Speciální ladění čipsetů

Milos: Mnozí z nás, kteří se jen trochu více zajímáme o hardware (nebo si sami "bastlíme" počítač), se často pouštějí do přetaktování všeho co vůbec přetaktovat jde. Procesor nebo grafickou kartu lze přetaktovat poměrně jednoduše pomocí BIOSu nebo všemožného softwaru. Ale vyladit si základní desku, sběrnice atd. lze v BIOSu jen omezeně a každý výrobce poskytuje jen omezené možnosti nastavení.

Kapitoly článku

První soft, o kterém se chci zmínit je TweakBios. Je to dosový program určený téměř pro všechny (ale spíše pro starší čipsety pro Socket7), který lze ale spustit i v oknech. Je asi nejjednodušší na ovládáni, protože vypadá jako Award Bios ale odkrývá všechna interní nastavení, které se vůbec na vašem čipsetu dají nastavit včetně časování pamětí, sběrnice PCI, ISA, řadiče i s doporučením u každé z voleb.

Škoda jen, že není free... Je ale možné nastavit hodnoty přímo ve Windows a testovat, po restartu se ale nastavení ruší - takže není co zkazit. Pokud ho zakoupíte, nemusíte se o nic starat, nastavení si uložíte a po každém startu PC se BIOS nastaví podle Vámi nastavených voleb. Je vhodný i pro méně zkušené uživatele. Homepage ZDE.

 

WpcrEdit, WpcrSet

Další povedený soft pro moderní PC je od známého ladiče z Japonska H-Ody http://www.h-oda.com/, Wpcredit a Wpcrset. První slouží k nastavení všemožných hodnot registrů BIOSu z prostředí Windows, druhý zajišťuje zavedení Vámi nastavených hodnot po spuštění systému. Wpcredit funguje tak, že po jeho spuštění si musíte vybrat template pro Váš čipset (*.PCR), pokud ho program neobsahuje, je možné jej dodatečně stáhnout z domovské stránky autora a to nejlepší - vše je free. Dostupný je i FX, BX, i815, i820,i840, VIA Apollo pro 133 atd.

Poté můžete začít experimentovat - nastavení měníme pomocí binárních čísel a hlavně... testovat a testovat. Pohybujete se v řadcích a sloupcích, např. 64 je hodnota v řádku 60 a sloupci 04, kliknete na ní a vpravo - zde japonsky - jsou volby nastavení. Editovat lze v malém okně s položkami Hex a Bin, zvolená volba bude modře a pomocí jedničky a nuly změníte nastavení čehokoli, nejlépe časování paměti. Vlastním desku s čipsetem VIA Apollo Pro 133 a pomocí tohoto softu jsem docílil 200% propustnosti RAM, tedy jako BX, fps se zvedlo o 8 snímků. Z testů vyplynulo, že vyladění paměti zvýší výkon stejně, jako když přetaktujete procesor o řád výše. Pokud vám při testováni hodnot PC zamrzne, nic se neděje, stačí ho jen vypnout a můžete hledat dál optimální hodnoty pro váš čipset. Druhý z uvedených, Wpcrset, slouží k automatickému nastavení vámi zvolených hodnot po startu windows.

Po kliknutí na Add zadáte jen položku Register např. 64 a Bin výsledné Hex. dvoumístné numero. A to je vše, pak jen zvolit položku Wpcrset Start a restartovat počítač. Díky těmto programům nepotřebujete flashovat nové vylepšené BIOSy, instalace je jednoduchá a nijak neovlivní stabilitu systému, tu mužete ovlivnit jen vy špatně otestovanými volbami. Takže testujte a testujte, a až si budete jisti tak použijte Wpcrset.

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,