Soud prohlásil některé služby pro výměnu souborů za legální

Diskuze čtenářů k článku

Jano Varga  |  30. 04. 2003 11:42

Konečne niekto pochopil, že výrobcu auta nemožno súdiť za to, že ním jeho zákazník zrazil a zabil chodca na ulici. (Prirovnaní so zbraňami, kuchynskými nožmi, golfovými plalicami, koženými rukavicami, ... by sa dalo nájsť viac).

Čo sa týka "nevidel som" tvrdenia, dá sa uplatniť na ktorékoľvek hore uvedené prirovnanie. Môže to znamenať, že:

a) Daný človek je slepec

b) Človek vidí, ale nemal príležitosť danú vec (záležitosť) uzrieť, čo v žiadnom prípade neznamená, že neexistuje. Pochybuje vari autor aj o existencii vírusov, atómov, ... teda o veciach, ktoré nevidel. U nás sa takým ľuďom hovorí "neveriaci Tomáš".

To samozrejme nezmenší potešenie nad tým, že existujú sudcovia (hoci aj v USA), čo občas rozhodnú podľa pravdy.

Jano.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Jezevec  |  30. 04. 2003 10:55

"Příznivci výměnných systémů by se ale měli rozmyslet dříve, než začnou slavit vítězství – nahrávací společnosti, nebudou-li mít jinou možnost, nakonec obrátí své právní zbraně vůči koncovým uživatelům, jak ostatně prokázaly nedávným tažením proti uživatelům na univerzitách."

Pokud budou tyhle spolecnosti ve vetsi mire napadat uzivatele takovych systemu, bude to jejich posledni hrebik do rakve. Nekde tady kolem je urcite ten citat, ze uzivatele toleruji autorska prava prave proto, ze se jich nedotyka jejich dodrzovani - nejsou za nedodrzovani postihovani. Pokud se to bude dit, postavi se vetsina lidi proti a zakony jsou takove, jake je chce vestsina (mely by byt) = kdyz je vetsina proti autorskym pravum, zadne nebudou.

V historii take zadna autorska prava jako ochrana autoru neexistovala a take vznikala umelecka dila, takze tvrzeni, ze bez nich to nelze je nesmysl. Ostatne, pokud ja jako autor neco stvorim, bud za to dostanu zaplaceno od nekoho pro koho sem to delal, nebo to delam proto, ze me to bavi. Kdyz sochar vytvori sochu, take nevybira penize za podivani. Kdyz nekdo napise muziku, proda ji interpretovi. Tim by to melo koncit. Interpret dostava penize za predvedeni = kazde zive vystoupeni. Pokud chce producent vydat nahravku, ma problem, protoze se to da kopirovat = jedno CD staci vsem. Pokud neco nelze vyrabet, zakonite MUSI takova firma skrachovat.

A ted, proc to tu pisu. Stejne jako dnes krici produkcni firmy na CD, mohli kricet sefci (a kriceli, jen ne tak nahlas), kdyz prisli firmy vyrabejici boty ve velkem. Meli smulu, proste skrachovali. Zustalo jich jen par, a nechat si sit boty je dnes povazovano za luxus. Podobne i v jinych oborech. Proste prisla nova technologie, ktera vytlaci tu starou a muzikanti se zase budou muset zivit poctive na koncertech a nebudou to mutimilionari. Ostatne jako vetsina lidi, kteri chodi do prace - taky se nerozciluji, ze neco udelali a nedostali za to zaplaceno 100x.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Barbar  |  29. 04. 2003 16:15

Vy jste placený BSA nebo tak někým??? Že tolik odporujete P2P?? Nevidím jediný důvod, proč to prohlašovat za nelegální je to určitý systém a určitá technologie a postihovat se přece musí jen jednotliví uživatelé... a né zavrhnout celou technologii!!

Vemte si třeba mechaniky CD-RW, kolik si jich myslíte, že se koupí pro "zálohování dat" a nebo šíření freeware programů??? Podle mě je 95% všech prodaných CD-RW mechanik použitých pro "nelegální" kopírování... já bych spíš chtěl vidět člověka, co si to koupí jen kvůli zálohování a v životě nevytvoří nelegální kopii A taky by přece asi byla pěkná blbost (a to musíte uznat i vy) prohlásit všechny CD-RW mechaniky za nelegální a jejich uživatele za "piráty"

To bysme za chvilku mohli označit za nelegální i např ftp protokol (protože přes něj jde taky dost warezu) a skončili bysme u toho, že se zakážou všchny osobní stránky, chaty a soukromý e-mail, protože se lidi mezi sebou baví sprostě a píšou si o různých "nelegálnostech"... takže nakonec by nám zůstal pouze web+email kontrolovaný vládou a možná k úplnému završení všeho by přístup k tolika informacím byl pro normálního člověka prohlášen taky za nelegální a internet by se vlastně totálně zrušil a zůstala by jen nějaká velká vládní síť!

