Procesory | AMD | Základní desky

Spekulace: Nová patice AMD AM5 bude podporovat stávající chladiče pro AM4

S novým socketem přichází nutnost kupovat nejen nové procesory, ale také nové základní desky a většinou i nové chladiče nebo adaptéry. V případě nadcházejícího socketu AM5 od AMD se však možná dočkáme alespoň jednoho pozitiva.

Na twitteru se totiž objevily konstrukční snímky AMD AM5 (LGA-1718), který budou používat procesory s architekturou Zen 4 pro příští rok. Dle informací to vypadá, že díry pro uchycení i výška bude kompatibilní se stávajícími chladiči pro socket AM4. Ten je přitom na trhu už čtyři roky, takže kompatibilních chladičů je velké množství.

ergergr.jpg

V uniklých specifikacích se rovněž objevily úrovně TDP, pro které musí být dané chladiče dimenzované. Nejnižší desktopové modely budou začínat na TDP 45 W, následuje 65 W, 95 W, 115 W, 120 W a nejvyšší pak 170 W.

egdgregr.png

Zatímco i u 120 W je doporučován střední velký vzduchový chladič, v případě modelů výkonných čipů s TDP 170 W už se doporučuje vodní chladič s minimální velikostí radiátoru 280 mm.

Diskuze (4) Další článek: Vesmírné zprávy: Stavba sebevražedné sondy finišuje. Ke své unikátní misi odstartuje v listopadu

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , ,