Sound Blaster Live! Platinum 5.1: Zvuk jako zvon

Vlajkovou lodí mezi zvukovými kartami firmy Creative je bezesporu model Sound Blaster Live! Platinum 5.1. Už z názvu je patrné, že nejlepšího výsledku dosáhnete s šesti reproduktory v soustavě 5 + 1.
Tento článek vyšel v časopise Computer 2/01 dne 8. února 2001

Michal Politzer: Možná se někomu může zdát zbytečné kupovat zvukovou kartu – vždyť dnes má většina základních desek zvukovku integrovánu. Skutečnost je však taková, že integrované zvukové karty jsou jen tím nejnutnějším základem, a chcete-li se zpracování zvuku věnovat více, budete potřebovat něco výkonnějšího. Můžete sáhnout po levných zvukovkách a od té integrované si příliš nepřilepšit. Nebo sáhnout po klasice, jako je Sound Blaster.

Vlajkovou lodí mezi zvukovými kartami firmy Creative je bezesporu model Sound Blaster Live! Platinum 5.1. Už z názvu je patrné, že nejlepšího výsledku dosáhnete s šesti reproduktory v soustavě 5 + 1. Ovladače karty ovšem umí kartu přesvědčit k tomu, aby jí stačily i běžné dva stereo reproduktory, nebo si třeba můžete sestavit vlastní soustavu o čtyřech reproduktorech (jakou máte například v autě).

Hodně věcí navíc

Zmíněný model zvukové karty v provedení Platinum obsahuje kromě samotné zvukové karty (je přirozeně určena do sběrnice PCI) i panel Live!Drive IR a dálkové ovládaní. Panel se umísťuje do přední části počítače do běžné pozice, kam se dávají například mechaniky CD-ROM. Obsahuje řadu vstupů a výstupů (viz rámeček) i senzor pro dálkové ovládání. Dálkové ovládání zapůsobí na první pohled tak, že člověk nabude dojmu, že se už nikdy nebude muset k počítači přiblížit. Realita je bohužel odlišná: ovládání spolupracuje jen s vlastní aplikací a jiné ovládání je dosti obtížné a většinou nemožné. A jelikož je přehrávač médií od Creative přinejmenším nevydařený, můžete dálkové ovládání skoro nechat zabalené.

Vraťme se ale k vlastní zvukové kartě: ta vyniká velkým odstupem signálu od šumu, přesným časováním a samozřejmě umí vše, co byste čekali (tedy až 16bitovou vzorkovací frekvenci do 48 kHz). K slyšení je toho však mnohem více: v oblasti hudby nabízí až 64hlasou wavetablovou syntézu, přičemž zvuková banka může mít dokonce 32 MB. Použitý čip EMU10K1 ovšem umí nejen tvořit, ale i upravovat, a tak zvládá mnoho efektů v reálném čase. Samozřejmostí je ozvěna, posun frekvence, chorus, změna hlasitosti a spousta dalšího v libovolném zvukovém kanále. Upravovat můžete třeba vstup z elektrické kytary!

Zmíněné efekty využívá technologie EAX, která je přímo podporována i v DirectX a tedy mnoha hrami. Například ve hře Half-Life slyšíte zvuky opravdu všude okolo sebe (samozřejmě máte-li alespoň 4 reproduktory). Vše si ostatně můžete zkoušet i v přiloženém ukázkovém programu, který vám různé zdroje zvuku umožní umístit libovolně v prostoru. Ale i když nejste zrovna hráči, EAX oceníte: v nastavení totiž naleznete řadu předdefinovaných efektů, které vám umožní poslouchat hudbu například v koncertní síni, v jeskyni nebo pod vodou (jen se občas nezapomeňte nadechnout).

Nastavení hudby ze všech směrů

Vlastní „mixážní pult“ ovládá všechna nastavení – nejen, že můžete měnit hlasitost všech vstupů/výstupů, ale i umisťovat jednotlivé zdroje zvuku do prostoru. Samozřejmě celý výsledek lze přesouvat vlevo/vpravo a vpřed/vzad. Protože byste ztratili spoustu času, pokud byste chtěli mixážní pult pokaždé přelaďovat, je možné veškeré nastavení uložit, a to včetně efektů EAX. Snadno tedy vytvoříte nastavení „Teď poslouchám cédéčko“, kdy máte jako vstup vybráno hudební cédéčko a efekt Koncertní síť, nebo nastavení „Dívám se na film“, kdy máte vše nastaveno pro to, aby Dolby zvuk z dévédéčka byl naprosto dokonalý.

Zvukové kartě Sound Blaster Live Platinum 5.1 lze vytknout jen velmi málo. Větší pozornost by si zasloužily ovladače pod Windows 2000 (nelze nastavovat úroveň centrálního reproduktoru) a dodávaný software by mohl být propracovanější. Na stránkách Creativu se však pravidelně objevují nové verze. Po technické stránce nemá zvuková karta patrně konkurenci. Hudba, zvuk, efekty EAX – vše je absolutně čisté a dokonalé. Právě pro tyto vlastnosti jsme se rozhodli udělit jí Dobrou koupi za bezkonkurenční zpracování zvuku.

Vstupy a výstupy

Zvuková karta

(externí konektory)
analogový výstup na 6 reproduktorů (3× jack)
digitální výstup S/PDIF
zvukový vstup
mikrofonový vstup (možnost zesílení)
MIDI/joystick

Panel Live!Drive

výstup sluchátka (s regulací hlasitosti)
zvukový vstup 2
mikrofonový vstup 2 s úrovní zesílení
MIDI vstup a výstup (mini DIN)
SPDIF vstup a výstup
optický vstup a výstup
zvukový aux. vstup (2× cinch)
Plusy a minusy
+ vynikající zpracování zvuku
+ věrná reprodukce hudby MIDI
+ propracované zvukové efekty EAX
- jednoúčelové dálkové ovládání
- ovladače ve W2000 nejsou bez chyb
zvuková karta PCI
Creative Sound Blaster Live! Platinum 5.1
Zdroj: Actebis Computer, Praha
Telefon: (02) 33 09 11 11
Cena: 9 690 vč. DPH
Záruka: 2 roky
Parametry: 48 kHz, 16 bitů, plný duplex, EAX 3D, wavetablová syntéza (až 1 024 hlasů, hardwarově 64), 48 kanálů MIDI, panel se vstupy/výstup, dálkové ovládání

Právě vyšlo
nové číslo
časopisu Computer.
Diskuze (12) Další článek: First Tuesday je na prodej

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,