SpaceX má problém: kosmická loď Crew Dragon explodovala během testu motorů záchranného systému

  • SpaceX provedla na Mysu Canaveral testy motorů SuperDraco.
  • Ke konci testů došlo k mohutné explozi.
  • Nehoda zpozdí první pilotovaný let lodě Crew Dragon.

SpaceX se v současné době připravuje na demonstrační misi DM-2, při které v lodi Crew Dragon pošle k Mezinárodní kosmické stanici dva astronauty. Půjde o první pilotovaný let soukromé lodě v historii.

Přípravy narušila vážná komplikace. V sobotu 20. dubna proběhl na Mysu Canaveral test motorů Crew Dragonu. Během něj došlo k velké explozi. Zlověstný červenooranžový oblak byl viditelný kilometry daleko. Ke zraněním nedošlo, ale kosmická loď je vážně poškozená.

Nevyšel statický zážeh motorů SuperDraco

Crew Dragon používá k manévrování na oběžné dráze motory Draco. Kromě nich disponuje také čtyřmi páry motorů SuperDraco. Původně měly sloužit pro motorické přistání, ale to bylo nakonec zrušeno a Crew Dragon bude přistávat v oceánu.

SuperDraco budou plnit jen jeden úkol – v případě problémů během startu zajistí odlet lodě od rakety Falcon 9 (na videu níže je starší test motorů z 2015).

Použití motorů pěkně zapadá do filozofie SpaceX. Jiné lodě používají záchrannou věžičku, která se po startu odhazuje a je tak na jedno použití.

SpaceX v sobotu provedla statické zážehy motorů SuperDraco na Mysu Canaveral v Landing Zone 1. Jedná se o místo, na kterém před pár dny přistál jeden z bočních stupňů rakety Falcon Heavy.

Podle dostupných informací proběhl test na kabině, která se 8. března vrátila z první demonstrační mise (DM-1) k ISS. Podle Florida Today byla loď výbuchem velmi vážně poškozená.

Anomálii během testu potvrdily SpaceX i NASA. Obě organizace už spolupracují na vyšetřování příčin. „Proto testujeme. Poučíme se, provedeme nezbytné úpravy a bezpečně se posuneme vpřed s našim Komerčním pilotovaným programem,“ uvedl šéf NASA Jim Bridenstine.

Podle SpaceX proběhly počáteční testy úspěšně, ale při závěrečném testu došlo k explozi. Motory SuperDraco používají oxid dusičitý a monomethylhydrazin. Výbuch a požár paliva způsobil červenooranžový oblak pozorovaný v širokém okolí.

Chystal se suborbitální test

Stejná kabina z mise DM-1 měla v červnu absolvovat suborbitální let. Došlo by ke klasickému startu rakety Falcon 9 s lodí Crew Dragon. Přibližně minutu po startu by se loď pomoci motorů SuperDraco odpojila od rakety a přistála v moři.

Tento test má být ukázkou schopnosti Crew Dragonu zachránit posádku v případě problémů během startu a je podmínkou pro první pilotovaný let.

Po úspěšném testu měl na konci července proběhnout první pilotovaný let k ISS s astronauty Bobem Behnkenem a Dougem Hurleyem.

V poslední době se začaly objevovat informace, že první let bude posunut na přelom září a října.

Dojde ke zpoždění

Bez ohledu na příčinu a rychlost nápravy je už dnes jasné, že dojde ke zpoždění testu záchranného systému a posune se i následný termín prvního pilotovaného letu. Je pravděpodobné, že k němu dojde až v příštím roce.

Kromě SpaceX chystá svou loď také Boeing. Starliner teprve čeká první nepilotovaný let. Aktuálně je plánován na srpen. Pokud proběhne dobře, mohla by se první pilotovaný mise uskutečnit v listopadu. Předběhne nakonec Boeing SpaceX v pokoření historického milníku? Uvidíme...

Diskuze (55) Další článek: Google ukázal, jak bude v EU vypadat ballot screen na Androidu

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,