SP3 pro XP je venku, nové Živě co nevidět

Diskuze čtenářů k článku

wdolek  |  04. 05. 2008 20:15

prozradil by mi prosim nekdo, co je na SP3 tak zazracneho? z toho co jsem si precetl jde jen o koleksi aktualizaci - a jelikoz aktualizuji, neividm tedy duvod, proc nejaky SP3 je - nic noveho do mych wokynek evidentne neprinese.

pak nejake plky o dvou vylepsenych funkcich, ktere... mno :D vyuziju to?

jedine, co bych uvital by byla moznost byt "power user" ale zaroven moct s pocitacem normalne pracovat :D - a treba kdybych potreboval neco administratorskyho, vyzadalo by si to po me heslo - podobne, jako v linuxu... ale... nic takoveho tam asi nepridali, ze? :P ?

btw. instaloval sem to na jednom pocitaci - chyba pri instalaci ;D + naproste prepsani oznaceni oddilu - fyzicky se soubory ladovaly do spravneho oddilu, konfigurace se zapisovala na jiny oddil... moc vesela featura 8)

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
VfB  |  05. 05. 2008 07:29

to naní zas tak velký problém alespoň na XP, pracuj pod user účtem a do nabídky si dej jeden link na total commander spuštěný pod adminem a druhý na comand line (také pod adminem, ale pokud nepotřebujš spouštět služby jako mysql, apache,tak se možná obejdeš i bez tohoto linku) a pak děláš pod useremn a když potřebuješ sem tam něco nainstalovat nebo tak, tak si pustíš správce souborů (TC) s admin právy a jedeš přes něj, ale pokud nepoužíváš správce souborů, tak bys asi musel nějak přes pravé tlačítko (run as...), ale v tom ti neporadím, s používáním PC bez správce souborů nemám téměř žádné zkušenosti :(

jinak pokud bys nosil disk v šuplíku po různých kámoších a tak, mohou být větší problémy s právy k souborům a adresářům, ale v současné době je lepší si koupit flash, kde se používá souborový systém fat, kde přístupová práva nefungují, takže to máš bez problémů (a je to i pohodlnější)

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Pavel  |  05. 05. 2008 09:48

SP3 pridava napriklad podporu WPA2 pro Wifi, coz muze byt nekde docela dulezite, protoze obvykle standardni WPA se firemne nemusi pouzivat z duvodu bezpecnosti. Jinak souhlasim, ze SP3 jako takovy mnoho neprinasi, ale urcite pomuze.

A uprimne receno, nerozumim tem neustalym polemikam o Vistach. Kdo je nechce nechte bejt, kdoi rika ze za 10 minut zjisti, ze je dany OS na houby, pak je to hlupak, at jim zustane. Kdo chce na PC normalne fungovat, ma standardni znalosti a je klasicky uzivatel, pak si na novy PC koupi Visty a urcite bude v pohode. Samzreme spousta ostatnich IT stouralu bud brblat, ale to je nromalni, je to stejne v kazde branzi. Nic to ale nemeni na tom, ze napr. Visty funguji a na novy PC se hodi vic nez XP, pokud maji dostatek pameti, coz u dnesnich cen snad nemuze byt problem.

Tot muj nazor.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
05. 05. 2008 21:21

Proti novým funkcím šťouralové nic namítat nemůžou, ale nemožnost volitelné instalace vypnutí nebo nenainstalování spousty zbytečností, které neustále naobtnávají každou novou verzi OS je k zlosti.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
gino  |  04. 05. 2008 19:58

mi to napsalo "chyba instalátoru" A mám po ptákách

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
04. 05. 2008 16:43

"Vezmeme-li ale v potaz fakt, že v době, kdy se XP dostaly na trh, prakticky neexistoval dobrý a stabilní operační systém a přechod tak byl logickým krokem, není se čemu divit."