--

To jsem samozřejmě přehnal, ale nemůžete přece chtít řešit problém s nějakou službou či technologií tak, že ji zakážete!

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
P*eTx  |  29. 04. 2003 18:18

a vsechny Cinany povazovat za vrahy kocek a proto je vsechny postrilet... stejne maji SARS...

a vubec...

 sila no

 

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
qaz  |  28. 04. 2003 22:05

"výměnné sítě neslouží k ničemu jinému než k výměně autorsky chráněných materiálů bez svolení jejich autora"

vs.

http://www.kazaa.com/us/news/microsoft.htm

Microsoft has picked up the tab to distribute at least two companies' promotional videos on Kazaa in the Windows Media 9 format, representatives of those companies say. The videos not only show off the improved picture quality of Microsoft's latest technology; they also help distribute it. When Kazaa users download and play either video, their Microsoft media player software is automatically upgraded to Windows Media 9.

The videos were put on the Kazaa network by Altnet, a Los Angeles-based company that uses Microsoft's digital-rights-management software to place electronic locks on the songs and videos it distributes. Those locks deter unauthorized copying, enabling companies to take advantage of the virtually free distribution provided by Kazaa without losing the ability to demand payment and limit usage.

http://www.kazaa.com/us/news/cornerband_30band.htm

Cornerband.com has teamed up with Sharman Networks, distributor of Kazaa Media Desktop (KMD), and local newsweeklies from across the United States to showcase 30 up-and-coming bands every 90 days.

These bands become eligible to participate by signing up for a new service that enables bands to securely distribute their music through KMD using best in class digital rights management technology from Microsoft.

Bands selected as one of the 30-Best-Bands will gain exposure to millions of KMD users worldwide.

Some bands will be promoted on Kazaa Media Desktop and Kazaa.com Web pages and others will be showcased on an emerging artists page. Users will be able to click links which will initiate searches for particular songs from bands in the promotion.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
David  |  28. 04. 2003 20:36

Ono je to vcelku jedno jestli je to legální nebo není. Lidé stejně stahovat budou a pokud se něco zakáže, tak se zas objeví něco jiného. Kdydy CDéčko stálo 100 Kč a DVD 200 Kč, tak by to lidi kupovali a na nějaké stahování kašlali. Jenže když se na ceně nosiče pomítnou autorská práva, vydavatelství si na to přihodí, dále obchodník, tak cena je taková jaká je. Nejvíc si ovšem namastí kapsu vydavatelství a v tom bych viděl ten problém. Taky vydavatelství nejvíc řve proti stahování. Já bych bych zas na stahování viděl i klady, třeba že díky těmto sítím dostanou šanci i nekomerční kapely a ne jen komerční monstra jako je třeba Čáková. Čáková navíc nejvíc řve proti kopírování a zrovna ona má půlku svých věcí předělanou.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
mr.x  |  28. 04. 2003 17:57

Pane Hlavenko, jiz delsi dobu pouzivam sit Direct Connect. Sam mam nasdileno nekolik GB souboru, zejmena se jedna o legalni instalacni soubory ruznych aplikaci, popripade demoverzi. Jedna se take o videa s ruznych akcich apod.

Mohu Vam rici, ze tyto soubory ode me lidi stahuji. I ja je od nich stahuji, napriklad protoze nevim, kde jinde podobny software sehnat. Obcas tak prijdu k vecem, ktere jsou pro me zajimave a sirene jen v techto sitich.

Nepopiram, ze se v techto sitich nesiri hudba ci video nahravky bez prislusneho povoleni, ale ja tyto veci nasdilene nemam. Pokud mi nekdo da k dispozici material, u ktereho neni vyslovne stanoveno (v pripade audia+videa) zpusob sireni, niceho nelegalniho se nedopoustim. Ja si to stahnout muzu, nemam vsak zadne pravo tyto materialy sirit dale.

Takze osobne mohu tyto sluzby vyuzivat zcela legalne, a rozhodnuti soudce povazuji za spravne. Sluzba Napster ovsem byla take pozastavena pravem, oni ty skladby, primo vedeni spolecnosti, nabizeli. A to uz je jina situace...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
David  |  28. 04. 2003 13:23

"... ještě jsem ve výměnné síti neviděl uživatele, který by stahoval legálně poskytnuté autorské materiály."

