Špehuje Eudora uživatele?

Asi žádný uživatel nemá rád, když nějaký program odesílá bez jeho vědomí data do Internetu.
Asi žádný uživatel nemá rád, když nějaký program odesílá bez jeho vědomí data do Internetu. Již mnohokrát se výrobci software dopustili tohoto zcela evidentního porušování soukromí, mnohokrát za to byli veřejně pranýřováni (bohužel jen obrazně – kdyby byli pranýřováni skutečně, asi by si své počínání pořádně rozmysleli...). Ovšem stále se najdou tací, kterým je soukromí uživatele úplně ukradené.

K sérii "špehujících" programů přibyl koncem minulého týdne oblíbený e-mailový klient Eudora, který v okamžiku, kdy jste online, odesílá informace na mateřské servery. Sice není možné jednoznačně identifikovat uživatele, kterého se informace týkají, nicméně bylo by přinejmenším slušností, aby firma Qualcomm, která Eudoru vyvíjí, na tuto "vlastnost" upozornila. Po zveřejnění tohoto zjištění alespoň ujistila, že aplikace neodesílá žádné osobní informace, což ji ovšem nezprošťuje odpovědnosti vůči zákazníkům, kteří si jistě takové chování od svého poštovního programu nepřejí.

Problém se týká Eudory verze 4.3. Lidé, kteří tento program používají, jistě vědí, že je k dispozici ve třech variantách – sponzorované, placené a "light". První je k dispozici zdarma, ovšem zobrazuje reklamní proužky, druhá je pak za peníze, ovšem bez otravné reklamy, a poslední je opět zadarmo, bez reklamy, ale s menšími možnostmi. Takže pokud nechcete platit, musíte se smířit se sledováním reklamy nebo s tím, že přijdete o některé užitečné funkce – výběr je na vás. Tím by vše mělo skončit, nebo snad ne?

Nekončí! Jeden z uživatelů si všiml, že v okamžiku, kdy se připojí k Internetu, snaží se program kontaktovat server Eudory. Jednalo se o verzi Light bez reklamních proužků. Uživatel se vyjádřil v tom smyslu, že kdyby používal Eudoru s reklamou, dokázal by si její chování vysvětlit a nevadilo by mu, ovšem když si zvolil "ořezanou" variantu, jsou pro něj pokusy o kontaktování serveru nevysvětlitelné, obzvláště když uživatel není žádným způsobem seznámen s tím, co je vlastně jejich cílem.

Celkově vzato nejde o příliš překvapivé zjištění – podobných produktů je celá řada a zejména ty s reklamními nudlemi mohou velice snadno sloužit k monitorování uživatele. Po připojení k Internetu se totiž takový program snaží stáhnout nové reklamy, což je samozřejmé, ovšem dá tak provozovateli serveru, na němž jsou reklamní proužky umístěny, možnost zjistit IP adresu, z níž lze poměrně přesně určit další informace (zemi, ze které sítě se uživatel připojil, ...). Zda vedle toho odesílá ten který program ještě nějaké další informace, jež vyhrabal z uživatelova počítače (z registrů se například dá velice snadno zjistit celá řada údajů včetně jména, e-mailové adresy, ...), se pochopitelně výrobci nepochlubí.

Diskuze (6) Další článek: Nový virus pro Windows 2000 pochází z České republiky

Témata článku: , , ,