SpeedTest: výsledky rychlosti připojení za leden

Máme zde výsledky prvního letošního měření rychlosti připojení k Internetu prostřednictvím služby SpeedTest. Plošné zvýšení rychlosti ADSL ani zvyšování rychlostí u kabelových společností se sice v těchto výsledcích ještě neprojeví, na to si musíme měsíc počkat, ale konečně máme možnost díky lednovým číslům lépe porovnat jednotlivé Wi-Fi providery.

Související odkazy

Slovník
ADSL
ISP
provider
Wi-Fi

Jednotlivé typy měření

Na začátek obvyklý graf celkového rozložení počtu měření v závislosti na jeho typu. Na prvním místě se tradičně umístilo Wi-Fi a proti minulému měsíci ještě o tři procenta zvedlo svůj podíl. I ADSL se stále drží na svém druhém místě a i zde došlo k mírnému růstu podílu o něco více než jedno procento proti minulému měsíci. Připojení CDMA se tentokráte propadlo až na čtvrté místo a třetí příčku pro sebe opět získalo kabelové připojení.

Počty měření v jednotlivých krajích

Co se měření podle lokalit týče, na prvních místech se pořadí nezměnilo. Na špičce se sice stále drží Praha, avšak je zde vidět mírný pokles. Naopak druhý Moravskoslezský kraj si o nějaké to procento polepšil a na Prahu se zdatně dotahuje. Na třetím místě je Jihomoravský kraj. Na posledním místě je opět Karlovarský kraj, byť si rovněž o téměř procento polepšil.

Procentuální zastoupení jednotlivých providerů

Jak je rozdělen trh poskytovatelů připojení může tak trochu naznačit následující graf. Ukazuje procentuální zastoupení jednotlivých ISP bez ohledu na typ služby (tedy technologii připojení). Kategorie "jiný poskytovatel" je stále na špičce žebříčku, ale podíl klesl o 9 %, což je dáno zejména rozšířením databáze Speedtestu o nové Wi-Fi providery. Na vrcholu se stále drží Eurotel následovaný Českým Telecomem. Následuje dvojice kabelových operátorů Karneval a UPC a první novinkou na žebříčku je provider PilsFree, který se dostal před T-Mobile.

ADSL

Díky plošnému zvýšení rychlostí ADSL vám pravděpodobně naposledy nabízíme tabulku v této podobě. Opět se jedná o rychlosti při agregaci 1:50, chybějící údaje značí, že daný provider buď tento tarif nemá v nabídce a nebo se nesešlo dostatek měření pro "rozumný" výpočet.

  128/64 kbit/s 256/64 kbit/s 512/128 kbit/s 1024/256 kbit/s 2048/256 kbit/s
Bluetone - - - - -
Contactel - - 368 - -
Volný 88 185 408 766 -
Český Telecom 88 179 378 772 -
SkyNet - - - - -
Tiscali - - 388 - -
GTS Novera - - - 776 -
Nextra - - 380 710 -

V průměru sice rychlosti o něco málo vzrostly, ale rozdíl je velmi nepatrný a spadá do statistické chyby. Těšme se na tabulku příští měsíc, kde by již měl být vidět alespoň částečný nárůst rychlostí.

Wi-Fi

Jelikož byla databáze Wi-Fi providerů rozšířena až na konci prosince minulého roku, nebyly prosincové hodnoty průměrných rychlostí ani procentuálního zastoupení ještě příliš objektivní. Tentokrát máme již čísla za celý leden a hodnoty průměrných rychlostí u některých providerů jsou opravdu velmi zajímavé. V tabulce vidíte průměrné rychlosti u první desítky providerů podle počtu měření (bez ohledu na konkrétní rychlostní tarif). Téměř do říše snů spadá výsledek téměř 10 Mbit u PilsFree (nezapomeňte, že se jedná o průměr všech uživatelů). Tato hodnota je více než 2,5krát vyšší než číslo u druhého providera, Fifejdy.cz, který rovněž dosáhl velmi pěkného čísla. Oblíbená síť CZFree.net si rovněž polepšila a s průměrnými 1803 kbit/s proti minulému měsíci o 300 kbit/s zrychlila.

Poskytovatel Průměrná rychlost (kbit/s)
PilsFree 9895
Fifejdy.cz 3681
Klfree.net 3341
Slováckofree.net 2341
CZFree.net 1803
802.cz 692
UNET.cz 358
SilesNet 210
WIA 187
IPEX 179

I tentokrát zde máme graf procentuálního zastoupení jednotlivých Wi-Fi providerů. Jedná se o podíly ze součtu výsledků prvních deseti providerů a kategorie "jiný poskytovatel". Tato kategorie si také drží v první desítce více než 61% podíl, což svědčí o velmi rozdrobeném trhu Wi-Fi providerů.

Mobilní připojení

Pro úplnost ještě uvádíme srovnávací tabulku rychlostí mobilního připojení. Jedná se o průměrné rychlosti, dosahované prostřednictvím daných technologií bez ohledu na konkrétního operátora. Pořadí zůstává celkem logicky stále stejné, ale až na GPRS, které si drží "svých" 42 kbit/s, všechny průměrné rychlosti zaznamenaly pokles proti minulému měsíci.

Typ připojení Průměrná rychlost (kbit/s)
UMTS 518
CDMA 313
EDGE 94
GPRS 42

Srovnání rychlosti ADSL a kabelového připojení

Stejně jako minule si na závěr v grafu srovnáme rychlosti kabelového připojení a ADSL při nominální rychlosti 1024/256. I tentokrát (a vlastně pokaždé v celé historii těchto měření) je na tom kabelové připojení lépe a nominální rychlosti se přibližuje více než ADSL. To ovšem není nic překvapivého.

Diskuze (62) Další článek: Ministerstvo informatiky zveřejnilo výsledky dotací na podporu vysokorychlostního internetu

Témata článku: , , , , , , , , , , , ,