Facebook | Soukromí

Soukromí na Facebooku: Co o vás vědí přátelé, to mohou vědět i analytické aplikace

Aktuálně se kolem Facebooku roztočila kauza ohledně využití údajů minimálně 50 milionů uživatelů analytickou společností Cambridge Analytica k ovlivnění prezidentských voleb v USA a dalších událostí. Nejednalo se ale o hackerský útok, analytická firma pouze využila data sbíraná skrze aplikace, které měly přístup k profilu uživatelů a uživatele si ji sami nainstalovali.

Znovu tak vyvstává otázka, jak si chránit soukromí na Facebooku. Povědomí o tom, že lze profil uzavřít světu a sdílet jen soukromě, se už naštěstí poměrně rozšířilo. Jenže jak to udělat, abyste nebyli součástí manipulovaného davu tak, jak to umí Cambridge Analytica a další podobné firmy? Částečně se tomu bránit dá – můžete kontrolovat, jaké informace o vás mohou sbírat aplikace a stejně tak lze ovlivnit, jak budete vnímáni pro cílení reklamy.

Šéf Facebooku, Mark Zuckerberg, se za zneužití dat omluvil, firmě se ale bude s podobnými praktikami bojovat těžko. Vše totiž záleží na nás, uživatelích, jakým aplikacím dáme přístup k našemu účtu. Pokud si nejste jistí, které máte na svůj účet napojené, můžete si vše zkontrolovat přímo v nastavení Facebooku.

Kromě tohoto nastavení ale můžete upravit či smazat i to, podle čeho na vás služba cílí reklamy – tedy své zájmy a osobní informace. To se může hodit v případě, že vás otravují nerelevantní reklamy apod. Právě i skrze přesně cílené reklamy může mít někdo snahu ovlivnit váš názor, například propagací rafinovaně cíleného článku na dezinformačním webu.

Facebook v tomto roce razantně změní, co vidíme v rámci News Feedu:

Jak na vás mohou cílit reklamy

Hluboko v nastavení Facebooku naleznete stránku Your ad preferences (v češtině Vaše předvolby reklam), kde můžete nastavit zájmy, podle kterých na vás sociální síť cílí reklamy a dokonce některé cílení zcela vypnout. Dá vám také přehled o tom, co se o vás dozvěděla – zde je nutno podotknout, že často mnoho zájmů, o kterých si Facebook myslí, že máte, neodpovídá realitě.

Snímek obrazovky (239).jpg
Zde uvidíte, jaké zájmy podle Facebooku máte.

Můžete zde ale vymazat údaje, které nechcete, stejně jako nedávné weby (či aplikace), které jste navštívili. Je totiž pravděpodobnější, že vám Facebook zobrazí reklamu od firmy, se kterou jste v nedávné době provedli nějakou interakci.

Mnohem zajímavější je ale sekce Your information. Ta totiž obsahuje údaje, které může síť sdílet se zadavateli reklam a které se týkají přímo vás. Zde můžete zakázat, aby byly sdílené informace o rodinném stavu, zaměstnání či vzdělání. V druhé části jsou obecnější kategorie, do kterých vás třídí dle zařízení, které používáte, a dle toho, jak se chováte přímo na síti.

Snímek obrazovky (241).jpgSnímek obrazovky (246).jpg
Nechcete sdílet informace o svém zaměstnání a vzdělání? Nemusíte.

Pokud by vás v reklamách obtěžovala témata jako jsou alkohol, rodičovství či domácí mazlíčci, můžete je vypnout samostatně. Nutno ale podotknout, že věci, které zde změníte, nemusí zůstat změněné napořád. Facebook všechna data neustále aktualizuje a je možné, že se o několika obnovení stránky ukáží informace, které jste dříve odstranili.

Co vědí aplikace vašich přátel o vás

Na Facebooku si můžete nastavit, které z vámi zadávaných informací budou dostupné veřejně. Takové informace rádi „vyzobávají“ různé automatizované analytické systémy, které je dokážou analyzovat a dělat různé statistické modely. Není na tom nic nekalého, jsou to veřejně dostupná data. Ale informace na svém profilu můžete zcela minimalizovat a k podobným účelům neposlouží.

Jenže další paletu informací o vás mohou získat navázané aplikace. A to nejen ty, které instalujete sami, ale také aplikace vašich přátel, pokud máte některá data ze svého profilu přístupná právě pouze pro přátele. I to lze vhodným nastavením ovlivnit, vše se skrývá v App Settings pod položkou Apps Others Use.

Snímek obrazovky (247).png
Nechcete, aby aplikace, co používají vaši přátelé, viděli všechno? Zakažte jim to!

Zkrátka je dobré myslet na to, že co o vás vědí vaši přátelé, mohou o vás vědět i různé analytické aplikace. Nastavení soukromí na Facebooku je každopádně značně rozvětvené a nejde jen čistě o přímo sdílené informace, zneužít se dá i to, jaký okruh zájmů máte apod.

Chcete-li mít plnou kontrolu nad tím, jaké informace o vás Facebook sbírá, nakoukněte občas na výpis Záznamy o aktivitách. Tam je evidován každý lajk, příspěvek a cokoli, co na Facebooku učiníte. Jednotlivé činy přitom můžete zpětně editovat, a tak za sebou „zamést stopy“.

e5d0b03a-457e-488c-9672-0ad98f8f3f75
Zkontrolujte si své záznamy o aktivitách. Facebook eviduje každý váš lajk

Nutno podotknout, že k ucelenému záznamům o aktivitách nemá přístup žádná třetí strana. U jednotlivých položek vidíte, zda jsou sdílené veřejně, s přáteli, nebo jsou čistě soukromé. Tím můžete kontrolovat, jaké informace se o vás dostávají mezi přátele (a tím pádem teoreticky i do analytických aplikací) a které jsou veřejné (k těm už má přístup kdokoli).

Diskuze (10) Další článek: Už žádná domácí pistole a kulomet na YouTube. Portál zpřísňuje podmínky

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,