Hovadina. Zůstanu-li v rodině MS, tvrdím, že WIN2000 byl na svou dobu (do r.2004?) velmi kvalitní OS a spousta lidí na něm jela i po vydání XP, a to nejen kvůli nižším HW nárokům. Ideální cestu OS MS vidím asi tak: MSDOS 6.22 - Win95 (nutné zlo) - WIN98SE - WIN2000 - WINXP SP2 - ...? Paskvily typu WIN Millenium nebo porodní bolesti XP v době vydání přidělaly mnoha uživatelům vrásky na čele.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
taktok  |  04. 05. 2008 18:37

nejstabilnejsi je vista, ve vsech predchozich MS OS znamenala chyba ovladace pad celeho systemu..

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
chipmen  |  04. 05. 2008 18:56

Ale to padani s ovladacema plati naprosto stejne i pro Vistu, typicky napriklad kdyz vypnete u nekterych NB vysilace (bluetooth a wifi) tak to skonci modrou smrti, ze je to chyba ovladace, jiste, ale vezme cely OS. Stejne tak jsem se dostal do hromady pripadu kdy presouvani velkych souboru radove GB az desitky GB dostaly ruzna PC s Vistou do stavu kdy nic nedelala (vzdy zamrzl odesilaci PC) a delal ze odesila, za chvilku uz neslo vubec nic, jen tvdry reset... Taktze porad maji co vylepsovat...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
tc  |  04. 05. 2008 20:16

prurez moji historii MS produktu

MS DOS 622 - bohuzel tu nebylo nic jineho

// Win95 - v té době jsem tvrdil ze neco tak priserneho se nemuze nikdy uchytit a pouzivat to muze jen kokot (tohle myslim vazne) bohuzel se to rozsirilo jako mor. nikdy jsem nepouzival //

Win98 - Zrudnost, ale dalo se to pouzivat, v tehle dobe uz chce vsechno Win, takze nezbytne zlo (hlavni moto win 98 pet RE,Reset, Reset, Reinstall, REmcani, Repete)

WinME - Graficky hezci 98. me fungovali lip nez 98, vsichni ostatni ten system nenavideli, asi jsem vyjimka

Win2000 - prvni stabilni funkcni a bezproblemovy OS od MS (problemy se zpetnou kompatibilitou vitejte)

WinXP - tak tuhle zrudnost jsem vyhodil asi po tydnu a zarekl se ze uz ji nikdy nenainstaluji (jaka naivita) v te dobe jsem nechapal jak snadne muze byt shozeni XP tak snadne zatimco 2k drzi jak skala (btw : prvni system, ktery vzal sebou pri padu i partition disku cimz se postaral o poskozeni vetsiny dat na nem)

Win2003 - super system, naprosta spokojenost, konecne jsem byl od doby 2000 s necim spokojen, pak vysel SP ktery zpusobil nefunkcnost meho FTP, FireWallu.... tak zase nic

WinXP SP2 - desivy navrat a prijemne zjisteni, ze system je po 5ti letech od vydani o neco stabilnejsi a bezproblemovy jako Win2000 pred lety, zatim spokojenost

Vista - 3 dny a dost, Instalace FW = modra smrt, reinstall systemu (pozdeji jsem si precetl ze muj FW je nekompatibilni), Instalace mobilu = bez sance. pri presouvani dokumentu system zamrzl a uz nerozmrzl. navrat na XP

:) ale jinak jsem s Windows spokojen

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
papalasek  |  04. 05. 2008 21:52

je to recese? nebo... co prosimvas na pocitaci delate?

