SOYO SY-7VMA

Pro procesory Intel jsou prý nejlepší základní desky s čipsetem BX. Tvrdí to všichni, tak to musí být pravda... nebo ne? Nu, není tomu tak...Tento čipset je sice stále velmi oblíbený (díky stabilitě a spolehlivosti), avšak jeho omezení jsou dnes stále zřetelnější.
Na nástupnický trůn se proto tlačí celá řádka nových desek s novými čipovými sadami. "A" řeklo VIA se svým čipsetem Apollo Pro 133A (694X), "B" zase Intel ze svou čipovou řadou i815 (E..EP) - desky s těmito čipsety jsme již testovali. Po kratší přestávce zde však máme dalšího licitátora "C" - tím je VIA s čipovou sadou PM133. A právě na tomto základu společnost Soyo vydává svou základní desku SY-7VMA. Pojďme se podívat na první, stručný test této desky (a tohoto čipsetu)...

Soyo 7VMA je vlastně nepřímým nástupcem desky 7VCA s čipovou sadou VIA Apollo Pro 133A. Zásadní rozdíly lze nalézt ve dvou věcech (jsou dány použitou čipovou sadou PM133):

První odlišností je to, že nová deska, i když vybavená čipsetem VIA, obsahuje integrovanou grafickou kartu. Zároveň je v případě potřeby možno použít i klasický akcelerátor AGP 4X (na desce je plnohodnotný konektor AGP) - v tomto případě je pak interní grafika disablovaná. Joro: Toto je velmi podobné koncepci čipových sad řady Intel 815 (E). Interním grafickým akcelerátorem čipsetu PM133 je 3D akcelerátor na bázi S3 Savage 4 (klasické AGP karty s ním stojí kolem 1600Kč bez DPH).

Dalším atutem je nový, modernizovaný "Southbridge" VIA 686B, který již například podporuje IDE rozhraní UltraATA/100. Myslím že o podpoře USB, zvukových kodeků, apod... nemusím ani hovořit - tyto věci považuji již za samozřejmé.

Musím ale říci, že základ obou desek je obdobný - nový čipset VIA PM133 je totiž prakticky pokračovatelem čipsetu VIA Apollo 133A (čip 694X).

Již základní desku SY-7VCA jsme ohromně vychválili, a to především kvůli její rychlosti, protože se lehce může rovnat kvalitním deskám s čipsetem BX (považujte to za poklonu :)

Technická poznámka: Zde bych podotknul, že je u všech VIA čipsetů velice důležitá instalace ovladačů 4in1, které naleznete například zde.

Na 7VMA jsme se tedy těšili a doufali, že její výkon bude ještě vyšší  - tedy ve srovnání se zmíněnou deskou 7VCA s čipsetem VIA Apollo Pro 133A ("Northbridge" 694X). Nakonec se ukázalo, že výkon skutečně o malinko vyšší opravdu je, ale jen velmi málo. Stále to ale znamená, že je 7VMA zcela konkurenceschopná s BX čipsety... a přitom je zde podpora AGP4X, UltraATA/100 zkrátka všechno co dnes běžnému BX-ku chybí.

Co se týče kvality provedení desky a rozmístění součástek můžu říci, že se 7VMA může pochlubit velice "rozumným" rozmístěním kondenzátorů a dalších věcí, které na základních deskách nalézáme. Starší 7VCA má kondenzátory doslova všude možně, u novějšího modelu jsou již rozmístěny mnohem lépe.

Podívejme se na základní funkce čipsetu PM133 (ne všechny jsou u našeho Soya použity):

  • Podpora Intel® Celeron™, Pentium® III a VIA Cyrix® III
  • Podpora externích frekcencí FSB 66 /100 /133MHz
  • Integrovaný AGP akcelerátor - Savage 2000 pro 2D a Savage4 pro 3D
  • Externí slot AGP 4X
  • Podpora paměti PC66 /100 /133 SDRAM a Virtual Channel Memory (VCM)
  • Integrovaný zvuk AC-97
  • Volitelně podpora MC-97, Audio/Modemů
  • Možný integrovaný 10/100 BaseT Ethernet nebo 1/10 MBytů Home PNA
  • Integrované Super I/O a IOAPIC
  • Podpora disků UltraATA 33 /66 /100
  • Možná podpora zobrazování na CRT, LCD a TV displejích
  • 4x USB

...výbava je jednoduše nadstandartní.