No u těch videorekórdérů to bude dost obdobné. Vytvořit cokoliv originálního na videorekordéru ... nevím, nevím. Jasně, můžu si nahrát něco z TV a dělat, že to nikomu nepůjčím, ale praxe bude asi jiná.

A co se týče kopírek? Kopírky v takové univerzitní knihovně by mohly vyprávět. Ve smyslu tohoto článku lze tedy napsat: "... ještě jsem v univerzitní knihovně neviděl kopírku, která by kopírovala legálně poskytnuté autorské materiály." Z čehož vyplývá, že kopírky v univerzitních knihovnách jsou na hraně zákona a bylo by nejlépe, kdyby zmizely.

S autorovým "... lze přece jen namítnout: jistě, kopírky a videorekordéry ..." lze možná souhlasit, ale právně podchytit to půjde asi sotva.

Souhlasím s verdiktem soudce, že v případě sítí se jedná o technologie a nelze je zakázat.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Jirka  |  28. 04. 2003 13:12

Škoda, že pan Hlavenka nemá takový smysl pro humor, jako autor na Registeru: http://www.theregister.co.uk/content/6/30412.html . Hned by se Živě četlo lépe

This decision paves the way for a more civilized approach to curbing illegal file trading. An FBI warning similar to those that precede movies could be shown at the start of every file-swapping session. Our suggestion would have the RIAA Chief Hilary Rosen deliver a brief sermon against file trading, as her image shrivels down to the size of a dot and then disappears. This should serve as an ample deterrent against illegal file trading, while promoting the continued innovation and use of the technology for legitimate means.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Karel Karlovič  |  28. 04. 2003 15:02

HA ha ha Hi hi hi Ho ho ho... to jseme se nasmáli... škoda že jsme na českém servru a neumíme anglicky.....

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Jirka  |  28. 04. 2003 16:26

zde je překlad: Rozhodnutí (soudu) připravuje cestu k civilizovanějšímu přístupu k omezování nelegální výměny souborů. Varování FBI podobné tomu, které je na počátku filmů, by se mohlo ukazovat na počátku každé výměny. Dle nás by mohlo mít podobu krátkých kázání šéfové RIAA Hilary Rosenové (pozn.: nechvalně známá zástupkyně hudebního průmyslu) proti výměně souborů, přičemž by se její obraz smršťoval v malou tečku a nakonec zmizel. To by mohl být dostatečně odstrašující prostředek proti nelegální výměně souborů při zachování podpory trvalé inovace a využívání technologie k legitimním účelům.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Lubo  |  28. 04. 2003 11:28

O tie marže možno ani tak nejde, ale keď si zoberiete cez koľko obchodníkov a koľko distribučných spoločností ide a každý si na tom niečo utrhne tak je to dosť. A to platí pre všetok spotrebný tovar.

Ja osobne používam Winmx a som s ním spokojný. Cez tieto programy sa nemusia ťahať len komerčné  pseudokapely, ale dá sa nájsť veľa rarit a akustických verzií, ktoré sa inak nedajú zohnať.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Jirka  |  28. 04. 2003 10:36

"Ještě jsem ve výměnné síti neviděl uživatele, který by stahoval legálně poskytnuté autorské materiály." Několikrát jsem stahoval v P2P sítích herní demoverzi, kterou bylo obtížné získat jinde - i s obyčejnými demoverzemi je to poslední dobou dost špatné, weby jsou někdy placené, jindy mají různé otravné registrace, nefunkční linky nebo jsou přetížené. Zvláště dema starších her se někdy dají těžko nalézt. Že jsem mohl rovnou stahovat v P2P síti plnou hru? Raději jsem si nakonec koupil plnou, zaručeně funkční a navíc budgetovou verzi objemné hry na několika CD v obchodě, než pár dní stahovat rip bez hudby a namluvení. Také jsem kupříkladu vícekrát stáhl hudební nahrávky méně známých zpěváků, kteří je uvolnili zdarma, stahoval jsem párkrát i freewarové a sharewarové programy (když se daly na webu stáhnout jen po vyplnění otravných dotazníků a registrací, které vyloženě nesnáším nebo když nefungoval link ke stažení a nejrychleji jsem našel alternativu v P2P síti). Výměnné sítě se skutečně dají využít ke všemu, je to zásadní služba, bez které si internet už nedovedu vůbec představit, jako by někdo chtěl zrušit třeba mail.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
scorp1one  |  28. 04. 2003 11:26

skus www.fileshack.com, je tam sice cap na 100KB/s(i ked to sem tam ide 103KB/s ) a neumoznuje resume, zase v 90% necakas(a ked tak 5 minut).

