Španělsko vyhlásilo válku homeopatii: Ukončilo prodej zhruba 12 000 „léků“

Španělské ministerstvo zdravotnictví zveřejnilo seznam 2008 homeopatických přípravků, jejichž výrobci budou muset zažádat o oficiální vládní licenci – tedy za předpokladu, že chtějí i nadále pokračovat v jejich prodeji.

K získání licence ovšem bude zapotřebí doložit (nejpozději do dubna příštího roku), že dotyčné produkty skutečně fungují. Z pochopitelných důvodů tak lze víc než jen předpokládat, že v převážné většině případů se to nepodaří.

Zbývajících více než 12 000 „léků“ z dané kategorie již ve Španělsku nepůjde nabízet vůbec. Podle The Local jde o poslední ránu pro tamnější homeopatický průmysl, který již pět let skomírá kvůli poklesu důvěry veřejnosti.

Toto rozhodnutí znamená, že počet homeopatik, která jsou v současnosti k dispozici ve španělských lékárnách a zdravotnických prodejnách, se výrazně zmenší.

„Homeopatie je alternativní terapie, která nepředložila žádné vědecké doklady své funkčnosti,“ konstatovala španělská ministryně zdravotnictví Maria Luisa Carcedo v rozhovoru pro La Vanguardia. „Jsem odhodlána bojovat proti všem formám pseudovědy.“

Pro úplnost dodejme, že ve Španělsku není z veřejných peněz hrazena nejen homeopatie, ale ani akupunktura, bylinná medicína a různé praktiky pracující současně s tělem a myslí (např. šiacu či aromaterapie).

Foto: Casey West from Pittsburgh, CC BY-SA 2.0

Pseudovědy

Pseudovědy jsou postupy nebo znalosti, které jejich provozovatelé staví na úroveň vědeckých disciplín. Ale i když je propagují způsobem připomínající vědecké postupy, nedodržují při tom základní pravidla vědy nebo vycházejí z chybných předpokladů. Pseudovědy často předpokládají existenci dosud nepoznaných, někdy i duchovních sil. Jejich výsledky bývají neověřitelné, neopakovatelné.

Biorezonance | Homeopatie | Tradiční čínská medicína | Astrologie | Akupunktura | Plochá Země | Scientologie | Sisyfos

Diskuze (167) Další článek: Emise CO₂ produkované energetickým průmyslem v USA klesly pod úroveň roku 1987

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,