Španělé definitivně v Českém Telecomu

Diskuze čtenářů k článku

amalín  |  21. 07. 2005 23:16

Pane Hlavenko, na hodnocení ex-ředitele Berdára je již teď dosti faktů. To, že vykopával zavřené dveře na Olšanské je všeobecně známo a svědčí o jeho psychické "pohodě" - stejně jako střelba na nevinné mladíky. Ale i z pozice manažerské je čísel dost -
a) hodnotit kvalitu podle počtu vyhozených je pofiderní - Berdárovi se podařilo zlikvidovat či znechutit práci řadě skutečných odborníků, kteří odešli ke konkurenci, mnohdy svými výzvami  "otevřeně mi řekněte co se Vám nelíbí" na manažerských poradách ve Zruči,   chudáci, kteří to vzali vážně byli zlikvidováni. Napíšeš kritický článek do podnikového časopisu a letíš. Není problém lidi vyhodit, je problém vyhodit ty špatné a ty dobré motivovat - oni ti dobří většinou neradi ohýbají hřbety - právě proto jsou dobří. Ale i toto jsou jeho osobností problémy.
b)  Čísla, bohužel pro Telecom, hovoří jasně - otevřete si na stránce ct - investorské prezentace - za Klímy (rok2002) bylo např. hovorné (tj. hlavní cash-cow operátora) na úrovni 13,6 miliard, za Berdára (2004) polovina= 7.3 miliardy, celkové výnosy 39 miliard proti 34,3 také v neprospěch Berdára.  Valeskiho v ET roku 2002 proti Berdárovi v ET 2004 také pokles. Jediné co Berdár "navýšil" významně jsou propojovací poplatky od tuzemských operátorů - jinými slovy "utekla" mu spousta zákazníků/provozu ke konkurenci.    
Takže oslovovat toho střílejícího pána opravdu není potřeba.
 

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
hlavenka, hlavenka  |  22. 07. 2005 12:13

Vážený pane,
na hodnocení pana Berdára nejsou k dispozici žádná "fakta", pouze informace z třetí ruky, které halíte do "je všeobecně známo". Není - jsou to prostě urban myths, zprávy kolující tichou poštou od úst k ústům a za tohoto chodu doznávající postupného vylepšování. Měl byste se svou inteligencí být schopen rozlišit skutečná fakta a drby ohledně toho, jak se kdo chová či nechová. Znal jste dotyčného osobně, pokud ano, z jaké pozice a co k tomu můžete říci? Pokud ne, je krajně neseriózní toto předkládat, notabene jako "je všeobecně známo".

Co se týká finačních výsledků: všude na světě pevnolinkoví operátoři ztrácejí ve prospěch mobilních; s tím nic nenaděláte. Klesají prudce ceny hovorného (zde tedy pokles tržeb), to je snad logické.

Všimněte si, že se nesnažím hodnotit: nemám totiž dostatek "faktů". Jediné, co jsem hodnotil, je splnění zadaného úkolu dovést ČTc k úspěšnému prodeji.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Ladislav N.  |  22. 07. 2005 12:24

Jenom poznámečku. Ceny prudce klesají bohužel jenom v zahraničí, v Česku díky ČTc a vládě zatím jenom málo.

Jisté je, že Českému telecomu neklesají tržby kvůli poklesu cen, ale kvůli úbytku zákazníků, vyvolanému neustálým zdražováním paušálu a služeb (dlouhodobý trend) a zvýšení DPH z +5% na +22, resp. +19% (od 1.1.2004), dnes už také díky tlaku konkurence nezávislé na síťovém monopolu ČTc.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Ladislav N.  |  22. 07. 2005 14:29

Telecomu v pololetí propadl zisk o čtvrtinu
http://www.financninoviny.cz/index_view.php?id=139860

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
jméno  |  24. 07. 2005 11:00

Ano znal jsem dotyčného osbně a znám osobně i ty kterým ty dveře vykopl, ale to není na veřejnou diskusi. Jméno člověka, který byl za článek vyhozen znám také.
Nechcete-li argumentaci založenou na poklesu výnosů - podívejte se na pokles provolaných minut v jednotlivých kvartálech - souhlasím, že je to objektivnější - pokud si to přepočtete - Berdár ztratil miliony minut každý den.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
madman  |  21. 07. 2005 17:04




potřebuje jednu věc, a to je přestat se snažit vydělat peníze ať to stojí, co to stojí.
Vždycky, když vyrukoval s nějakou novinkou, tak předvedl kterak lze dobrou věc totálně pohřbít (sluší se podotknout, že to bylo vždy svojí nenažraností). Dám několik příkladů, které podle mého zásadním způsobem urychlily pád Telecomu mezi přední, technicky vyspělé a nenáviděné operátory.
1. Přechod od čistě impulsního tarifikačního modelu k v té době strašně obdivovovaným různotarifním minutovým zhovadilostem. Tímto okamžikem došlo přesně k tomu, k čemu dojít nemělo a tím bylo absolutní znepřehlednění ceny za hovor. Od té chvíle nebylo možné k zákazníkovi dostat alespoň částečně relevantní informaci o ceně hovoru, přičemž právě po tomto byl vcelku hlad, který zapříčinily "úpravy" cen za impuls. A v té chvíli vzlétl GOu, GOu, který ukázal přímo na displeji, že hovor Vás stál tolik a tolik. Sic dost, ale zahřeje to, když je to hned vidět. S příchodem ISDN technologie (kapitola sama o sobě, viz níže) byla šance tento nepříznivý obraz neschopáků od telekomu napravit. Jednou z vychvalovaných výhod ISDN bylo reklamní "Vidíte za kolik voláte!" Pěkně se to poslouchá, ale ve skutečnosti je to milník k přechodu ČTc na trhovecký model polopravd a mýtů o vlastním produktu. Nikdo nikdy skutečně "nemohl" vidět za kolik volá, protože cenu vypočítávalo samo koncové zařízení z počtu přijatých časových značek z D-kanálu (např. vteřinových). Jenže nikdo mu neřekl, za kolik zrovna tahle vteřina je. Technicky nebyl problém po řídícím kanále zasílat informaci: teď ti posílám impulz a stojí tolik a tolik. Bohužel snaha o zavedení tohoto modelu byla obchodníky smetena se stolu s odůvodněním, že mobily to také nedělají. Celé to nakonec dopadlo tak, že různá hw a sw "udělátka" více či méně přesně vařila z obrovských tabulek cenu podle toho, co se vytočilo za číslo. Že pravdivé a přesné informování o ceně hovoru mohlo přinést jasnou konkurenční výhodu si snad dokáže spočítat každý sedlák. Bohužel absoloventi Hardwaredu ne. "Hloupý" hardware zřejně dostal své jméno podle této slovutné university.
2. Zavedení technologie ISDN s jednoduchým matematickým výpočtem hodným předškolního děcka. Daný výpočet zní: jedna a jedna jsou dvě.  Jeden B-kanál je vlastně jedna linka a druhý B-kanál je vlastně druhá linka. To jsou dohromady dvě linky. A za jednu se platí tolik a to krát dvě se rovná cena za ISDN. A D-kanál a služby máte zadara. No nad tímhle zkrátka musí každý komu je jen trochu jasná podstata přidané hodnoty jásat jak blbej. Jenže právě tohle ISDNkám zlomilo vaz. Na takto jednoduchý výpočet nebyl nikdo zvědavej. Všechny výhody, které ISDNka poskytoval byly lidem prostým plně akceptovány až na tu cenu. V době, kdy modemisté tuningovali své rockwelly tekutým dusíkem aby získali dva bity na rychlosti. Pominu-li totálně zpackanou reklamní kampaň, kterou de facto ukončila perla reklamních spotů v podobě hihňajících se maloměšťáků, byla to jen a jen cena, která byla první osudovou ranou pro internet v Čechách. Cena podle mého měla být stanovena někde na hranici 1,4 až 1,6 násobku ceny paušálu za analogovou linku. Jsem si jist, že by v této republice již před drahným rokem slavnostně pohřbili poslední analogový modem a bylo by to dokonce i v televizi. V pozdější době "podivné zákopové války" s ADSL by se mohl pro prozatím nedostupné lokality zkusit paušál vytáčeného internetu přes ISDN. Ovšem je otázkou, jak by si s tím poradily venkovské ústředny. Ještě je potřeba říci, že obchodní propad ISDN byl motorem prvních drakonických čistek, které v Telecomu probíhaly pod obchodními názvy jako Optimalizace a pod.
3. Paušály. Pokud chceme najít bod od kterého si Telecom začal vychutnávat jízdu z kopce je jím bezesporu únorová úprava paušálních cen. (Já si fakt nemůžu vzpomenout v kterým roce to bylo.) Na to, že je Telecom drahej nadávali lidi vždycky, hlavně když zvedl o pár haléřů cenu za impuls. To už je taková" tradyce". Ve skutečnosti jim v žaludku ležel měsíční paušální poplatek v mrzké výši. Mobil mělo pár podnikatelů a představte si, když začali vykládat co minut volají za pár korun mobilního paušálu, tak každej civěl s otevřenou hubou. A měl vztek. A pak ta rána! První eurotelácké GOučko. A pak Twist. Bez smluvy a bez paušálu, řeknu ti ahoj a dvě kila v pánu, tenhle mobil ten má šťávu. Popravdě se přiznám, že když jsem viděl s čím vyrukoval Telecom právě v tuhle chvíli totální paušálové klatby. připadalo mi to, že je to stejné jako v roce čtyřicet šest zařvat na Rudém náměstí na prvního máje, že je Stalin vůl. Na druhý pohled by to až hrozný bejt nemuselo, kdyby si produktoví manažeři neuzurpovali právo rozhodovat za lidi a dali jim jakouž takoužs možnost volby. Tím nemyslím jimi halasně proklamovanou možnost vybrat si z několika různě vysokých paušálů. Všechny totiž byly pro tehdejší vnímání zákazníka gigantické. Měli napodobit model GO a TWIST a umožnit lidu za symbolickou paušální korunu měsíčně objednat se k doktorovi za stovku. Čistě a bez namáčení. Domnívám se, že právě na tomto zdražení si management Telecomu v praxi vyzkoušel jak krásné je být bohem a určovat co se komu bude muset líbit. A v této roli vystupuje dodnes, ba to dokonce vypadá, že ji pojal jako firemní strategii.
4. Opičí syndrom. Tak jako se dítě snaží napodobit chování dospělých, snažil se i Telecom při svém zrání pochytit toho od vyspělejších bratrů co nejvíce. Jednou s velkých vymožeností bylo, že jste s linkou dostali i to, co nechcete. Jde o memobox, v době masivní reklamní kampaně neviditelného, nezpoplatněného a nefungujícího záznamníka. Ten, aby bylo ukojeno něčí ego a zachráněna některá dejme tomu poměrně slušně nadsazená plánovaná čísla, byl zřizován hlava nehlava. Že to má mouchy, které tento engine deklasovaly do roztrhnuhojakhada krámu nebylo bráno v potaz. Jednalo se hlavně o tuším již opravenou nemožnost volby počtu zazvonění, než to memobox aktivuje. Ono memoboxácké "Čtyřikrát a dost" dokázalo hřejivě potěšit jak volajícího, tak volaného. Bohužel se tento příklad stal asi návodem pro léta příští. Dalším výrazným prvkem k okopírování jsou operátorská megacentra. Chápu je u mobilu, pochopím je u věcí, které se týkají účtování, pochopím u některých obchodních artiklů, ale aby tetka z Horní Dolní vysvětlovala asertivní brigádnici v Praze, že jim bezzubý Žerýk někde přežužlal dráty k telefonu, to tedy nepochopím. Posledním takovým výstřelkem je snaha outsourcovat jednu z hlavních činností Telecomu. Jedná se o smělý plán převedení výkonných zaměstnanců údržby sítí (to jsou takoví ti chlápci co vám domů přijedou natáhnout nebo opravit dráty a telefon) pod jinou firmu. Všichni, tedy myslím tím převádějící a přebírající se navzájem utvrzují v tom, že podmínky pro převáděné budou stejné jako v mateřské firmě. Já tomu tedy nevěřím. Dovolím si i nevěřit tomu, že přebírající dokáže s převáděnými provozovat stejný objem prací tak, aby byl co do kvality stejný a pro převádějícího dokonce lacinější. Obzvláště přebírá-li přebírající přebírané i se systémem řízení jejich práce Joint Electronic Fool, familiérněji JEF, což je nejzhovadilejší zhovadilost, kterou mohl Telecom kde okoukat. Ostatně outsourcuje se téměř všechno, což hlavně v oblasti IT aplikací způsobuje to, že diplomaticky řečeno to co má fungovat funguje v jiném standardu, než by mělo fungovat. Dlužno podotknout, že okolní zaměstnanci potom taky fungují v jiném standardu, než by jinak funguvali.
Takže jen doufám, že si s tím ti Španělé poradí.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
ach jo...  |  22. 07. 2005 00:13

Koukam ze madman je asi kolega

sdilime spolu tak nejak stejny nazor ... jen se mi libi jedna zajimavost : utopilo se nekolik mega v Siebelu (CRM system), dalsich nekolik mega v OSS/BSS (pozustatek Imaginetu/IOLu - "operatorska databaze" - sice genialni vec, ale nekoncipovana na zatez 1000 lidi a vic najednou), neco v APS (Absolutne Pitomy System - webove rozhrani - ktere funguje jen za predpokladu ze mate hodne volne pameti a IE zazaplatovany pres Radia - viva la 10.x.x.x network), neco v TTS (Technicky Tupy System - dalsi webovy rozhrani co pada jedna radost - uryvek ze zdrojaku : "Tak tohle bude fungovat asi jenom pod IE 5.5, nevis co s tim? - Fakt nevim, ale nic s tim delat nebudu" - datovano nekdy r2003 - asi vyvojarske hlasky), neskutecne hodne prachu sezrala SD4 (HP Service Desk - dalsi CRM co pro svuj chod potrebuje alespon 300MB RAM na koncovem PC a server co i NASA by mohla pukat zavisti), ted sem objevil Genevu (Cytrix - dalsi zrout pameti), novinka IOM - radsi nechci vdet co se to na nas chysta a kolik to zase stalo

Pohrbily genialni "home made program" IOL Vision ...

o JEFovi by mohlo hodne vypovedet "Evangelium podle JEFa"

Problem je ten ze pro spusteny takovejch aplikaci i ty slavny prDeLL masiny co sou dvougigace s 128-potom 256- a nakonec 512 RAM proste nestaci ... komp ma tendenci totalne slitnout a vzit sebou rozpracovanou praci ... no a do toho nepocitam spustenejch asi dalsich pet oken IE s "necim" (IP network, ZIS kukatko - jeste plnej ZIS - to by chybelo) ... proste zabava.. proc mit vsechno jednoduse, nejlip na zakazku napsany kdyz toho muze bejt hafo, neprehledny, padajici, nenazrany ...

a porad se vyhazujou lidi ... a porad ...

ale udajne zastupci Spanelu byly hodne rozhorceny nad tim co Gabin vymyslel, hlavne jejich tvrzeni "to co u Vas odre jeden clovek tak my na to mame tri" .... totalni nezastupitelnost ... dovolena - o ty si muzu nechat zdat... marodni - radsi umrit v praci nez jit marodit ....

Brrrrrr....

Ale i tak mne ta prace svym zpusobem bavi ... ale to sefstvo .. to je hruza .... kdyz Vam sefuje Magor se kterym by si ani Rimmer nezadal .. a benevolence jeho nadrizenych je zalostna ...

Viva la Espanola ... snad neco napravi ...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
ach jo...  |  20. 07. 2005 23:31

... konecne muzu zase nosit kratase do prace kde nam nefunguje klimacka (a nefunguje protoze vyhazely klimatechniky)... konecne muzu zase mluvit normalne a nemusim mluvit hromadou zkratek a hromadou nesmyslu ... konecne mne ta prace zacla tesit ... tenhle buffalo bill udelal ve firme vic skody nez uzitku ... dokazal snizit uplne nehorazne uroven poskytovanejch sluzeb... vyrazil vetsinu lidi co mela na svedomi vetsinu siti ... dokazal zaridit to ze lidi cekaj na reseni svejch problemu vic nez pet dni ... dokazal i to ze zakony konci tam kde telecom zacina ... dokazal prodat eurotel a telecom za prachy opravdu smesny oproti realny hodnote ... boha ... sem porad v bananistanu ...

btw : o tom jak moc si cenil nas zamestnancu skoda mluvit ... proste parodie ...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Ladislav N.  |  21. 07. 2005 00:38

...dokazal prodat eurotel a telecom za prachy opravdu smesny oproti realny hodnote ...

"Reálná hodnota" Českého telecomu je ta, kterou byl ochoten někdo zaplatit. Jestli Telefónica nabídla víc než ostatní, je to její chyba nebo úspěch. Nebo máte snad nějakou jinou, lepší definici "reálné hodnoty" firmy jako Český telecom?

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
hlavenka, hlavenka  |  21. 07. 2005 08:29

Možná jsem se nevyjádřil nejobratněji, ale je zřejmě jasné, co jsem měl na mysli. Ještě před rokem neodhadoval ani ten nejvíce optimistický analytik, že ČTc bude prodán za více než 50 mld. Možná si vzpomenete, jak byl některými lidmi kritizován prodej Eurotelu Telecomu - že prý ještě výrazně sníží jeho hodnotu. Najednou přijde firma a koupí Telecom za částku přesahující 80 mld. Kč.
O této ceně skutečně (a oprávněně) prohlašují všichni tržní analytici, že je příliš vysoká a že neodpovídá hodnotě firmy, a domnívám se také, že mají pravdu. To, že Španělé byli ochotni toto zaplatit, má jiné důvody než pouze "zaplatit hodnotu firmy" - souvisí to zřejmě s jejich strategickými plány v regionu.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
t  |  21. 07. 2005 11:19

Je ta dosazena cena za jejich 51% podil treba mnohem vetsi nez za kterou se da koupit podil ve stejne hodnote (tedy 1% firmy) na Prazske burze - v dobe podani nabidky. 

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
t  |  21. 07. 2005 14:17

Melo byt - po prepocteni ceny na cenu za podil na 1% firmy, vychazi tato cena podstatne vic nez cena tohoto podilu -1% - na Prazske burze v dobe podani nabidku na koupi.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
ViPPeR  |  20. 07. 2005 22:11

"Částka, za kterou byl ČTc prodán, je – řekněme si to upřímně – nesmyslně vysoká."
Na tuhle blbost musím rágovat! Nic proti, ale když CTc je 100% vlastníkem Eurotelu tak vlastně za ty prachy Telefónica koupila 2 společnosti!!! A to se mi zdá docela málo!!!

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
t  |  21. 07. 2005 11:16

"Na tuhle blbost musím rágovat"
Ja zas na tvoji neznalost a navic v diskuzi jsem to jiz psal:
Je, nebot za to ziskali pouze 51 % procent statniho podilu - takze hodnota cela firmy by byla 160 miliard !!!! A tech 10 miliard je tedy pouze zisk ve vysi 6% z hodnoty firmy. Jako z milionoveho S.R.O zisk 60 000 rocne !!

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
es te be  |  20. 07. 2005 13:16

Je jasný že Berdárův úkol bylo co nejvíc zhodnotit firmu za každou cenu, aby z ní byla bohatá nevěsta. Při plnění šel přes mrtvoly (zaměstnance), jednal jak řeznickej pes ( co by si taky chtěl od čobola), a ze svejch podřízenejc si udělal poskoky a proto si je tam přivedl. Spoustu schopejch lídí vyhodil protože měli jinej názot než on.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Anunnaki  |  21. 07. 2005 02:10

Ano suhlasim, napriklad kde bolo 30 manazerov-veducich a 70 technikov na trebars 100 000 pripojek (odbavenie poruchy do par hodin) sa prepustilo 60technikov a 5 manazerov. Zvysni manazeri (25) sa premenovali na "specialista" a bola im pridelena ina (nie technicka) praca, alebo ta ista co doteraz. Vysledok, tam kde sa o 100 000 zakaznikov staralo 70 technikov, je dnes 25byvalych manazerov-veducich a  6-10 technikov, a na opravu sa caka 2-4 dni a porusuju sa prava zamestnancov dana zakonnikom prace aby sa to ako tak stihalo, a ludia cakaju vo frontach na linkach helpdesku pretoze su pretazene. Proste zostihlil tam, kde nebolo treba, a tam kde bolo, neurobil nic. Vid jeho plat + odmeny. Mali ty chlapci co ho prepadli viac PRITLACIT na tie trubky aby to uz ta svina nerozchodila. Bohuzial v statnych podnikoch je takychto dementov ktory si za rok nic nerobenia zarobi tolko, co jedna priemerna rodina nezarobi za CELY SVOJ PODSTIVY ZIVOT ! Za taketo "officialne" okradanie nas vsetkych by ich vratane ich deti a manzeliek mali postavit k muru a exemplarne popravit. Nic ine si tieto zvierata nezasluzia. Pokial by mi stat dal garanciu beztrestnosti za to ze zbavim CR (pripadne dalsie krajiny) takychto svin, tak osobne by som si ich rad radom niekde vymakol a popravil aj s ich rodinami, ktore si uzivaju tychto neludskych vyhod.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
RDI  |  22. 07. 2005 16:49

Člověče, na to, že IP vypovídá tomu, že to píšeš z ČTc , jseš po odchodu Beďára odvážný až až.... Vzhledem k tomu, že po Beďárovi moc lidí v ČTc v noci nepracuje ... Hmm, aby si tě nanašli

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Heyhall  |  20. 07. 2005 09:01

.... a vsichni ty radobymanzeri co vyzirali Telecom se ted stehujou do CSA ...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
PakážJedna  |  20. 07. 2005 11:03

Tak tak, je to pakáž parazitická. Dobrý auto s benzínem zadarmo, souložení s asistentkama a "tým byldyngy" v Alpách a v Jižní Africe a práce spočívající v chrlení frází na poradách. Jen je mi líto poctivejch telekomáckejch techniků a sysadminů, který to všechno odřou a pak je v rámci "zeštíhlování a outsurcování" prostě vykopnou....

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Male_zvire  |  20. 07. 2005 11:22

Pár jsem těch "poctivejch telekomáckejch techniků" znal a ti už tam dávno nejsou. Padli za vlast při přechodu na digitál. Teď už jsou to vesměs načučený ...... a těm ten padák přeju. Velcí profesionálové z ČTc jsou tak akorát na kulku do hlavy a přes ego hraničící s duševní nemocí nevidí na zem, po které chodí. :0( Docela smutné a velmi lituji každého, kdo se s technikem ČTc dostane do kontaktu.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Tomik  |  20. 07. 2005 16:17

Nevim proc vsechny hazis do jednoho pytle ja ossobne at sjem mel problem s MAC nebo PC cokoliv zavolal jsem si na telecom do jejich oddeleni Dates a tam mi pokazde pomohli bud po telefonu nebo prijeli a vse kmemu prekvapeni to musim priznat dle meho prani zaridili.
Byl jsem u GTS tam  mi hodili modem na stul a nic je nezajimalo starej se sam, proto jsem presel opet k Ceskemu Telecomu a jsem spokojen.
Pokud ty tedy soudis podle par lidi co jsi potkal vsechny techniky tak ja potkal par nechutnych bezdomovcu a dle toho soudim, ze tebe bych taky potkat nehctel protoze jiste smrdis jako oni!

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Anunnaki  |  21. 07. 2005 01:56

JJ o financovani a hodnote spolecnosti jsem psal vyse... ale s tou starosti o zakazniky mas pravdu. Jediny operator ktery ma na to kapacity je cesky telecom. Ono je to tak, ze pokud mas problem tak zavolas do CT i kdyz mas linku od konkurence, protoze tam ti reknou frazu chyba je u CT. Oni pak udelaji "tezkou praci" za alternativneho operatora a problem se najde 95% u nich. Jednak proto, ze jejich sit neni natolik technologicky vyspela, a jednak proto ze nemaji takove kapacity na "zalohy linek" jako ma CT. Spousta obrovskych ale i malych firem odisla k alternativnim operatorum, a ted se vsich houfne vraceji spatky. Duvody ? Bud nekvalitni sluzby nebo poruchovost (o kteru ani nezazili u CT) (ted konkretne datove pripojky) nebo prave "sluzby/servis/podopora". Konkretne neochota (nemohucnost z duvodu financi) resit problem zakaznika.  U CT kolik krat firma, verejna sprava nebo zakaznik nahlasi problem a technik prijde a zjisti problem u zakaznika ale udela to tak papirove, aby neplatil nebo se mu to odpusti a podobne. Je to proto ze pri tom poctu pripojenych a bezvadne fungujicich linek si to muze dovolit. U alternativneho operatora vsak nikdo neprijde nebo se ceka tydny na reseni. Kolikrat i negarantovana pripojka je k zakaznikovy istena minimalne 1x backupom i kdyz si za to neplati, protoze proste jsou kapacity na vic, a pokud se neco stane, zakaznik o tom ani nevy ze byl problem protoze jde po zaloze a to vetsina alternativnych operatoru nema protoze si to dovolit nemuze.To jsou argumenty, proc se zakaznici vraceji k CT. Ano, konkretne poplatek za interner ADSL byl vysoky, ovsem ted cena klesa a zvysuje se rychlost a prichodem Telefonici pujde cena za internet pres ADSL jeste vic dolu a stoupne rychlost. Nechme se prekvapit na Vanoce :)

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Ladislav N.  |  21. 07. 2005 10:04

Vy si opravdu myslíte, že všichni, co mají připojení od konkurence monopolní sítě ČTc, přejdou k ČTc po nějaké její drobné cenové změně?
Při agregaci a datových limitech, které zákazníky odrazují?
Českému Telecomu v kvalitě internetového připojení už dávno ujel vlak...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
t  |  21. 07. 2005 11:12

Datove limity nabizeji kabelovky podobne !!

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Ladislav N.  |  21. 07. 2005 13:25

Tak si porovnejte nejlevnější Chello Easy 256/64 kbit/s 5 GB limit za 555,- měsíčně a Karneval 250/50 2 GB limit za 499,- měsíčně (ceny včetně DPH) s nejlevnější nabídkou Českého Telecomu (včetně paušálu za linku).

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
t  |  21. 07. 2005 14:34

Taky kdyz chci kabelovku do baraku , tak se na me vyprdne (pokud tam nema jiz nama rozvod), kdezto Telecom mi tam tu linku dotahne (ze zakona musi a da se stezovat CTU!) a pokud je na ustredne ASDL tak i s nim.
Zkrtaka pokryvaji pouze ty nejmene nakladne zakazniky - zvlaste vysoke panelove domy, kde navic vyuziji stavajici rozvod spolecne TV anteny !!!

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Ladislav N.  |  21. 07. 2005 15:01

Tak to už jste změnil téma.
Já odpovídal na vaše porovnání datových limitů...

Tak si ten Český Telecom už konečně nechte zavést a plaťte! Nic jednoduššího!
Třeba vám bude fungovat i to jeho "ADSL"...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
t  |  21. 07. 2005 16:39

Datove limitim maj rovnez, pouze mensi z duvodu celkovych nizsich nakladu, nebot pokryvaji pouze mene nakladne mista.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Ladislav N.  |  21. 07. 2005 18:06

Datové limity některé firmy nemají vůbec žádné. A s "nákladovostí" vybudovaných přípojek to nijak nesouvisí.

Ostatně, Český telecom sice má dráty skoro všude, ale zdaleka ne na všech je možno provozovat ADSL. Zeptejte se na venkově nebo třeba i v Praze...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Male_zvire  |  20. 07. 2005 08:25

Vzhledem ke článku a dění kolem bývalého ČTc bych očekával, že jakmile se Telefónica rozkouká a její právníci se dají do práce, tak se ČR na arbitrážích a mezinárodních soudech nedoplatí. Docela bych se divil, kdyby si to Telefónica nechala líbit, jak se k ní vláda a ČTU začala najednou chovat. Připomíná mi to postoj: "Už nejsi náš, tak plať hajzle." A docela se toho bojím, protože naše vláda dokáže pos**at i nákup obyčejnejch tužek, natož několika leté ne/hospodaření s ČTc.

Takže doporučuji. Šetřte, naše vláda a stát budou vaše peníze potřebovat.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
YS  |  20. 07. 2005 09:50

Ale ne, doma ve Spanelsku je na ne regulator mnohem tvrdsi (zcela opravnene), CTU byl doposud k Ceskym Telekoumakum prilis shovivavy, takze me spis udivuje, ze se zadna odpovedna instituce nezajima o to, proc CTU zjevne jde Telekoumu na ruku, proc statni urady automaticky zadavaji Ceskemu Telekoumu statni zakazky bez vyberovych rizeni atp. Opravdu nevim, proc bych mel z dani platit predrazene sluzby tohoto prehistrickeho dinosaura.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Male_zvire  |  20. 07. 2005 09:58

Protože úřad, který tohle může je zase státní. A stát nepůjde proti sobě. :0)))

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
t  |  20. 07. 2005 10:36

Protoze zisk 80 miliard ze statniho podilu zase naopak tve dane usetri napr. pri vystavbe dalnic !!

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Ladislav N.  |  21. 07. 2005 00:32

Výstavba dálnic může být v pohodě financovaná z výnosů daní z paliv a dalších poplatků spojených se silničním/dálničním provozem. Že ty peníze vláda prošustruje jinde a pak nemá na dálnice a údržbu silnic, je jiná věc...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
t  |  21. 07. 2005 11:11

Udrza cele a vystavba cele silnicni site(auta jezdi po vsech silnicich - tedy i po tech v ramci mesta) - vcetne odklizeni snehu - (tedy nejen dalnic) stoji nepochybne mnohem vic, nez se vybere z dani za pohonne hmoty !!!

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Ladislav N.  |  21. 07. 2005 13:20

To je samozřejmě nesmysl. Zjistěte si fakta.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
t  |  21. 07. 2005 14:28

Neverim - nebot  asi tusim kolik stoji Prahu vsechny ty silnicni obchvaty  + dalsi urzba silnic - proste je to ukrty v rozpoctu radnic  a jde to presto do silnic !!!

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Ladislav N.  |  21. 07. 2005 15:12

Otázky víry ponechejte na jiné weby a diskuse.
Tady je řeč o státním rozpočtu, jeho příjmech a výdajích.
Doporučuji nahlédnout a porovnat částky na příjmové a výdajové straně - viz silniční doprava, údržba, vybrané daně a poplatky...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
t  |  21. 07. 2005 16:55

Jenze to je ten problem - hradi se toho pouze ty silnice, ktere jsou v majetku statu a ne jednotlivych obcich - presto ze i jizda auta po nich spluje stejne zdaneneny benzin. To si ne kazdy uvedomuje.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Ladislav N.  |  21. 07. 2005 17:58

Obce berou peníze odkud?

Přestaňte plácat a konečně si zjistěte výběr jednotlivých daní a jejich využití státem.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
t  |  21. 07. 2005 18:37

Samozrjme ze z rozpoctu, ale je to v jine kapitole, takze skutecne vydaje na silnice proto tak jednoduse neuvydite. Zkratka vydaj obci (jina cast rozpoctu) a statu - prima polozka urcena na silnice  - jsou podle mne vyssi nez vyber zpotrebnich dani.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Ladislav N.  |  21. 07. 2005 21:30

Znovu musím jenom zopakovat: Zjistěte si fakta.
Dojmologie na státní rozpočet (příjmy i výdaje) nestačí.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Michal  |  20. 07. 2005 07:31

A kde jste vzal informaci,že cena byla nesmyslně drahá.Jenom Eurotel stál miliardu dolarů.A kolik asi stojí rozvod linek a stavba ústředen v celé rebublice.Až pořádně rozjedou ADSL,tak budou mít garantovaný zisk 10 miliard ročně a já se ptám,Je 80 miliard tak moc.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Honza  |  20. 07. 2005 08:58

bez obav s nabidkou 2mbity s limitem 3GB na tejden a to cele za 1590 bez dph to obrovske rozsireni nehrozi

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Michal Kára  |  20. 07. 2005 09:41

No ja nevim, u nas je nejlepsi nabidka bejakych 700,- bez DPH za 128kbit a 5GB na mesic. Zlaty Telecom, tedy jestli k nam konecne to ADSL nekdy dotahne...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Roger  |  20. 07. 2005 10:58

Bezdrat, 256 bez omezeni za 290 mesicne bez DPH.
Takze opatrne s temi soudy...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
touchwood, touchwood  |  20. 07. 2005 21:33

a o tom to je. Každý subjekt má tendenci "monopolnět", když k tomu má příležitost. Buď je ten váš bezdrát v silném konkurenčním prostředí, nebo ho vlastní lidumil , nebo je to komunitka...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
sick_of_CT  |  20. 07. 2005 12:25

souhlas, znam hromadu podobnejch nabidek, kde neni moznost Telecomu, chovaji se mistni provideri jeste hur

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
sick_of_CT  |  20. 07. 2005 12:25

souhlas, znam hromadu podobnejch nabidek, kde neni moznost Telecomu, chovaji se mistni provideri jeste hur

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
t  |  20. 07. 2005 10:33

"Je 80 miliard tak moc"
Je, nebot za to ziskali pouze 51 % procent statniho podilu - takze hodnota cela firmy by byla 160 miliard !!!! A tech 10 miliard je tedy pouze zisk ve vysi 6% z hodnoty firmy. Jako z milionoveho S.R.O zisk 60 000 rocne !!

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Jenyk  |  20. 07. 2005 16:49

Na burze se udává poměr P/E (Price / Earnings Ratio), hodnota 20:1 není v průměru vůbec nic nezvyklého. Současné obvyklé hodnoty pro telekomunikace nevím, může je někdo doplnit?

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
:-)  |  20. 07. 2005 07:02

Speciálně lidi jako Gross a Berdár jsou jen dosazené loutky, po kterých se toho ani moc nechce, jenom aby dělali, co se jim přikáže a brali za to tučný prachy...

Jenom si vemte jak se stal Gross premierem za taky dost "prapodivných okolností" a další nejasnosti jsou v tom jak vystudoval VŠ atd. Myslím, že je jasné, že ho tam prostě někdo tlačil... a pak, když už nejspíš přestal poslouchat, tak mu bylo velice rychle ukázáno, jak pro určitý lidi není problém ho sesadit za pár dnů - ta kauza s nevykázanými penězi byla fakt směšná - jednalo se o částku, která nepřesahovala ani jeden měsíční příjem Grosse, takže je to tako by někdo po obyčejném člověku chtěl vykázat po nějaké době, za co si kdysi koupil lepší mobil nebo počítač, taky myslím, že za normálních okolností "no problem"...
Bohužel hlavně ve vysoké politice se objevují "bílý koně" a lidi, kteří za tím stojí a opravdu tím tady hýbou nemá českej občan nárok nikdy poznat...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Jiri Pallas  |  20. 07. 2005 05:17

... pokud si máme odpovědné představitele pamatovat, tak je dobré jejich jména zopakovat. Kohopak se to Jiří Hlavenka bojí jmenovat? Grosse? Mlynáře?

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Martin  |  20. 07. 2005 06:53

Mlynář je tam až od voleb v roce 2002.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
hidden  |  20. 07. 2005 07:53

A nikdy nezapomeneme na Karla Dybu, bude dlouho v nás.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
t  |  20. 07. 2005 13:48

Dyba pouze vymenil docasny monopol telecomu za dvojnasobne zvyseni poctu linek a tim uspokojeni vsech zadatelu o telefon a taky za zasadni modernizaci jeho site - slo o stani podnik a jeho spavce (vlada takto rozhodla). A to vse zacatkem 90. let - kdy mobilni ste byly v plnenkach a to i v Erope se nepredpokladalo, ze by vyrazneji mohli konkurovat pevnym - meli by pouze jejich doplnek.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
hrouda  |  20. 07. 2005 23:21

O tom by se dalo silne pochybovat ... GSM site nevznikly "nahle z niceho" a pri prijimani strategickych rozhodnuti je nanajvys potrebne mit prehled a o schopnost dohlednout trochu dopredu - at sam, nebo na to mit lidi. V dobe, kdy cteny pan Dyba fixoval telekomu monopol byl cely tento krok motivovan pouhou aproximaci z dob bolsevika - na telefon se cekalo jako na smilovani, tak jej lidem dame ... Jenze doba byla uz jina a absence odborneho rozhledu okolo tohoto rozhodnuti se krute vratila - sice nam draty vedou do kazde Lhoty, ale telekom ustrnul v podobe fosilniho dinosaura, ktery zije z minulosti - z klasickych hlasovych sluzeb a na data se diva "z patra". Tomu odpovida i jeho chovani.
Od roku 2000 jiz pak slo jen o to, jak telekom prodat a to co nejlepe. Penetrace internetu byla z pohledu statu proti tomu bezvyznamna a jestli by tlak na rozvoj kdysi dial-up pausalu a pozdej dsl ohrozil cenu telekomu, musel internet ustoupit ...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
astray  |  20. 07. 2005 14:49

a taky tento panacek
http://www.army.cz/scripts/detail.php?id=3679

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Ladislav N.  |  20. 07. 2005 00:52

Berdár potřeboval nutně udržet až do zaplacení kupní ceny dojem, že Český Telecom je moderní firma s vysokými růstovými čísly (viz nedávné úsměvné články o čtvrtém nejvyšším růstu rychlých přípojek k Internetu na světě !? :) a vytvořit tak klamavý dojem, že "jeho" firmu čeká skvělá budoucnost...

Že toho bylo dosaženo trvalým zneužíváním monopolního či dominantního postavení na trhu, je vedlejší. Klamavá reklama v rozporu se zákonem? Vláda dělá, že nevidí a neslyší...
Nedivme se, že Český Telecom za těchto podmínek má jednu z nejvyšších marží (a tedy i zisk) mezi "národními" operátory v zemích EU a snad nejhorší výsledky v pokrytí obyvatelstva připojením k Internetu (skutečnými platícími zákazníky, ne teoretickou možností službu poskytovat).

Berdár splnil svůj úkol, shrábl pár desítek milionů i pár ran tyčí do hlavy a odkráčel do historie...
Konkurence přitvrzuje a Český Telecom s jeho pověstí a "popularitou" mezi občany ČR to nebude mít lehké. Od Telefonicy žádnou "cenovou válku" nečekejme.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
topol, topol  |  20. 07. 2005 06:35

Tak jakpak to jde v Netboxu, pane rádobyobjektivní Ladislave N.?

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
YS  |  20. 07. 2005 09:44

Nepripada me, ze by napsal cokoliv, co by nebyla pravda. Spis me neni jasna ta narazka na Netbox - zakaznik firmy s prehledem nejvyhodnejsim pomerem cena/vykon nema pravo na objektivni nazor? Ostatne az budou Telekoumaci nabizet lajny 6 Mbit/s za 1000 Kc bez projevujici se agregace a bez FUP, a nebudou mit penetraci internetu radici je k rozvojovym zemim, bude se o nich psat jinak.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Vilg  |  20. 07. 2005 10:13

a kdo tohle poskytuje ? Netbox rozhodne ne
jeho rychlost linek - ne interni v siti netboxu ale ven se pohybuje ve spickach hluboko pod hranici modemu

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Jméno:  |  20. 07. 2005 14:24

mozna ze sidlist pripojenymi pojitky (resp. problem je jen u jednoho), ale jinak ne... takze nekecej

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
touchwood, touchwood  |  20. 07. 2005 21:34

Netbox je firma, vůči které je telecom zlatý.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
ropucha  |  20. 07. 2005 21:53

a proc? tobe taky neco provedli?

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
touchwood, touchwood  |  20. 07. 2005 22:09

řekněme, že čas od času s nimi kvůli třetí straně přijdu do styku...
 
