Internet | SpaceX | Starlink

SpaceX má novou anténu pro satelitní internet Starlink. Je menší, hranatá a bez ethernetu

V nedávné české recenzi na satelitní internet Starlink od SpaceX jsme ukazovali, že je v balení kulatá anténa s průměrem 58,9 cm. SpaceX ale získalo povolení od FCC na nový typ antény, kterou už začal v některých zemích nabízet místo původní verze.

Nová verze má obdélníkový tvar o rozměru 50 × 30 cm, přičemž hmotnost klesla z původních 7,3 kg na 4,2 kg. Změnil se podstavec s výškou 61 cm a tloušťka klesla z 3,6 cm na 3,4 cm. V ostatních specifikací je stejná – provozní teplota je od −30 do +50 stupňů Celsia a konstrukce má ochranu IP54 pro venkovní použití.

Starlink v balení upgradoval i router, který už je MU-MIMO s 3x3 (starší verze byla jen 2x2). Pro někoho ale bude nevýhoda zrušení ethernetového portu, takže je router pouze Wi-Fi. Pokud budete chtít ethernet, musíte si přikoupit adaptér.

Ceny zůstávají stejné, tedy 12 999 korun za zařízení a 1 599 korun poštovné. Měsíční platba je pak 2 579 korun. Dle informací prodává Starlink tato zařízení se značnou ztrátou, podle neoficiálních zdrojů byly původní výrobní náklady na jedno balení kolem 3 tisíc dolarů, ale již začátkem roku se podařilo cenu snížit na přibližně 1 300 dolarů.

S novým modelem lze očekávat, že se náklady na výrobu ještě dále sníží, což by do budoucna mohlo znamenat i případné snížení ceny celého balení pro koncové uživatele. SpaceX již dříve prozradilo, že vyrábí samotné antény rychlostí asi 5 tisíc kusů za týden a s novou generaci očekává několikanásobně rychlejší výrobu.

Diskuze (6) Další článek: Do Microsoft Storu zamířil Firefox. Stáhnete ho jak ve Windows 11, tak ve Windows 10

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , ,