SpeedFan - automatická regulace otáček větráků

Vadí vám nadměrný hluk vašeho PC? V tomto článku najdete návod jak se pomocí programu SpeedFan zbytečného hluku větráků ve vašem počítači zbavit.

Tímto článkem bych chtěl pokračovat v miniseriálu o užitečných programech pro náročné uživatele počítačů, ladiče... (Předchozí články: Jak nastavit Motherboard Monitor 5, HDD Temperature - sledování teploty pevného disku)

Většina výkonných chladičů CPU používá vysokootáčkové větráky. Tím je zajištěno kvalitní chlazení CPU, ale přináší to také obrovskou nevýhodu - velký hluk. Vysoký výkon těchto chladičů také není potřeba po celou dobu běhu počítače, protože současné procesory mají takový přebytek výkonu, že při běžné práci na počítači jsou vytíženy jenom na pár procent. Pouze při hraní her, komprimaci filmů, hudby a při jiných úlohách náročných na výkon CPU je CPU využito na 100%. Pokud nemá CPU "co na prácí", nevyzařuje tolik tepla a vystačí si tedy i s méně kvalitním chlazením. Proč tedy, při běhu na CPU nenáročných úloh, nesnížit otáčky větráku na chladiči?

Regulaci otáček větráku je možné realizovat hardwarově (různé přídavné obvody a čidla) nebo softwarově. Myslím si, že softwarové řešení je daleko jednodušší a elegantnější, výhodou hardwarového řešení je větší spolehlivost a univerzálnost (hardwarovou regulací otáček větráku se zabývá článek Shut up - část 3/3 - regulace otáček). Softwarovým řešením může být program SpeedFan (homepage), který vám představím v následujících odstavcích.

Vlastnosti programu SpeedFan

  • Program je freeware,
  • Podpora všech OS MS Windows - 95, 98, ME, NT 4.0, 2000, XP,
  • Regulace otáček větráků v závislosti na teplotách uvnitř počítače
    (zde je nutno dodat, že ne všachny desky tuto regulaci podporují - bohužel),
  • Sledování teplot, napětí a zátěže CPU,
  • Zobrazení údajů technologie S.M.A.R.T.
  • Zobrazení údajů v Hlavním panelu Windows (System Tray),

Program SpeedFan vlastně kombinuje možnosti dříve představených programů Motherboard Monitor a HDD Temperature a ještě přidává navíc regulaci otáček větráků. SpeedFan sice nemá takové možnosti jako Motherboard Monitor, ale běžný uživatel si s ním bohatě vystačí. SpeedFan je navíc s Motherboard Monitorem kompatibilní, takže je možný i současný běh těchto programů.

Screenshoty programu SpeedFan

Několik screenshotů z programu SpeedFan...

Jako ikona Hlavním panelu (System Tray) se může například zobrazovat teplota CPU. Jako text nápovědy se zobrazují všechny měřené teploty.

Hlavní okno programu SpeedFan po prvním spuštění - trochu zmatek

Detailní S.M.A.R.T. informace ve SpeedFanu - opravdu by mě zajímalo proč není Fitness na 100%, doufám, že mi neodchází disk :-(

Instalace programu SpeedFan

Poznámka: SpeedFan bohužel nefunguje na všech základních deskách. Přehled podporovaných základních desek, sběrnic, senzorů a pevných disků naleznete zde. Pokud vaše základní deska není v tomto seznamu, neznamená to, že s ní SpeedFan nefunguje. SpeedFan nebude fungovat, pokud není větrák zapojen přímo do základní desky - pokud je například napájen přímo ze zdroje.

Instalace (spíš neinstalace) programu SpeedFan je velice jednoduchá. Stačí stáhnout zip-soubor aktuální verze 4.02, ten rozpakovat (pomocí Windows Commanderu, WinRARu, WinZIPu...) do libovolného adresáře (doporučuji C:\Program Files\SpeedFan) a vytvořit si zástupce pro soubor speedfan.exe. Pokud chcete aby se SpeedFan spouštěl hned při startu, umístěte zástupce také do nabídky Start\Programy\Po spuštění. Pak stačí poklepat na zástupce SpeedFan... (pro první spuštění a nastavení potřebujete v systémech Windows NT, 2000 a XP administrátorská práva).

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,