Myslím, že lepší ISP je i moje 80-letá babička...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Ladislav N.  |  21. 07. 2005 14:10

Jen tak na okraj:

Českému Telecomu klesají tržby
http://mobil.idnes.cz/mob_aktuality.asp?r=mob_aktuality&c=A050720_104403_mob_aktuality_brz

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
touchwood, touchwood  |  21. 07. 2005 22:09

a co já s tím?

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Ladislav N.  |  22. 07. 2005 14:27

Telecomu v pololetí propadl zisk o čtvrtinu

http://www.financninoviny.cz/index_view.php?id=139860

...Počet pevných linek meziročně klesl o čtyři procenta na 3,25 milionu. Celkové výnosy z pevných linek se snížily o osm procent na 16,1 miliardy korun. Výnosy z hovorného se propadly o čtvrtinu na 4,1 miliardy korun a na paušálech vybrala firma 5,7 miliardy korun, tedy o sedm procent méně. ...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Ladislav N.  |  21. 07. 2005 00:26

Zlatý telecom? Ten Český určitě ne. :))

Linku ČTc jsem zrušil.
Netbox telecomu v Brně vypálil rybník. To je fakt a říkám to navzdory vědomí, že vedení/majitelé Netboxu (SmartComp a.s.) mají podobné manýry, jako Berdárovo vedení ČTc. Naštěstí mu konkuruje v Brně UPC a Karneval i další operátoři a většina zákazníků Netboxu má dnes možnost volby. A tahle možnost dokáže (v mezích kultury českého prostředí) umravnit i Netbox.
Poměr cena/kvalita Český Telecom ze soutěže zcela vyřazuje.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
touchwood, touchwood  |  21. 07. 2005 06:45

viz výše. Kvalitu komentovat nebudu, protože jsem zatím v podání Netboxu žádnou neviděl. ČTc, GTS nebo Nextra jsou v tomto daleko lepší (samozřejmě nehovořím jen o SOHO ADSL). Prostě mi svým jednáním Netbox připomíná nějaké špatně řízené komunitní sítě, kde něco nefunguje, případně se "rekonfiguruje za běhu" je považováno za naprosto "normální".

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Ladislav N.  |  21. 07. 2005 09:42

Poměr cena/výkon je jasný. Operátoři na síti ČTc jsou bez šance. To je moje zkušenost.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
touchwood, touchwood  |  21. 07. 2005 22:08

nechci ti kazit dojem, ani dělat reklamu ČTc (neživí mě a nejsem jejich fanda), ale profesionální styky, ať už se jedná o technické nebo administrativní záležitosti ohledně datových linek, jsou v mém případě naprosto bezproblémové. Že mě čas od času prudí markeťáci s "neodolatelnýma" nabídkama mi nevadí, umím říct ne.  Doma na soukromo mám od ČTc DSLko (wifi je tu jednak dražší a jednak už z podstaty daleko méně spolehlivější a více latentnější) a nemůžu si stěžovat, rozhodně se nekonají noční můry s nefunkčností, lagy apod. jako u některých jiných operátorů. A ani ta SOHO helplinka nebyla "mimo" když jsem ji jednou jedinkrát potřeboval kvůli technickému dotazu - i klapkababa měla kupodivu povšechnou vědomost co je to TCPko, PPPoE a -oA apod..
 
oproti tomu Netbox je banda, co klidně změní parametry sítě a jediné, co udělají, že o tom ex-post pošlou mail, ke kterému se ovšem "kupodivu" nedostaneš, protože tvá infrastruktura je stále ještě nastavena podle původních hodnot. A tohle se stalo dvakrát, tudíž to pokládám za "standardní" firemní politiku a ne omyl nějakého uhrovatého technika.
 
Takže já bych s tím poměrem cena/výkon byl docela opatrný, být na tvém místě.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Ladislav N.  |  22. 07. 2005 04:31

Netbox je sice "banda", v tom nejsme ve sporu, ale parametry připojení, které mi nyní poskytuje, bych za stejné peníze u Českého Telecomu nikdy nedostal. Proto jsem taky pevnou po téměř ročním provozu Netboxu (k 31.12.2003) zrušil i se slavným dial-upem a možností "ADSL někdy ve vzdáleném budoucnu za rozumné peníze"...

To "budoucno" zatím nenastalo...

Ať si Český Telecom svou agregaci 1:50, FUP a datové limity pro "rychlý a neomezený Internet Expres" nacpe do špic!

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Roman  |  24. 07. 2005 00:24

Mám Wifi 1320/220 kbps za 500/měs a asi nefunguje na Vaší "podstatě" protože je absolutně spolehlivé. CTc si může svůj předražený ADSL strčit do špic.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
touchwood, touchwood  |  24. 07. 2005 09:47

Každý nechť si vybere co mu vyhovuje. Za sebe mohu říci, že s wifi a FWA spojeními mám docela obsáhlé zkušenosti a rozhodně se "drátovým" spojům nevyrovnají.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Ladislav N.  |  24. 07. 2005 12:13

Ovšem takto obecné a neurčité (nekonkrétní) tvrzení je jenom plácnutí do vody.

Jisté je, že mnoho bezdrátových, drátových i kabelových (koax.) sítí svými parametry (poměr cena/výkon) vysoce převyšuje nabídku a parametry připojení od Českého Telecomu a za jeho přehnané ceny. A že každý zákazních může sledovat jiné parametry, ty pro něj důležité, zdůrazňovat netřeba.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
touchwood, touchwood  |  24. 07. 2005 16:46

Nevím, co chceš ještě více. Citlivost na atmosférické poruchy a počasí je u bedrátových technologií více než známa a samozřejmě vstupují do hry i vysoké latence. Neříkám, že to každému vadí, sosače, brousiče a obecně BFUčka to nevzrušuje.
 
No a poměr cena/výkon (resp. cena/rychlost, podle toho jak se vyjadřuješ) nemusí být pro mnohé tím nejvýznamnějším faktorem. A "přehnané" ceny ČTc jsou možná v lokalitách, kde dovést konektivitu znamená investovat pár tisíc Kč, jinde je ČTc spolehlivě nejlevnějším poskytovatelem.
 
Tudíž bych oponoval a prohlásil starou známou pravdu: jisté je jen to, že vše je nejisté.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Ladislav N.  |  24. 07. 2005 18:07

Ano, samozřemě, ale je nutno každopádně brát v úvahu, že když Český Telecom řekne/napíše:

"Rychlý a neomezený Internet Expres, že se z něj posadíte na zadek..."

...pak jisté je, že z jeho pomalého datového toku a omezeného datového limitu se opravdu posadíte na zadek...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
touchwood, touchwood  |  24. 07. 2005 20:55

Mně rychlost i limit vyhovuje (resp. neomezuje), zatím jsem za tu docela dlouhou dobu nezaznamenal agregaci (stále full-speed; uznávám, že to je závislé i od místa) a taktéž limit jsem překročil snad jen jednou nebo dvakrát. Myslím, že je to čistě subjektivní...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Ladislav N.  |  24. 07. 2005 23:14

To ovšem neznamená, že takhle služba funguje všem.
Navíc, s limitem 1 GB/měsíc si tedy moc rychle opravdu nezasurfujete. 64 kbit/s (po překročení limitu) je už pro opravdu velmi nenáročné zákazníky
A ty prachy za to navíc...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
touchwood, touchwood  |  25. 07. 2005 07:20

Doporučím totéž, co jste doporučoval jinému diskutujícímu ohledně Karnevalu . Limity jsou totiž už dlouho někde úplně jinde...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Roman Hulík  |  20. 08. 2006 13:15

Kurva to je blby mam internet kde muzu stahnout 1gb strasne na picu kdyby sem dosahla wi-fi to by byl brutus

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
t  |  20. 07. 2005 10:29

A kdo to rychle pripojeni k internetu potrebuje ??? Znam dost lidi, ktere by nechteli mit pocitac doma ani zadrmo - bohate jim staci, ze musej na nem kazdej den v praci makat a tak proc to podle nich delat jeste doma - v te praci to rozhodne s nadcenim nedelaji. ???

