SpaceX | Elon Musk | Připojení k internetu

Takhle odstartovala další raketa SpaceX. Vynesla na orbit první dva satelity obří internetové sítě Starlink

  • SpaceX začne s testováním prvních mikrosatelitů internetové sítě Starlink
  • Ta bude nabízet internet především v rozvojových zemích nebo pro automobily Tesla
  • Za sedm let chce SpaceX 40 milionů zákazníků

Aktualizováno: Plánovaný středeční start byl kvůli velké síle větru odložen na dnešek, a to na 15:17 našeho času. Start rakety Falcon 9, která mimo jiné nesla i dva satelity pro novou satelitní internetovou síť Starlink, jste mohli sledovat online. Nyní se podívejte alespoň na záznam:

První stupeň tentokrát nepřistával, nově se ale SpaceX pokusí zachránit aerodynamické kryty rakety, píše to sám Elon Musk na svém Instagramu:

Aktualizováno: Elon Musk na Twitteru prozradil, že aerodynamický kryt minul záchytnou síť o pár stovek metrů. Nicméně dopadl neporušený do moře. V galerii už najdete i obrázek krytu, jak plave na hladině oceánu.


Ve středu 21. února odstartuje raketa Falcon 9, která primárně vynese na oběžnou dráhu satelit Španělského ministerstva obrany. Zároveň ale ponese ještě vlastní sekundární náklad – dva mikrosatelity SpaceX Microsat-2a a Microsat-2b. Ty se stanou prvními dílky obří skládačky s názvem Starlink. Ta se v následujících letech rozroste na obří síť satelitů, které budou nabízet internetové připojení kdekoliv na světě.

Celá síť se bude skládat ze dvou vrstev satelitů, komunikujících na rozdílných frekvencích. Výš se bude pohybovat 4 425 umělých družic, které se usídlí 1 126 km nad zemským povrchem. Nižší vrstvu potom bude tvořit 7 518 satelitů ve výšce asi 320 km. Tato obří soustava téměř 12 tisíc satelitů se bude synchronizovaně pohybovat po oběžných drahách, nepůjde tedy o geostacionární družice, které by vůči Zemi setrvávaly na jednom místě.

4 miliardy potenciálních zákazníků

Cílem je přinést internet i do zemí, kde je složité či nemožné vybudovat standardní internetovou síť. Samozřejmě jde rovněž o velký byznys, neboť do těchto oblastí spadají téměř 4 miliardy lidí. Podle dokumentů Wall Stret Journal očekává SpaceX víc než 40 milionů zákazníků využívající Starlink pro připojení k internetu v roce 2025.

Během sedmi let by se tak měla na oběžnou dráhu velká část z plánovaných mikrosatelitů. Kromě toho by v budoucnu satelitní internetové připojení Starlink měly využívat i všechny vozy Tesla a budou tak připojeny k internetu kdekoli na světě.

Start rakety Falcon 9 bude možné ve středu sledovat na Youtube. Půjde o již jednou použitý stupeň, který náklad na oběžnou dráhu vynášel v srpnu 2017. Tentokrát se však nedočkáme záběrů na booster přistávající na pontonech, zamíří totiž rovnou do moře.

Falcon 9 tentokrát nebude přistávat na plošinu, skončí v moři:

Diskuze (55) Další článek: Ne, Elon Musk lidem neposílá ethereum. Je to podvod

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,