SPIR končí s NetProjektem, zpátky k iDotu?

Sdružení pro internetovou reklamu, SPIR, ukončilo spolupráci se sdružením NET-MARKET RESEARCH ALLIANCE, které realizovalo průzkum sociodemografického profilu návštěvníků webových serverů NetProjekt. Zjednodušeně řečeno NetProjekt skončil a SPIR zvažuje, co dál.

NetProjekt byl až do nynějška sociodemografickým průzkumem čtenářů a uživatelů internetu, který pro SPIR (Sdružení pro internetovou reklamu) realizovalo sdružení Net-Market Research Alliance, jehož členy jsou tyto tři společnosti:

  • STEM/MARK - Středisko empirických výzkumů
  • Millward Brown Czech Republic
  • SC&C - Statistické konzultace a výpočty

NetProjekt narozdíl od iDotu, což je další a podstatně starší průzkum uživatelů internetu, zakládal svoji metodiku měření na panelu zhruba sedmnácti stovek uživatelů (a ten počet začal nedávno klesat), u nichž sledoval jejich „internetovou aktivitu“, tedy zcela přesně dokumentoval jejich chování v době, kdy jsou připojeni k internetu. Zároveň každý účastník panelu vyplnil docela podrobný dotazník, v němž uvedl bydliště, zaměstnání, vzdělání, plat, příjem domácnosti apod. Tato data se pak rozpočítala za celou internetovou populaci, ze kterých se pak sestavila statistika, jak jsou navštěvované jednotlivé servery, které se výzkumu účastnili, a jací čtenáři je čtou.

Bohužel, problémem průzkumu byla nedostatečná velikost panelu a z toho plynoucí i ne zcela přesné a v některých případech zavádějící výsledky. Příklad: Živě.cz bylo podle NetProjektu méně čtené než MobilMania.cz (a rozdíl byl velmi markantní), zatímco z našich interních statistik vyplývá přesný opak. Podle tiskové zprávy SPIRu je právě toto důvod, proč byla vypovězena smlouva s NMRA. Panel totiž měl dosáhnout počtu dvou tisíc účastníků, nicméně této hranice nejenže nikdy nedosáhnul, ale navíc počet lidí začal v posledních měsících klesat.

Tip: Podívejte se na graf růstu a poklesu počtu lidí v panelu.

Navíc kvůli technickým problémům realizátora průzkumu nedosáhl SPIR plánovaných příjmů; malé servery totiž nebyly tímto průzkumem měřitelné a navíc měl realizátor zpoždění ve zveřejňování průzkumů. Kromě toho náklady na průzkum byly vyšší než sdružení NMRA původně předpokládalo. Nebudu vás zatěžovat detaily, ty si ostatně můžete přečíst v tiskové zprávě, zkrátka výsledkem několika různých jednání je ukončení průzkumu NetProjekt.

SPIR je v současné době předběžně dohodnut s jiným realizátorem nového průzkumu, který však již nebude panelový, ale pop-up. Náklady na tento výzkum by měly být dle slov SPIRu zhruba poloviční, přičemž využitelnost výsledků bude vyšší než u panelového průzkumu s nedostatečným počtem uživatelů. V horizontu zhruba dvou let SPIR uvažuje k návratu k panelu. Servery, které NetProjektu využívaly, se nyní mohou rozhodnout, zda SPIRu opět svěří svoje peníze nebo přejdou ke konkurenci iDot; pokud si ovšem nenechaly dělat oba průzkumy zároveň.

Diskuze (3) Další článek: Nový formát kompaktních disků propojí PC a spotřební elektroniku

Témata článku: , , , , ,