- windows me stabilnejsi nez windows 95 / 98 ? to je zajimavy vtip :D

- poskodit windows xp oddil ? - a neodesel proste jen disk? za 7 let pouzivani xp jsem sam ani ve svem okoli o nicem podobnem neslysel. clovek musi byt opravdu sikovnej, aby si xpckama oddelal disk

- moznost prace na windows 2003 - serverova edice, na kterou neexistovaly snad zadne rozumne ovladace?... a ze vysel SP, ktery zpusobil "nefunkcnost" ftp, fw ? a nebyla to zas nejaka nesikovnost / nevedomost, jak neco nastavit? to uzivatele linuxu take neradi slysi - "neco nejde" - ale ono to jde, jen stezovatel nema nejmensi poneti, co dela

- a nejsem zastance windows vista - nemam je rad, je to narychlo kvaseny paskvil - ale modra smrt na vistach? vy musite mit neuveritelne stesti nebo s pocitacem extremne neumite...

odpuste mi muj kriticky nazor...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
tc  |  04. 05. 2008 22:13

v pohode

s tim ME to myslim vazne, nikdo mi neveri, ale je to tak

XP mi v pocatcich z neznameho duvodu spadla a opravdu vzala sebou "fat tabulku" jednoho diskoveho oddilu, nasledne dolovani souboru bylo bolestive, ale slo (pad diskoveho oddilu jsem zazil 2x na svych PC, ale data jsem uz z takovych disku doloval pro vic lidi. co me ale prekvapiloje, ze to jednou bylo zaroven s kolapsem systemu, mozna nahoda. jinak disk fuguje do dnes) zadne chyby na nem nejsou

na Win2003 ovladace jsou, aspon ja jsem s tim nemel problem. to ze je to serverova edice vim, ale je mi to jedno. Nefunkcnost FW myslim to tak, ze muj oblibeny FW nefunguje ve Win2003 s SP a tak po instalaci SP putovali 2003 do BSOD, takze konzole, smazani/prepsani par veci v systemu a nasledne v nouzovem rezimu pak FW odstranit, zadny problem. co se tyka FTP, tak jsem zkousel nekolik alternativ k tomu ktery pouzivam, ale zadny z nich nefungoval (neslo se na nej pripojit a opravdu vim jak to nastavit). Ano slo by pouzit jine programy, ale ja mam ty ktere pouzivam rad.

vim ze uzivatele cehokoli ne jen linuxu, ale ti zvlast, neradi slysi ze neco nejde, ale kdyz clovek prijde na to ze je neco (po instalaci SP) nekompatibilni, tak s tim moc neudela a nejde to ovlivnit.

ad vista - ano opravdu se mi modra smrt povedla, je teda fakt, ze to byla trochu moje chyba instalovat neco i pres varovani nekompatibility, ale stalo se.

ps: ja bych to typoval na stesti nez na tu neznalost, protoze s PC pomaham resit problemy ostatnim a to uspesne :)

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
VfB  |  05. 05. 2008 07:21

já na W2003 taky s ovladači neměl problémy až na zvuk pro TV kartu a též mi XP odstřelili jeden diskový oddíl (ale jen jednou)

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
MaP  |  05. 05. 2008 08:52

-Co se týká WinME, tak na mém postaším notebooku jsou stabilnější a rychlejší než XPSP2, takže se takového HW dá najít víc

-To , že sebou XP při pádu vezmou i soubrový systém jsem zažil několikrát, i na SP2. Párkrát nezabrala ani oprava systému od Microsoftu (systém neobsahuje žádný známý systém souborů). Naštěstí jsou tu utility od Winternals a ty mě zachránily.

-Co se týká W2003 tak jsou docela použitelné. Jinak mě se podařilo dostat do kolen i několik distribucí Linuxu, takže to že člověk musí vědět co dělá, platí u všech OS, a ani Linux vás od blbosti neochrání.

-Co se týká Vist, tak ty jsem si jen lehce prošel, a možná je to dobrý OS, ale za cenu obrovských HW nároků. To co umí v grafickém rozhraní , umí i Linux na podstatně slabším HW, takže ve jen výkonu to není.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
JK  |  04. 05. 2008 21:58

MSDOS6.22 neměl kalternativu ? Houby, DR-DOS 7 a PC-DOS.

Win2000 nedokázaly pracovat se zvukovkama na deskách ASUS, reinstalace na XP to vyřešila.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
05. 05. 2008 10:36

"MS DOS 622 - bohuzel tu nebylo nic jineho"

Minimálně DRDOS od roku 1996. http://www.drdos.com/products/drdos703.htm

Samozřejmě a jiné OS, kterým MS nesahal ani po kotníky.