Grafika...

Podívejme se nyní více na integrovaný grafický čip S3 Savage. Čipset používá "sdílenou paměťovou architekturu" (SMA - Shared Memory Architecture - podobně činí i interní akcelerátory i815 a i810) a pro grafiku využívá systémovou paměť. V BIOSu pak nastavíte, kolik paměti z té systémové může akcelerátor "ukrojit". Protože se jedná o pravý AGP akcelerátor, může systém dynamicky přiřazovat i ostatní paměť - podle požadavku aplikace na buffery, textury apod.

Po několika testech můžeme říci, že nás rychlost S3 Savage opravdu neohromila - ale to se od integrované grafiky dalo očekávat. Na druhou stranu je třeba říci, že výsledky nebyly ani nijak drastické :-) V porovnání integrovaných karet (proti desce s čipsetem i815E) je sice Savage rychlejší o 20-30%, nicméně si ani zde nemůžete dovolit jít s rozlišením výše než na 640x480. Pro práci v kanceláři a občasné hraní jednoduchých her (ovšem jaké hry jsou dnes jednoduché pro grafickou kartu ;-) by Savage měla stačit. Pro všechny ostatní je tu ale AGP port, takže si lepší grafickou kartu můžete pořídit kdykoliv...

Grafika čipsetu i815 nepatří mezi nejlepší.... Savage ji jednoduše drtí na celé čáře.
Navíc kvalita obrazu je mnohem lepší!

Overclocking...

Pokud přetaktovávání nefandíte, neberte dále uvedené informace v potaz :-)))

A jak je to tedy s přetaktováním u tohoto Soya? Nejdříve dobrá zpráva - vše je možno nastavit v BIOSu. Napájení jádra procesoru můžete nastavit (stejně jako u Soyo 7VCA) v těchto krocích: +1,5% +3% +4,5% +6% +7,5% +10%. Pokud tedy máte procesor na 1,5V je nejvyšší možná voltáž 1,65V (+10%). To sice není špatné, avšak plná kontrola je lepší...

I podpora změny FSB pro SOYO charakteristická. U nejlepších desek jsme sice zvyklí na kroky po 1MHz, to ovšem u této desky nenajdete. Můžete si ale vybrat z celkem 32 hodnot od 66 do 166 MHz. Na druhou stranu stabilita je vynikající - vše je naprosto bezproblémové.

Závěr...

Podpora UltraATA/100 se dnes již pomalu stává zcela obvyklou, přesto u desek v této cenové relaci již tak obvyklá není. Zde si Soyo připisuje veliké plus.

A jak tedy na závěr? Tato deska se hodí téměř všude. Do kanceláří, domů na internet, na nenáročné hraní, ale klidně i pařanům, kteří budou přetaktovávat a používat jinou grafickou kartu. Zkrátka pro všechny. Stabilita je velice vysoká, rychlost na úrovni BX, co více si přát...

Joro: SY-7VMA vám prakticky nabídne to, co desky s dražším čipsetem i815 - integrovaná grafika je navíc mírně výkonnější. Možnost doplnit desku kdykoliv "velkým akcelerátorem" a integrovaná zvuková karta (tu lze také "disablovat" a nahradit jakýmkoliv jiným externím typem) je dobrým základem pro ty, kteří uvažují o případném rozvoji své sestavy, ale při pořizování PC nemají ihned peníze na "osazení snů". Klidně můžete začít od staršího Celeronu a přejít na Pentium III na 133MHZ FSB...

Protože zde máme k dispozici 5xPCI, 1xISA a 1xAGP, podporu UltraATA/100 a deska zvládá frekvence 66/ 100/ 133 (paměti i FSB!), je tato deska ještě univerzálnější a lze ji cílit i do náročných sestav. Pokud ale plánujete desku ihned osadit špičkovým AGP akcelerátorem, můžete zvolit i některou levnější desku s čipsetem VIA Apollo Pro 133A (694X) - tedy pokud bude nabízet podobné vlastnosti (například podpora ATA/100 je zde nedávno)...

Cooler, joro
ve spolupráci s Techbox.cz

desku k testování poskytl eDsystem

Váš názor Další článek: Server pro šetřílky

Témata článku: , , , , , , , , , , , ,