SPIS má smělé vedení a nové plány

Sdružení pro informační společnost se nenápadně proměňuje, a evidentně správným směrem.
Sdružení pro informační společnost, první významná česká organizace, která směrem k českému státu zastupuje svět informatiky a komunikací „jako takový“, oznámila na valné hromadě významné změny. SPIS má za sebou rok působení a musíme uznat, že rok hodně nelehký – sdružení se v něm zabývalo především samo sebou a činnost navenek vidět nebyla. Nicméně vývoj vypadá docela pozitivně:
  • SPIS se stal loni v září členem Eurobitu, významné evropské organizace, jakéhosi mluvčího informačního a komunikačního průmyslu na evropské úrovni. ČR je díky SPISu jedinou východoevropskou zemí, která je v Eurobitu zastoupena – a je nutno uvést, že se význam tohoto členství zatím vůbec nedoceňuje
  • Od března se prezidentem sdružení stává Zbyšek Bahenský, bývalý dlouholetý šéfredaktor Computerworldu s kraťoučkou epizodou v Softwarových Novinách. Bývalý prezident, Ivan Pilný (dříve generální ředitel Microsoft ČR) nekandidoval a zůstává čestným členem SPISu; viceprezidentem je Ondřej Felix (Oracle), dalšími členy představenstva zůstává Jiří Fabián (PVT), Pavel Kalášek (Hewlett-Packard), Jitka Pavlonová (ředitelka SPISu), přibyl Alexandr Winkler (Eurotel, dříve GiTy, dříve IBM).
  • Dochází k rozšiřování členské základny: během prvních dvou měsíců letoška přibylo devět nových členů, členské poplatky byly sníženy na 150 000 Kč. Počet členů se už blíží třicítce a z určujících firem už chybí jen pár jmen.
  • V květnu pořádá SPIS konferenci „Státní a veřejná správa v informační společnosti“. Konference vypadá jako dobře nachystaná a rozběhnutá, u firem má slušný ohlas, věříme, že se povede; SPIS rovně měsíčně pořádá klubová setkání, ve kterých diskutují lidé z informační branže především s státní správou, vládou a poslanci parlamentu.
Zřejmě nejpodstatnější změnou je vůbec tvář SPISu. Při vzniku se celkem otevřeně deklarovalo, že jde o lobbyistickou organizaci pro zvýšení prodejů zboží a technologií pro státní správy; to se také dodržovalo, ovšem především jako lobbyismus konkrétních firem, členů SPISu. Tím ovšem SPIS ztratil význam, protože jej stát jako nezávislou organizaci nepřijímal a „odlobbovat“ si to napřímo umí každá firma sama. Na podzim loňského roku, zřejmě v okamžiku, kdy byl SPIS co se týká renomé skoro nejníže, došlo k podstatnému obratu a změně orientace – členové SPISu dnes především vystupují za své osoby, jejichž jméno má váhu díky znalostem, rozhledu a vizionářství. Cíl je už mnohem širší – „prosazovat informační společnost“, tedy diskutovat s ovlivňujícími lidmi (vláda, parlament, management velkých firem) význam a vývoj informační společnosti jako takové, bez ohledu na konkrétní značky, produkty či technologie.

SPIS se tedy za rok velmi podstatně proměnil a je nutné silně ocenit neúnavnou a šikovnou činnost jeho ředitelky Jitky Pavlonové (dříve BVV a.s.), které se skutečně daří přesouvat činnost SPISu na „neutrální“ půdu bez firemních půtek a realizovat velmi zajímavá a přínosná setkání „informatiků“ s vládou či parlamentem. Vyhráno ještě určitě není, ale současné nasměrování SPISu je mnohem sympatičtější než to první.

Váš názor Další článek: MSIE 5.0 – i ten kdo nehledá najde

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , ,