Spam oslavil třicáté narozeniny

Kybernetický svět před několika dny oslavil jedno nelichotivé výročí. Prvního května to bylo právě třicet let od doby, kdy byla odeslána první nevyžádaná pošta – spam. Tímto prvním spamem byla pozvánka na předvádění nových produktů společnosti Digital Equipment Corporation, kterou 1. 5. 1978 odeslal marketingový zástupce Gary Thuerk na několik stovek elektronických schránek na západním pobřeží USA v tehdejší síti ARPANET. Termín „spam“ se ale používá teprve od roku 1993, kdy takto nevyžádanou poštu pojmenoval Joel Furr, správce diskusního systému Usenet.

Dalším milníkem v historii spamu je duben 1994, kdy dva imigrační právníci Canter a Siegel odeslali komerční spam do více než šesti tisíc usenetových skupin. Tato událost je obecně vnímána jako počátek komercializace spamu, jenž vedla až k dnešnímu zahlcení sítě zbytečnými daty, které každoročně způsobují obrovské škody. V roce 2007 tak podle statistik FBI přišel firmy boj s nevyžádanou poštou na 239 milionů dolarů.

Tip: Text prvního spamu s největším seznamem příjemců najdete na webové adrese TheLongestListOf…, problematice rostoucího počtu spamu se také věnujeme v našem článku „V zajetí nevyžádané pošty: Už máte svůj hrob?“.

Podle statistik představuje spam 80 až 85 procent veškeré poštovní výměny a více než 100 miliard odeslaných nevyžádaných e-mailů každý den. Většinu těchto zpráv odesílají běžné klientské počítače, které jsou infikované virem.

Zdroj: BBC News

Diskuze (9) Další článek: Nové Živě.cz už za pouhých deset hodin

Témata článku: , , , , , , , , , ,