Spočítali jsme, kolik hlasovacích lístků potřebujete k vytapetování dálnice D1

Pokud patříte k těm šťastlivcům, které český stát obdařil volebním právem, nejspíše jste už v posledních dnech ve schránce objevili světletyrkysovou velkou obálku s hlasovacími lístky do evropských voleb, které se konají 24. a 25. května letošního roku.

Vzhledem k tomu, že při volbách do Evropského parlamentu slouží celé Česko jako jeden volební obvod, v obálce najdete nepřeberné množství politických uskupení nejen z vašeho města a kraje, ale i z opačného konce republiky.

Klepněte pro větší obrázek

Kvůli tomu je obálka opravdu tlustá a těžká, obsahuje totiž 39 hlasovacích lístků a dalších 5 stran doprovodného textu. To je pořádná hromada recyklovaného papíru!

V loňských prezidentských volbách evidoval Český statistický úřad v 1. kole 8 366 433 potenciálních voličů a tolik tedy mělo být přinejmenším připraveno i obálek s lístky. Trošku toto číslo navýšíme pro snadné počítání. Dejme tomu, že by stát tentokrát nechal natisknout 8 500 000 obálek s lístky včetně nutné rezervy. Jedna obálka s hlasovacími lístky váží 132 gramů.

Klepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázekKlepněte pro větší obrázek
Do EP kandiduje ohromné množství subjektů, obálka s hlasovacími lístky je tedy letos opravdu obézní. Koule se z laciného recyklovaného papíru dělají velmi špatně, lístek proto raději hoďte do urny, 

Tak, základní data máme a teď provedeme v Excelu několik (snad i trochu zábavných) výpočtů:

  • Všechny obálky s hlasovacími lístky mají hmotnost 1 122 tun
  • K jejich přepravě bychom potřebovali 87 nákladních vozů Tatra 8015 S3
  • Všechny lístky a doprovodný text mají plochu 23 375 000 m2
  • To je 2 337,5 hektarů anebo také 23,4 km2
  • Lístky pokryjí skoro 3 274 fotbalových hřišť stadionu Sparty na Letné
  • Lístky vyskládané za sebe mají délku 111 078 km
  • To je 2,78 obvodů Země na rovníku
  • Anebo také 295 dostavěných dálnic D1 z Prahy do Ostravy
  • Dálnice má šířku okolo 26 metrů, my ji ale zaplníme lístky v šířce 62 metrů

Suma sumárum, tiskárny vyprodukovaly opravdu hodně recyklovaného tištěného papíru. Bylo by tedy opravdu škoda nevyužít svého ústavního práva.


Za účelem snazších výpočtů jsme považovali hlasovací lístek za list papíru se standardními rozměry A4 (16 listů A4 tvoří plochu 1 m2). Ve skutečnosti je lístek o pár milimetrů menší, což se však ve výsledku projeví odchylkou na úrovni statistické chyby.

Diskuze (18) Další článek: V Antarktickém meteoritu se skrývalo zrnko prachu pradávné novy

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,