SpeedTest.cz: Český internet v červenci

Nejčastěji měřenou technologií připojení byly již tradičně bezdrátové sítě Wi-Fi. ADSL, které svou pozici ztrácí již od počátku roku, se nezadržitelně blíží k polovině výkonu svého nejzdatnějšího soupeře. Třetí místo tradičně drží kabelové televize a elitní čtyřku uzavírá Telefónica O2 se svým připojením Eurotel CDMA.

Na serveru SpeedTest.cz bylo v červenci provedeno celkem 6 558 měření. Nejvíce se, jako už tradičně, měřilo v kraji Moravskoslezském, Hlavním městě Praze a v kraji Jihomoravském. Celková průměrná rychlost všech připojení měřených SpeedTestem v červenci výrazně poskočila vzhůru, když na downloadu dosáhla 3 141 kb/s. Upload opět výrazně zaostal, SpeedTest pro odesílání dat naměřil v průměru pouze 1 716 kb/s.

38,51 % všech měření bylo provedeno z přípojek Wi-Fi. Podíl měření z kabelových i ADSL přípojek se mírně snížil. V oubou případech však šlo o pokles zahrnutelný do statistické chyby. ADSL ztratilo 1,6 % a skončilo na hodnotě 22,09 %, zatímco kabeloví operátoři propadli jen o několik desetin procenta, když v červenci uživatelé jejich sítí provedli celkem 18,42 % všech testů ve SpeedTestu.

Zastoupení jednotlivých typů připojení (v %) ve statistikách serveru SpeedTest.cz

Wi-Fi sítě

V kategorii Wi-Fi připojení bylo provedeno celkem 2 530 měření. Nejvíce výsledků Wi-Fi sítí bylo nasbíráno v Moravskoslezském kraji - více než pětinásobek oproti druhému Olomouckému. Wi-Fi sítě dosahovaly průměrné rychlosti 5 086 kb/s na downloadu a 3 461 kb/s na uploadu. To znamená, že vedle primátu nejpoužívanější technologie připojení získaly v červenci znovu i prvenství v rychlostech sítí - přinejmenším mezi těmi, které jsou definovány konkrétní použitou technologií.

Dlouhodobě nejrychlejší Wi-Fi síť Fifejdy.cz byla v červenci předstižena plzeňskou sítí Vinice-net. Byť její uživatelé neprovedli zdaleka tolik měření jako konkurenti z Ostravy, dokázali se průměrnou rychlostí stahování přiblížit 20 Mb/s. Fifejdy.cz si oproti červnou polepšila o 3 Mbity a skončila na 12,6 Mb/s. I třetí místo obsadila síť, která v červnovém TOP 10 chyběla. Uživatelé trutnovské sítě Sanet stahovali v uplynulém měsíci ryhlostí 8 Mb/s. Zmínění dva nováčkové odsunuli až na čtvrtou pozici minule druhou síť PilsFree, které k udržení umístění nestačilo ani zrychlení ze 7 412 kb/s na 7 862 kb/s.

TOP 10 Wi-Fi sítí dle rychlostí downloadu (v kb/s) pro měsíc červenec

Kabelové přípojky

Připojení prostřednictvím rozvodů kabelové televize bylo nejvíce využíváno v Praze, kde se i v červenci přiblížilo polovině všech měření. Nejsilnějším operátorem je UPC se svou nabídkou internetového připojení Chello. Druhý nejvyšší počet měření docílila společnost Karneval, menší celostátní operátor kabelových přípojek.
 
Podíly jednotlivých operátorů na měření z kabelových sítí (v %)
Nejrychlejší internet nabízí již tradičně Karneval. Dokázal se udržet na špici i přesto, že při posledním navyšování rychlostí linek se změnil způsob garantování rychlostí - linky již plně garantované nejsou. Přesto značná část měření vykázala výsledek o několik desítek kilobitů za sekundu vyšší, než nominální rychlost dané linky. Nedávné zrychlení některých tarifů se projevilo i na statistice UPC. Tento operátor získal v porovnání s červnem téměř půl megabitu za sekundu navrch.
 
Rychlosti připojení prostřednictvím kabelových operátorů (v kb/s)
Rychlosti kabelového připojení i v červenci dosáhly téměř dvojnásobku rychlostí ADSL.
 
Porovnání průměru rychlostí ADSL a kabelového připojení (v kb/s)

ADSL

Společnosti nabízející připojení prostřednictvím ADSL linek si rozdělily 1 450 měření rychlosti. Z tohoto počtu provedli celých 1 008 testů zákazníci Telefónica O2. Operátoři si rozdělili trh následujícím způsobem:
 
Podíl jednotlivých ADSL operátorů na měření SpeedTest (v %)
 
ADSL dosáhlo průměrné rychlosti 1 459 kb/s na downloadu a 193 kb/s na uploadu. To znamená, že se potvrdil dlouhodobý trend zdaleka nejvyšší nevyváženosti rychlostí stahování a odesílání této technologie. V červenci ADSL modemy odesílaly data 7,55x pomaleji než je zvládly přijímat. Stejný poměr činil v červnu 1 : 7,3.
 
