SpeedTest.cz: Rychlosti před prázdninami

Nejčastěji měřenou technologií připojení byly bezdrátové sítě Wi-Fi. ADSL, které od začátku roku postupně ztrácí svou pozici, se propadlo až na hodnotu kolem dvou třetin výkonu svého největšího konkurenta. Třetí místo drží kabelové televize a elitní čtyřku uzavírají mobilní oprátoři.

Služba SpeedTest.cz provedla v měsíci červnu celkem 8906 měření. Nejvíce se, jako už tradičně, testovalo v Moravskoslezském kraji, Hlavním městě Praze a rovněž v kraji Jihomoravském.

Celková průměrná rychlost všech připojení měřených SpeedTestem byla v červnu nižší, než v předcházejících měsících. Průměr rychlosti stahování činil 1 559 kb / s, přičemž průměrná rychlost odesílání nedosáhla ani poloviny této hodnoty, když vyšplhala na pouhých 623 kb / s.

Wi-Fi

V kategorii Wi-Fi připojení bylo provedeno celkem 3 342 měření. Z toho více než 850 bylo provedeno z nerozlišených sítí. Nejpoužívanější uživateli uváděnou sítí je Fifejdy.cz, z níž se uskutečnilo 396 testů rychlosti. 254 záznamů systém napočítal u sítě JON.CZ. Počet dvou set testů překonali ještě uživatelé sítě MDMNet.

První desítka Wi-Fi sítí v počtu měření jejich rychlostí systémem SpeedTest.cz

Nejvíce výsledků Wi-Fi sítí bylo nasbíráno v Moravskoslezském kraji - téměř trojnásobné množství oproti druhému Olomouckému. Wi-Fi sítě dosahovaly průměrných rychlostí 2 916 kb / s na downloadu a 1 844 kb / s na uploadu. To znamená, že vedle primátu nejpoužívanější technologie připojení získaly v červnu ještě prvenství v rychlostech sítí - přinejmenším mezi těmi, které jsou definovány konkrétní použitou technologií.

Wi-Fi technologie byla předstižena pouze kombinovanou kategorií tzv. Pevných sítí. Jich uživatelé využívali průměrnými rychlostmi 7 260 kb / s při stahování a 2 820 kb / s při odesílání dat. Kabelové televize potom obsadily celkové třetí místo s rychlostmi 2250/314 kb / s.

Kabelové přípojky

Připojení prostřednictvím rozvodů kabelové televize bylo nejvíce využíváno v Praze, kde vytvořilo přesně polovinu všech měření. Nejsilnějším operátorem je UPC se svou nabídkou internetového připojení Chello. Druhý nejvyšší počet měření docílila společnost Karneval, menší celostátní operátor kabelových přípojek.

Struktura testů rychlosti kabelového připojení

ADSL

Své postavení dominantního telekomunikačního operátora potvrdil Český Telecom. Ten provozuje několikrát více ADSL přípojek, než všichni jeho konkurenti dohromady. Testované ADSL přípojky přenášely data rychlostí 1 449 kb / s směrem k uživateli a 198 kb / s směrem od něj. To dává nejhorší poměr mezi rychlostí stahování a odesílání dat ze všech sledovaných připojení. Uživatelé ADSL odesílají data více než 7,3× pomaleji, než je přijímají.
 
V počtu měření rychlosti ADSL linek vede Moravskoslezský kraj, avšak vzhledem k počtům měření provedeným v jednotlivých krajích můžeme říci, že oblíbenost ADSL není determinována umístěním přípojky v konkrétním kraji. Následující graf ukazuje počty měření pro jednotlivé poskytovatele služeb ADSL.
 
Náskok Českého Telecomu byl v červnu nesporný.
 

Mobilní sítě

Červen byl posledním měsícem, kdy jsme se mohli setkat se samostatnou společností Eurotel. Ta nabízela nejširší portfolio produktů pro mobilní přístup k internetu. Žebříček oblíbenosti vede technologie CDMA, která je mezi uživateli SpeedTest.cz (byť s odstupem) čtvrtým nejpoužívanějším připojením vůbec. Její rychlost v červnu testovalo 647 lidí. Na frekvenci 450 MHz nemá Eurotel konkurenci. Ta se objevuje až v sítích GSM a UMTS.
 
GPRS spojení měřil SpeedTest celkem 133×. Eurotel a T-Mobile se dělí téměř rovným dílem 58 : 66. Vodafone, jehož neomezený datový paušál je nejdražší, je s odstupem poslední (9 měření). T-Mobile má naopak navrch při použití vylepšeného GPRS, tedy EDGE. Síť T-Mobilu nabízí pro jeho používání nejlepší podmínky, protože nabízí nejlepší pokrytí EDGE. Naopak Eurotel EDGE upozadil a u Vodafonu trvá jeho rozvoj příliš dlouho. SpeedTest.cz měřil EDGE celkem 106×, z toho 82× u T-Mobilu. Společnosti Eurotel a Vodafone jen lehce překročily desítku testů rychlosti.
 
UMTS připojení nabízí zatím pouze Eurotel a T-Mobile. Z celkových 122 měření připadlo 65 T-Mobilu. UMTS dosahuje průměrných rychlostí 563/120 kb / s a nejoblíbenější je kvůli malému pokrytí v Praze. Záznamy o jeho použití má SpeedTest.cz ještě z krajů Moravskoslezského, Jihomoravského, Královéhradeckého, Zlínského a Středočeského.
 
CDMA nabízí průměrnou rychlost downloadu 418 kb / s a uploadu 66 kb / s. Nejpoužívanější je opět v Praze. Data sebraná z jednotlivých krajů jsou si více-méně podobná. Jedinou výjimku tvoří kraj Pardubický, kde uživatelé testovali CDMA pouze v necelých 3 % všech testů. Celorepublikový průměr přesahuje 7 %. Samotné CDMA tvoří 64 % veškerého mobilního připojení.
 
Používání GPRS je rovněž rovnoměrné. Vrcholu dosahuje v Karlovarském kraji, kde uživatelé z tohoto připojení provedli téměř 9% všech testů. Rychlosti jsou pro tento druh připojení typické. Jejich průměr dosahuje 52/47 kb / s. EDGE nabízí rychlost větší, konkrétně 90/52 kb / s.
 
Graf ukazuje jaký podíl mají jednotliví operátoři na koláči testů rychlosti všech mobilních připojení
 
Žádný další technologií určený druh připojení nepřekonal dvě stovky měření. Nejpoužívanějšími poskytovateli připojení byli (jako už tradičně) Český Telecom, Eurotel a UPC. To se se spojením ČTc a Eurotelu k prvnímu červenci změní a tyto dvě společnosti uvolní bronzovou příčku sedmého měsíce nějakému jinému poskytovateli.
 
Data získaná systémem SpeedTest.cz mají vzhledem k počtu měření, jejich územní struktuře, přepočtu na počet obyvatel jednotlivých krajů a míře statistické chyby vysokou relevanci ke skutečné struktuře druhů internetového připojení. Proto je do značné míry možné z počtů provedených měření dovozovat reálné zastoupení těch kterých druhů připojení v populaci.

Diskuze (36) Další článek: Webové stránky Windows Defenderu v češtině

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,