Ale o tom, proč vyhrál právě M$, by své mohla povídat IBM...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Fantomas  |  05. 05. 2008 10:50

V te historii jsi opomnel Win NT40 workstation a NT server. Workstation byl na svou dobu vynikajici system, stabilni a celkem nenarocny. Na nekterych kompech funguje dodnes skvele. NT server byl jako server slabsi, ale mel par desktopovych vychytavek a utilitek.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
tc
05. 05. 2008 16:48

NT jsem na svem PC nikdy nemel, takze jsem je ve sve historii mnou pouzivanych MS produktu nezminil

sice jsem na PC s NT4 obcas pracoval ale pracovni zkusenosti ve Skole/praci nejsou osobni zkusenosti s vlastnim PC

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
VfB  |  05. 05. 2008 07:18

IMHO nevím o ničem (kromě skinů, ale ty v XP bez crackování OS nefungují) o co by byly XP lepší než W2K, naopak W2K má mnohem lépe vyřešené sdílení (v W2k nebyl problém, ale v XP je to neustálý boj), neumluvě o spoustě "nasíracích" funkcí XPček

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
05. 05. 2008 11:33

Tuším nativní podpora USB, WiFi a vypalování na CD. Taky ClearType fonty, což se ne každému musí zamlouvat, ale mě to vyhovuje.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
tc
05. 05. 2008 16:53

"Zjednodusene" sdileni, jak je to pojmenovane v XP se da vypnout a navratit se k puvodnimu z Win2K (mysleno stejne nastavovani / ovladani, protoze funkce je za vsech okolnosti stejna)

ono je v XP skoro vsechno stejne jako ve Win 2K, ale obcas clovek narazi na ruzne zmeny, nebo jsou nektere moznosti "schovane"

treba se zpravou certifikatu se podle me pracovalo pod Win2K lepe.

PS: Craacknutim XP aby se daly pouzivat neoriginalni skiny se porusuje licence systemu a OS se stava nelegalnim, takze toto nedoporucuji

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Karton  |  04. 05. 2008 15:29

Nainstaloval jsem SP3 pro Win XP bez problémů. Na nic se mě to neptalo, jen na to jestli chci nebo nechci provádět automatické aktualizace. Zvolil jsem, že nechci.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
JK  |  04. 05. 2008 22:00

zajímavé, mně se na to neptal - akorát se zeptal kde chvi mít odinstalační soubory.

Ale problém je, že to co považuju vzhledem k mým uživatelům za nejdůležitější - to je tam neopravené. Jedná se o chybné přidělování písmenek pro USB zařízení (ve Vistě bohužel opravené).

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Marek  |  04. 05. 2008 15:27

"..Pricemz byl tak hodny .." - tak to je nejvic !!

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
dracek  |  04. 05. 2008 15:12

At si mrkvosoft dela co chce. Visty jsem nemel snahu ani ukradnou na odzkouseni. Stacilo, ze jsem si je osahal na kamaradove ntb pred tim, nez jsem mu zacal instalovat win xp. Doma jedu na mandrive a sp3 nainstaluju do sluzebniho ntb asi tak za 3 mesice az budu mit jistotu ze mi to tam nic nepokaka :)

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
05. 05. 2008 07:04

Ty jses ke svému kamarádovi nastěhoval na jeden měsíc, aby sis mohl Visty odzkoušet? Je naivní myslet si, že když si s OS budu hrát 10 minut, tak budu vědět, jak se mi s ním bude pracovat i v budoucnu.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
05. 05. 2008 07:42

... on se ten OS chová jinak po 10 minutách a jinak za měsíc? No, ten Microsoft je samé překvapení...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
05. 05. 2008 21:13

Prostě ho zajedeš jako auto. První hodiny je ještě takový syrový. Mě stačilo půlhodinka na sousedově noťasu, když mě to nechtělo připojit flash přehrávač. Zlatý xp i linux.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Kev  |  04. 05. 2008 09:21

