SpeedTest: výsledky rychlosti připojení za listopad

Měsíc utekl jako voda a my vám opět přinášíme výsledky měření rychlosti připojení k Internetu službou SpeedTest.cz. Tentokrát jsme se zaměřili hlavně na Wi-Fi a jeho srovnání s ostatními typy připojení. Dozvíte se i oblibu jednotlivých typů připojení podle počtu získaných měření.

Typy připojení

Než se dostaneme k výsledkům Wi-Fi, mám pro vás jeden zajímavý graf. Ten ukazuje podíly jednotlivých typů připojení na našem měření. Zjednodušeně tedy uvádí, jaký typ připojení je mezi uživateli, kteří SpeedTest použili, nejrozšířenější.

Možná poněkud překvapivě je to Wi-Fi, které používá nejvíce lidí. To tvoří více než třetinu všech výsledků. Na druhém místě je pak ADSL s 19 %. Pokud však sečteme dohromady CDMA, GPRS a EDGE pod jednu položku "mobilní připojení", rázem se dostává na druhé místo a překonává i ADSL, což je hodně zajímavé.

Zcela zanedbatelný počet připojení tvoří kategorie Ostatní, kde najdeme klasický dial-up, ISDN a satelitní připojení. Menší perličkou je to, že v naměřených hodnotách je dokonce větší počet měření od uživatelů se satelitním připojením, než od lidí s ISDN. To ale přikládám spíše chybě měření, která v tomto případě znamená zejména nedůsledné vyplnění správných údajů od samotných uživatelů služby.

Wi-Fi

Minule jsme si slíbili, že se více zaměříme na Wi-Fi, protože jak ostatně vyplývá i z prvního grafu, je tento způsob připojení mezi uživateli SpeedTestu nejpoužívanější. Nelze samozřejmě do tabulky zahrnout všechny existující lokální "miniposkytovatele", takže v tabulce najdete jen skupinku těch největších s uvedeným zastoupením na "trhu" a průměrnou rychlostí celkem (protože porovnat jednotlivé cenové programy je prakticky nemožné, vzhledem k jejich počtu a kombinacím).

Logicky tak tvoří největší skupinu kategorie "jiný poskytovatel", sítem těch větších (tedy více než 50 měření) prošel ještě 802.cz a také oblíbená komunitní síť CZFree.net.

poskytovatel podíl průměrná rychlost
jiný poskytovatel 84,20% 774
CZFree.net 9,10% 1191
Ostatní 4,20% -
802.cz 2,50% 523

V kategorii Ostatní jsou ti "velcí" poskytovatelé, od kterých se nepodařilo (resp. od jejich uživatelů) získat dostatečný počet měření. Jsou to zejména Český Telecom, T-Mobile a Eurotel.

Jak je vidět, Wi-Fi si vede velmi slušně a zejména komunitní síť CZFree.net dosahuje velmi dobrých výsledků, vzhledem k "ceně", kterou uživatelé platí.

Wi-Fi druhé nejrychlejší

Na závěr ještě jedna tabulka, která opět "potěší" ty, kteří jsou připojeni přes Wi-Fi. Jedná se o srovnání celkových rychlostí v rámci typů připojení. Jde tedy o srovnání průměrných rychlostí všech poskytovatelů a cenových tarifů dané technologie.

typ připojení průměrná rychlost
kabel 1528
Wi-Fi 786
ADSL 536
CDMA 338
EDGE 113
GPRS 36

Wi-Fi je v průměrné rychlosti na druhém místě a poráží ADSL. Na kabelové připojení ale zatím stále ještě nestačí, to dosahuje v průměru téměř dvojnásobných rychlostí.

Diskuze (26) Další článek: Další novinky v betaverzi Windows Live Mail

Témata článku: , , , , , , , , ,