I v červenci potvrdila Telefónica O2 tradiční výsledky. Je provozovatelem bezkonkurenčně nejpomalejšího ADSL 512/128 s agregací 1:50 a limitem FUP. Přípojky TO2 dosahují rychlosti stahování pouhých 380 kb/s. Na druhé straně červenci kralovala společnost SkyNet, jejíž průměrné výsledky dokonce přesahují nominální rychlost linky: 532 kb/s.
 
Srovnání průměrů rychlostí ADSL 512/128/1:50/FUP (v kb/s)
V případě dvoumegabitového ADSL je však situace odlišná. Telefónica O2 nabízí dlouhodobě jedno z nejrychlejších ADSL 2048/256 s agregací 1:50 a uplatňováním FUP. V červenci stačilo 1 664 kb/s na první místo. Změnilo se i pořadí na prvních třech místech. V červnu první České Radiokomunikace se propadly až na třetí příčku a o jedno místo si pohoršila i společnost GTS Novera. Co se však nezměnilo, je velmi vysoký vliv agregace na reálné rychlosti připojení, která jen v naprostém minimu testů dosahuje nominální rychlosti linky.
 
Srovnání průměrů rychlostí ADSL 2048/256/1:50/FUP (v kb/s)
Nejpřekvapivější je (stejně jako minulý měsíc) porovnání tří a čtyřmegabitových ADSL. Jednoznačně nejlepšího průměru rychlostí mezi 3072/256 a 4096/512 linkami s agregací 1:50 a datovým limitem dosahuje pomalejší varianta od Českých Radiokomunikací. Paradoxně jak Telefónica O2 tak GTS Novera mají papírově rychlejší linky reálně méně výkonné, než ty pomalejší. Ani v jednom případě nedosáhly naměřené hodnoty 50 % nominální rychlosti linky.
 
Srovnání průměrů rychlostí ADSL 3072/256/1:50/FUP a 4096/512/1:50/FUP (v kb/s)
Rozdělení ADSL do jednotlivých regionů ČR se od června změnilo pouze nepatrně. Oproti minulému měsíci získal nyní zbytek ČR na Praze více než 1 % měření rychlostí tohoto připojení. Při přepočtu na počty obyvatel jednotlivých VÚSC vychází pro všechny přibližně shodná penetrace ADSL.
 

Mobilní připojení

Telefónica O2 kraluje i na poli mobilního připojení. Jednoznačně nejvyužívanějším typem je zde připojení 3. generace Eurotel CDMA. Jeho rychlost měřil v červenci SpeedTest 539×. Průměrná rychlost stahování všech těchto testů byla 395 kb/s. Odesílalo se rychlostí 67 kb/s. Tyto hodnoty ukazují pouze zanedbatelný rozdíl oproti předchozímu měsíci (418/66 kb/s).
 
GPRS testoval SpeedTest 178×. Z toho 103× u T-Mobilu, 49× u Telefónica O2 a 26× u Vodafonu. Tento poměr je výrazně odlišný od června, kdy si firmy T-Mobile a Eurotel rozdělily trh a na Vodafone zbyly třetí housle. Nyní jasně dominuje T-Mobile, neopak Vodafone nezaostává (alespoň ve srovnání s TO2) tak dramaticky. Rychlosti TO2 a Vodafonu jsou srovnatelné - pohybují se těsně okolo 35 kb/s pro stahování a 25 kb/s pro odesílání. T-Mobile díky své efektivnější kompresi dat dosahuje rychlostí vyšších. Zároveň se však u něj objevuje značné procento výsledků, které jsou mimo technologické možnosti GPRS. Po jejich vymazaní můžeme T-Mobilu přiznat 42 kb/s pro download a 38 kb/s pro upload. Situace s EDGE je obdobná jako v předchozích měsících. Nejvíce je tato technologie využívána zákazníky T-Mobilu, přičemž počet měření ani jejich rychlosti se od června výrazněji nezměnily.
 
UMTS připojení nabízí zatím pouze Eurotel a T-Mobile. Z celkových 128 měření připadlo 93 T-Mobilu. UMTS dosahuje průměrné rychlosti stahování 276 kb/s a nejoblíbenější je kvůli malému pokrytí v Praze. Záznamy o jeho použití má SpeedTest.cz ještě z krajů Moravskoslezského, Jihomoravského, Zlínského a Středočeského. Již v minulosti bylo UMTS zaznamenáno i v kraji Královéhradeckém. UMTS T-Mobilu stahuje průměrnou rychlostí 310 kb/s, zatímco u Eurotelu se můžeme těšit z průměru 406 kb/s.

Zastoupení poskytovatelů

Spojení Českého Telecomu a Eurotelu do jediné společnosti vedlo po dlouhé době k pohybu v našem žebříčku nejvíce měřených poskytovatelů připojení. Červnová jednička a dvojka nyní dohromady tvoří Telefónicu, na druhé místo se proto posunulo UPC, které však jen těsně soupeří s velmi aktivní komunitou uživatelů sítě Fifejdy.cz. Čtvrtý je s odstupem Karneval a přes pět procent měření bylo ještě provedeno ze sítě T-Mobilu.
 
TOP 10 nejčastěji měřených poskytovatelů
Diskuze (42) Další článek: První testy mobilního procesoru Core 2 Duo T7600

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,