Dobrý den. Neví tu někdo jak je to s instalací SP3 na XP Media Center. Tuším, že systém má anglické jádro pouze počeštěné pomocí MUI packu. Pokud si tedy stáhnu anglickou verzi, bude vše bez problému fungovat nebo začnou okna "mluvit" anglicky? Českou verzi mi to instalovat nedovolí, to už jsem zkoušel. Hlásí to špatnou jazykovou verzi. Díky předem za odpověď.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
marekchromy  |  04. 05. 2008 11:03

stahni si anglickou verzi a bude to fungovat ja to tak mám taky

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
ppppppppppppppppp  |  04. 05. 2008 08:51

Živě bohužel nedokáže objektivně informovat o Microsoftu. Odstavce o SP nebo úspěchu Vist to dokazují.

Pokud service pack koliduje znefunkční systém, tak je to nebezpečná chyba a ne, že se ho lidé nemají bát. Že procentuálně se více lidem nic nestane než stane tento fakt nemění.

Co je úspěch pro Windows Vista nelze objektivně hodnotit. Jisté je, že tento systém se stane nevyhnutelně majoritní. Hodnotit lze propad zisku Microsoftu (i bez započtení pokuty od EU), který o něčem svědčí. Microsoft zkusí zisk nahnat protipirátskou kampaní, ta ale bude mít vliv na procentuální zastoupení Windows na desktopech. Někomu může nárůst Linuxu např. ze dvou procent na čtyři připadat směšný, ale vzpomeňte na Mozillu Firefox. Existuje bod zlomu, od kterého padne umělí brzda v podobě strachu z malého zastoupení.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
avatar
04. 05. 2008 08:59

Mozilu Firefox jsi zmiňovat nemusel, protože její "nárůst" na počítačích je způsoben spíše obrovskou mediální kampaní, než zvýšenou kvalitou tohoto produktu. Když ze všech serverů slyší uživatel jak je Firefox špičkový, tak si ho rovněž nainstaluje aby byl také IN.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
promo  |  04. 05. 2008 09:22

A kde si "masivní reklamní kampaň" prosimtě viděl?

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
marek  |  04. 05. 2008 11:29

tak nejak ja na FF tehdy narazil spise nahodou v prvnich betach a uz tehdy byl lepsi nez IE... takze zadna kampan (ok, dneska clovek casto narazi na baner, ale to zatvrzelyho IEckare na FF neprivede), ale kvalita a sireni stylem "jedna pani povidala, ze ma firefox a prej je dobrej"

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Ladik  |  04. 05. 2008 11:34

Mně, jeden, týpek, hned, když, mně instaloval, Internet, tak, mně radil, ale, v programu INTERNET EXPLORER, asi nějaká verze 6.0 SP2 CZ, Internet neprohlížej, prohlížej, ho radši, v prohlížeči Mozilla FireFox, asi nějaká verze 1.07 CZ, tedy, samozřejmě, že tam, neříkal, asi nějaká verze, prostě no!

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
05. 05. 2008 20:13

Tak to přesně radím známým, když je připojuji do freenetu. Prostě sméčky jako IE si akorát budou zadělávat na problémy a síť zamořovat staženými viry.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
sx  |  04. 05. 2008 02:06

"Poznámka: Tento článek je redakčním komentářem událostí minulého týdne. Může obsahovat osobní názory autora, se kterými nemusíte souhlasit."

NESOUHLASIM

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Aleš  |  05. 05. 2008 18:26

"v době, kdy se XP dostaly na trh, prakticky neexistoval dobrý a stabilní operační systém". No a co Windows 2000, který spousta firem používá dodnes? A nikoli proto, že by neměly finance na zakoupení novějšího OS, ale proto, že zkrátka XP a Vista nepřinášejí nic do té míry zásadního, že by to ospravedlňovalo fin. výdaje na přechod na tyto op. systémy?

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Zasílat názory e-mailem: Zasílat názory Můj názor