Technologie | Microsoft | Mobilní aplikace

Soundscape od Microsoftu umí navigovat slepé pomocí 3D zvuků

Po téměř pěti letech vývoje se konečně na trh ve Spojených státech a Velké Británii dostává unikátní aplikace Soundscape, která pomáhá slepým lidem s navigací městem a prostředím okolo. Aplikace je prozatím dostupná pouze pro operační systém iOS ve vybraných zemích, brzy by se však měla rozšířit i do zbytku světa.

Aplikace Sounscape dokáže popsat, co se nachází v okolí prostřednictvím zvukového popisu s 3D efektem. Funguje to podobně jako v počítačových hrách, popisy objektů slyšíte jakoby z určitého směru. Využít se dá s běžnými sluchátky, ale nevidomí aplikaci nejčastěji využijí se speciálními příslechovými sluchátky, která jim umožní netlumený poslech okolních zvukových vjemů.

V běžné praxi to pak funguje tak, že jde uživatel po ulici a aplikace mu hlásí například jména přilehlých ulic, názvy obchodů, které zrovna míjí, atp. Ačkoli se jedná o aplikaci vývojového týmu Microsoftu, mapové podklady nejsou brány kupodivu z Bing map, ale z otevřené mapové platformy Open Street Map, kde může komunita doplňovat potřebné podklady. Uživatelé aplikace si přitom mohou ve městě sami zaznamenat vlastní důležité body, podle kterých se mohu nechat navigovat.

Aplikace běží na pozadí, informace o okolních objektech poskytne na vyžádání. Kromě toho dokáže navigovat na zvolené místo, k čemuž na rozdíl od běžné hlasové navigace rovněž využívá 3D zvukového efektu a popisu trasy včetně okolních objektů.

Aplikace se dá použít samostatně i ve spojení s dalšími pomůckami, jako jsou např. vodící psi. Na jejím vývoji se podílely také organizace Guide Dogs UK, Guide Dogs for the Blind či LightHouse for the Blind. A přímo se nabízí, aby časem spolupracovala se systémy pro rozšířenou realitu, které umí rozpoznat fyzické objekty v okolí.

Diskuze (1) Další článek: Dlouhodobější deprese mohou vyvolat změny v mozku

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,