Špatné zprávy – 15palcové LCD monitory budou dražší

15palcové LCD monitory se při jejich současné cenové hladině prodávají jak housky na krámě a tak výrobce nic netlačí a plánují si mastit kapsy.
LCD monitory jdou dnes na dračku a mnohdy jejich prodeje překonávají prodeje tradičních monitorů. Zatímco je IT oblast zmítána v poklesu, prodeje LCD monitorů rostou i nad optimistické odhady. Dle analytické firmy DisplayResearch rostl prodej LCD monitorů jen mezi 3. a 4. čtvrtletím o 43 procent a příští rok se čeká překročení letošních prodejů až o 50-67 procent. To tedy spolu s očekávanou stagnací v prodejích počítačů znamená masivní odklon od CRT monitorů.

V současné době se u nás 15palcové LCD monitory pohybují i okolo 14 000 Kč. Větší 17palcové klesly k 19 000 bez daně. Kdo čekal, že tento optimistický trend bude pokračovat, zřejmě nemusí být příjemně překvapen. U výroby LCD monitorů hrají významnou roli dvě komponenty – LCD panel a řídící obvody. Právě jeden z výrobců LCD panelů, Chunghwa Picture Tubes tak věří stabilitě trhu, že si naplánoval plynulý růst cen LCD panelů pro příští rok, kde se ze současných 200 dolarů za 15palcový kus chce dostat až na 240 dolarů koncem roku. Pochopitelně jedna věc je plánování, druhá realita, ovšem nelze podezřívat CPT z nepochopení trhu a konkurence. Ke stejnému kroku se totiž chystají i další firmy. Naštěstí se to týká převážně 15palcových monitorů, ty 17palcové se zatím plánovaně zdražovat nebudou.

Výrobci LCD monitorů cítí příležitost a při dobře se rozvíjejícím se trhu si chtějí zahojit rány a připravit se na horší časy. Cena kompletních LCD monitorů má jistě šanci jít ještě níž, spíše se ale budou výrobci stahovat k současné hranici, ale tato hranice již níž nebude tlačená. Pro řadu uživatelů je ta současná cenová hladina již na úrovni, kdy LCD monitor vyhraje.

Ceny LCD monitorů zřejmě skončí na dvojnásobku ekvivalentních CRT monitorů, tedy 15palcový LCD monitor bude stát stejěn jako 17palcový CRT monitor. LCD monitory i přes menší udávanou úhlopříčku odpovídají CRT monitorům s úhlopříčkou větší o dva palce.

Diskuze (25) Další článek: Upgrade chipsetu od VIA pro Pentium 4

Témata článku: , , , , , , , , , ,