Špatné finanční zprávy u Western Digital a Cabletronu

Průmysl výroby pevných disků je jako na houpačce – to je známý fakt a potvrzuje to i nedávné...
Průmysl výroby pevných disků je jako na houpačce – to je známý fakt a potvrzuje to i nedávné prohlášení firmy Western Digital, kde firmy očekává kvartální ztrátu skoro ve výši 100 mil. USD, danou podle prohlášení šéfa firmy Haggertyho "příliš velkými a přetrvávajícími skladovými zásobami a skoro nenormálními cenovými tlaky". WD je, jak ostatně každý výrobce pevných disků ve dvou- až tříletých obdobích, "v přechodu" – opouští jeden typ výrobní technologie (hlavy TFI) na jinou. Je docela zajímavé, že ani jeho největší konkurenti (Seagate a Quantum, restrukturalizační ztráty 40 a 100 mil. USD) nad posledními výsledky zrovna nejásají, a Micropolis už pravděpodobně zrušil výrobu pevných disků úplně – kdo tedy v tomto oboru vydělává?

Znepokojivé finanční výsledky ohlašuje i Cabletron, rovněž pokles oproti očekávání. Tuto firmu, kterou provází pověst velmi agresivní společnosti, postihly v nedávných týdnech nepříjemné události (personální rozkoly a odchod spoluzakladatele, ztráta důležitého vládního kontraktu), ale o jejím celkovém zdraví a profitabilitě se všeobecně nepochybuje. V minulých týdnech totiž Cabletron odkoupil od Digitalu jeho jednotku zabývající se síťovou infrastrukturou za částku 432 mil. USD, což je také hodnoceno jako docela riskantní rozhodnutí.

Finanční poklesy jsou samozřejmě také provázeny pády akcií – Western Digital šel poblíž svému minimu a Cabletron poklesl během jediného dne o 30%.

Váš názor Další článek: Netscape posiluje svou pozici

Témata článku: , , , , , , , , , , , , ,