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Eso, Eso  |  20. 07. 2005 13:08

Proč mít dobrá auta, když jsou lidi, co auto nechtějí. LOL.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Lol  |  20. 07. 2005 13:23

Správně! Proč mít doma telefony, když tak rádi chodíme po návštěvách !!

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
t  |  20. 07. 2005 13:52

Ja jsem ti jen reagoval na nazor typu - "skutecny pocet pripojek a ne jen jeho moznost" - ze pokud nekdo neco doma nechce, tak si to dobrovolne nevezme ani zadarmo !!!

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Fido  |  20. 07. 2005 16:35

Ne tak docela. Ja bych si klidne nejakou tu moznost pripojeni vzal. Ovsem pouze tehdy, kdyz by mi k tomu zaroven nenutili neco jineho. Proc bych mel platit za hlasovy pausal, kdyz ho nechci a nepotrebuju? A proc bych mel platit nehorazne vysoky zrizovaci poplatek, kdyz mam do domu privedeny drat, ktery ma druhy konec v ustredne (jen tam jaksi neni pripojen)? To radsi necham ten drat shnit.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Anunnaki  |  21. 07. 2005 01:36

Cesky Telecom ma jednu z nejkvalitnejsich siti na svete ! a to v prostredi kde nikdo dalsi svoj podobnou sit nema, a nebude mit (proc na konci prispevku). Veskere ustredny jsou plne digitalni a automaticke (neexistuje analogova) a vsechny jsou propojeny jen digitalne (opticky) s neskutecnou kapacitou co se tyce dat !. A podme dal. "Monopol". Kazda spolecnost ma moznost vzit 800 miliard KC (a mozno jeste daleko vic) a zacit si budovat po cele republice vlastni sit ustreden a propojeni mezi nimi az po kabely z ustreden do bytu "zakazniku". Nejdrahsi ze vseho je prave "posledna mile" tedy z ustredny az do bytu zakaznika. Tohej je vubec nejdrahsi investice jakou jsi lze vubec predstavit. A tady CT ma pokrytou celou CR coz je "unikat" na zapade, kde si to budovali postupne vice firem sve vlastni site (tedy konkurecni prostredi). Tady se to delalo jednou statni a to je dobre, protoze se vybudovala za "statni-nas vsech" a je vysoce kvalitni. A ted k pausalum. To, co platis za linku a nazyvas "hlasovy program" je ve skutecnosti splatka za to ze k tobe nekdo dotahl za neskutecne penize kabel az domu + penize na to, aby kdyz mas problem tak ti prisel technik CT "zadarmo" opravit tu linku + aby v pripade prekopnuti kabele treti stranou (soukr. stavebni firma) nebo zaplavy si nemusel platit ty stotisice za opravy. Nuz a v neposledne rade je v tom zaratany poplatek za "servis a udrzbu" tedy tisice lidi a zarizeni starajicich se o chod tve linky. Pokud mas mobil, nemas za co platit pausal (je to okradani pokud ho platis) protoze naklady na vysilace a spojeni hovoru jsou absolutne zanedbatelne oproti cene za provoz cele pevne site. Shrnuti: to ze chces "jen" internet a nepouzivas linku na volani je tvoje vec. Platis za "kabel az domu" s kapacitou 8+2Mbit (pevna linka ADSL) pausal. A pak k tomu pokud volas tak platis poplatky za volani, pokud ne tak neplatis nic za hlas, pokud se pripojis na NET (adsl) tak platis jen za pripojeni do internetu. Chci podotknout, ze CT poskytuje alternaticnym operatorum "prejit" kompletne celou pevnou linkou na alt. operatora (za adekvatni poplatek) , tedy ze se kabel odpoji od ustredny CT a at si ho pripoji do svoji ustredny (kterou musi pak vybudovat) . Jenomze alt. operatory to nechcteji ani kdyby to bylo zadara, protoze na to nemaji lidi a ani technologie a ani prachy budovat vlastni ustredny a pak udrzovat ty linky co na nich prejdou za svoje naklady (urcite vetsi jak ma CT ted). Tedy jak CT tak TELEFONICa ma monopol s pevnyma linkama ale ne proto, ze tady neni povoleno tahat vlastni site, ale proto, ze se to nikomu vzhledem na navratnost nikdy nevyplati tahat svoji sit. Jen pro "informaci" trend postupne prejde k tomu, ze hovorne v ramci site jednoho operatora bude cca 0,25hal. za 1min, do jinych siti o neco vic, a oplatek za "pevnu linku" bude rust, protoze roste cena za lidskou praci (udrzba nebo kompletne budovani novych linek) a cena za pozemky a pronajmu mist, kudy trasy kabelu vedou. Snad si ted vetsina z Vas uvedomuje, a nebudu muset cist kraviny "hlupaku" typu proc mam platit za to ze mam linku, kdyz chci jen internet a nechci volat :)

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Ladislav N.  |  21. 07. 2005 09:57

...Kazda spolecnost ma moznost vzit 800 miliard KC (a mozno jeste daleko vic) a zacit si budovat po cele republice vlastni sit ustreden a propojeni mezi nimi az po kabely z ustreden do bytu "zakazniku". ...

Nemá. Tuhle možnost neměl ani Český Telecom. Jedinečná (a neopakovatelná) šance ČTc byla v poskytnutí MONOPOLU státem na řadu let pro ČTc a nedostatečně liberalizované prostředí telekomunikací při současné benevolenci regulačními orgány (ČTÚ, ÚOHS) ke zneužívání postavení na trhu příp. poškozování zákazníků (ČOI).

Tuhle příležitost už nikdy nikdo u nás nedostane, což je snad každému soudnému člověku jasné.

...Tedy jak CT tak TELEFONICa ma monopol s pevnyma linkama ale ne proto, ze tady neni povoleno tahat vlastni site, ale proto, ze se to nikomu vzhledem na navratnost nikdy nevyplati tahat svoji sit. ...

Toto tvrzení vůbec nebere ohled na dřívější monopol ČTc udělený státem, za jehož výsadních podmínek byla síť vybudována a financována z monopolních cen. Protože tyto podmínky už nikdo mít nebude, monopol na pevnou síť a její vybudování fakticky přetrvává v majetku ČTc...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
michal_vyskocil, michal_vyskocil  |  21. 07. 2005 16:37

"Kazda spolecnost ma moznost vzit 800 miliard KC (a mozno jeste daleko vic) a zacit si budovat po cele republice vlastni sit ustreden"

Pravdepodobne zaměstnanec Telecomu, ne? Jenom Telecom měl státem zaručený mnohaletý monopol, podobné podmínky žádná jiná firma nemá a nebude mít. Pánové z ODS (nebo kdo to tehdy prosazoval), želbohu, před lety vybrali tu nejhorší možnou variantu.

Ostatně historky o ADSL u Telecomu, které slýchávám z více zdrojů teorii o nejkvalitnější síti v širokém okolí moc nepotvrzují.

PS: Ano, asi jsem hlupák, doma potřebuji jenom internet a nechci platit za hlasové služby, když podobnou službu mi poskytne VoIP, nebo mobilní telefon ... proto asi nemám ani linku od Telecomu.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
t  |  21. 07. 2005 16:50

Jenze jen po tech dratech ti prijde internet az domu.
Byla to stani firma a tudiz podobne jako jine firmy u nas napr. CEZ.
Chtel bych jsem videt, kdo by tahal telefooni linky po venkove - jen diky pozadvku prave za monopol to bylo mozne. A  s mobili  na me nechodte - je znamo nejmin jedno misto , kde mel siganl jediny operator - jenze BTS se udajne nevyplacela a tak ji zrusili a lide ted cekaj az jim telecom jejich zrusene linky (spolehali na ony trzni mobili) zase obnovi - zrejme to jiz udelal. Zkratka na odlehlejsich mistech by se jiz nevolalo (a to ani z budek) - tedy ani ne zachranku !!!.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
tojo  |  21. 07. 2005 23:31

No,ještě štěstí, že Škodovka nedostala možnost vyrábět bagry a prodávat je v "balíčku"s Fabiemi!

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
ach jo...  |  22. 07. 2005 00:33

s timhle musim souhlasit ... fakt je ten ze kazdej rikal "az se telecom odproda bude lip" .. jenze problem spociva v tom, kdo je schopnej platit to ze nekdo pretafne kabely a musi tam vyrazit technik, popripade tratova ceta a resit trebas i tri dny v kuse kde na lince doslo k pretafnuti kablu a nedej boze kdyz nejaka super teplovodni trubka rachne na kabel a je to nekde hezky pod zemi.

Sice sem psal niz ze telecom topi prachy v blbostech, ale na druhou stranu poskytuje docela dobrej servis na to ze je to ten "osklivy monopol". Kdo neveri tak at si nekdy promluvi s tratakama nebo s nekym z PORS sluzby, nad jejich znalostma a vlastnostma ja smeknu kdykoliv pomyslny klobouk (ale porad je provokuju - vid Caryfuku). Protoze tyhle lidi musi vedet vsechno o dratech, kolik jakej kabel pusti, jakej odpor/odber ma bejt na kabelu, musi znat jak zapojit DSLAM, nektery i jak zapojit Cisco, musi znat nastaveni hromady modemu, musi znat tri OS, musi znat problematiku zabezpeceni, musi umet napojit kdekoliv cokoliv co ma spolecnyho s telefonim dratem a cert-vi-co-jeste... a na takovy lidi by mel kdokoliv malo penez aby je na to proskolil a hlavne v "trznim hospodarstvi" u nas v bananistanu zaplatil... takze si dovolim rict ze tahle skupina lidi sou ti co drzej telecom pohromade a ne nejaky kravataci co drepakujou v kanclu. Vlastne temhle lidem vy platite tim pausalem .... jen smutna vec je ta ze Telecom setri uz i na nich ....

Tak at to cte kdokoliv tak hlavne "Ahoj PORS - hlavne ty z PHA"

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
t  |  21. 07. 2005 11:06

"hlasovy pausal, kdyz ho nechci a nepotrebuju" - hlasovy pausal je poplatek za vedeni od ustredny (kde je umisten vetsinou i DSLAM) - naklady na jeho polozeni a spravu.
Poplatak za ASDL je pouze priplatkem za sluzbu ASDL. Stejne v kabelove televizi musim platit poplatek za pripojeni k siti kabelove TV (stejne bych mohl rict ja jim na nejkou jejich TV sere ja mam svou vlastni TV  antenu a tam je ve stejne kvalite CT , NOVA a Prima - a v tom jejich vyzadovanem poplatku - MINI - je v podstate totez !!) a za priplatek za internet. 
 
"A proc bych mel platit nehorazne vysoky zrizovaci poplatek, kdyz mam do domu privedeny drat, ktery ma druhy konec v ustredne (jen tam jaksi neni pripojen)? " A to ti rekl kdo ?? - zrejme ti v panelaku kouka ze zdi - ale ten je veden pouze do telefooni skrine v baraku a mozna nikam dal - tam byl pripojen pri stavbe panelaku. 

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Ladislav N.  |  21. 07. 2005 13:16

Nesmysl je, že (kromě ceny služby) je nutno platit "paušál za linku". Není!
Český Telecom jej vyžaduje, kabelovky a mnoho ostatních firem ne.

Porovnáváme-li celkovou cenu připojení, pak porovnáváme cenu komplet se vším (včetně DPH!). Okecávat už to může jenom reklama.

Platím paušál za linku 320/128 kbit/s neomezeně, tedy i s neomezeným stahováním dat 565,- měsíčně vč. DPH a NIC víc.

Jak si dodavatelská firma provede interní cenovou kalkulaci, je její věc.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
t  |  21. 07. 2005 14:21

S kabelovkou , se kterou jsem mel zkusenost vyzaduje poplatek za nabidku MINI vzdy - bez toho proste od nich nebudu mit doma jejich drat a tutiz ani za priplatek Internet  !!!

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Ladislav N.  |  21. 07. 2005 15:06

Aby bylo možné pravdivost vašeho tvrzení ověřit, měl byste uvést jméno poskytovatele a případně i odkaz na jeho stránky na internetu / nabídku služeb.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
t  |  21. 07. 2005 17:12

Provozovatel www.karneval.cz
Zde je kompletni cenik: http://www.karneval.cz/storage/att/Cenik_kompletni.pdf
A poplatek 149 Kc za zakladni programovou nabidku musi zaplatit kazdy, kdo ma o jejich internet zajem.
Plati se navic k poplatku pripojeni  k internetu. Rad bych jsem se milil, ale bez bez placeni mesicniho poplatku za nabidku MINI internet neziskam - zkratka musim ho vzdy platit.
Obvlazte pekny je individualne stanoveny poplatek za pripojeni rodinneho domku - pripoj me (mozna), ale naklady na jejich kabel si zaplatim zcela sam - a ten kabel bude patrit jim (bezplatne jim ho daruji).

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Ladislav N.  |  21. 07. 2005 17:55

...poplatek 149 Kc za zakladni programovou nabidku musi zaplatit kazdy, kdo ma o jejich internet zajem...
Nikde v ceníku Karnevalu taková podmínka uvedená není. Jestli ano, tak ji najděte a citujte.

Nevidím žádný rozumný důvod, proč by vám měl kdokoli budovat přípojku k individuálně umístěnému rodinnému domu zadarmo. Zřizovací poplatek se platí i v paneláku, kde jsou náklady na zavedení nejnižší. Nakonec - máte možnost si ten kabel zakopat sám do země "zadarmo".

Pamatuji si, jak jsem Českému telecomu musel v roce 92 (?) zaplatit zřizovací poplatek za tel. linku (v paneláku) cca 5000,- Kč. Pokud bude chtít někdy linku ke mně obnovit/oživit, tak už jenom za symbolickou korunu a nulový měsíční paušál!

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
t  |  21. 07. 2005 18:48

Ucastnicky poplatek hradi kazdy uzivatel sluzeb (poplatek za udrzbu pripojky kabelove televize a zjisteni dodavky TV a rozhlasoveho signalu) - cena 149 Kc.
Jestli mi neverite, tak se tam zkuste prepat - bez zaplaceni tohoto technickeho poplatku neni zadny internet - a za ten se pak plati navic minimalne 499 Kc mesicne !!!! Oni vam ho zkratak bez one zakladni nabidky TV (tech 149Kc) nedaj !!!
Ja vam dam tech 5000 a kupte mi za to vedeni o 2 medenych dratech az do ustredny klidne i 1000 metru a vice  (a to nemluvim o cene za polozeni - i kdyz se jich taha najednou vic tak presto je velmi vysoka).

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
njkbnkjn  |  21. 07. 2005 20:33

ja mam karneval turbo 1000 - 799Kc/mesic a pri uzavirani smlouvy o nicem takovém nebyla rec, takze doufam ze kecas

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
t  |  22. 07. 2005 11:08

A je to pripojeni po kabelove TV a dali ti bez onoha zakladniho polatku a tim padem i bez TV ??

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Ladislav N.  |  21. 07. 2005 21:27

Jenom zopakuji, že v žádných dostupných materiálech Karnevalu podmínka platit k internetovému připojení "televizní paušál" není. Nevyžaduje to ani UPC.

Zkuste si ještě prolistovat fórum na Karnevalu - jestli to není ani tam, tak si vymýšlíte.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
t  |  22. 07. 2005 11:24

Mozna tam zkusim znovu zavolat,  mozna to ode te doby zmenili (je to jiz nejaka doba, co jsem se na to informoval) - a mozna i jen spatne informovana operatkorka, a ta mi rikala, ze ten technicky poplatek je poplatek za pripojku (cca 149 Kc mes.) a ten plati kazdy jejich zakaznik (ucastnik) a teprve k tomu je mozne si priobjednat internet jako doplnkovou sluzbu. 

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Ladislav N.  |  22. 07. 2005 12:15

Kdybyste si pořádně přečetl ceník Karnevalu, na který nás odkazujete, tak podmínka "paušálu" za linku platí pouze pro uživatele kabelové TV (tam je pak základní nabídka "zadarmo" ). Nikoliv pro ty, co televizní programy objednané nemají a využívají jenom internet.

Začněte už konečně argumentovat fakty a ne domněnkami.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Zasílat názory e-mailem: Zasílat názory Můj názor