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Jirka  |  28. 04. 2003 11:50

Díky, zkusím to to, ale opět povinná registrace a nikde není psáno, že bude navěky "account free". "Before you download anything you will need an account (free) to download here. We require people to have a Shack account to prevent our bandwidth being chewed up by people who dont even visit our website to help support it." Proto tvrdím, jak jsou (a budou čím dál víc) výměnné sítě důležité i pro legální věci,  v nich se volné soubory za peníze stahovat nebudou.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
scorpioneo  |  28. 04. 2003 15:50

povedal by som ze obhajujes p2p siete zlymi argumentami(napr. to account free je uplna haluz som sa az zasmial). povinna registracia kde sa nevyzaduje NIC ine ako username a mail account je trapna vec(pouzijes mail kde zvyknes akumulovat spamy), a zaruka ze subory potom tahas zo SUPER spojenia(este sa mi nestalo za tu dobu aby som od fileshack tahal menej ako 95KB/s) je neuveritelnou vyhodou(ci piatok vecer alebo pondelok rano). taktiez to nie je ziadny backdoor do systemu, nemusim nic zdielat, login je automaticky(cookies) proste tuna je vyuzitelnost p2p siete nulova.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Jirka  |  28. 04. 2003 17:01

To se mi zdá trochu krátkozraké. Že je taková situace dnes, neznamená, že to tak nutně musí být i zítra. O plánech zpoplatňovat se mluví a s přibývajícím počtem lidí na síti, kteří chtějí velké soubory stahovat, se dá čekat, že ta tendence bude stále silnější a někde již přikročili k činům, u nás kupříkladu Bonusweb. U P2P sítí je to naopak - s přibývajícím počtem lidí se jen zvětšují se možnosti downloadu a nalezení toho, co hledám (včetně různých běžně těžko sehnatelných okrajových věcí) a příliš velká zátěž žádného majitele webu nemusí trápit. A navíc sítě P2P jsou teprve v počátcích, pokud se budou dál rozvíjet a zdokonalovat, možnosti do budoucna jsou obrovské.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Skeeve  |  28. 04. 2003 09:56

Do podobných sítí se nechodí proto, že to je, nebo není legální, ale proto, že něco chceme a vcelku nás nezajímá legálnost. Což svědčí o nízkém právním vědomí - krást se nemá.
Na druhou stranu vydavatelské firmy si to způsobují samy. Hudební CD jsou předražená -a ať už proto, že jsou firmy nenažrané, nebo proto, že plýtvají na reklamu - z formátu DVD udělali, alespoň v ČR, frašku. Za tisícovku se prodáva disk, kde není dabing, někdy ani ne titulky, případně ještě přebal drze informuje, že české titulky obsahují chyby. Kde je konec těm slibům o mnoha zvukových stopách, mnoha titulcích atp.? Pak je pro mne určitě výhodnější stáhnout si film z Internetu.
To samé software. Jestliže operační systém stojí třičtvrtiny ceny nového počítače, tak asi něco není úplně v pořádku. Navíc systém, který přináší mnohdy víc starostí než radostí, ale pro běžného uživatele není jiné řešení(Linuxáci prominou).
Výše uvedené samozřejmě není omluvou pro krádež. Ovšem usnadňuje to "poctivým" lidem vyrovnat se s vlastním svědomím.

Výše uvedené rozhodnutí soudu sice není úplně košer(ale jsou to přece právníci), ale doufám, že napomůže, aby se vydavatelské firmy chytly za nos.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Pavel Růžička  |  28. 04. 2003 10:08

Myslím, že rozhodnutí je košer - je dobré, že už není kriminalizovaný tvůrce dobře fungujícího SW. Myslím, že toto rozhodnutí nyní dá prostor pro vznik nových zákonů, které vymezí pravidla takovýchto výměnných sítí a trestní odpovědnost dá opravdu na toho, kdo trestný čin spáchá - uživatel. Jakkoli je třeba existence sanitky bohulibá věc, vždy se najde někdo, kdo třeba v sanitce propašuje drogy - zde ale také na vině není sanitka, ale ten, kdo to jejím prostřednictvím udělal.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
t.b  |  28. 04. 2003 09:46

Takto subjektivne napisany clanok na zive som uz davno nevidel. Jeden odstavec ako tak presne popisaneho stavu a 5 dalsich odstavcov citovych vylevov niekoho komu stupili na odtlak... Podla mna hudobny priemysel zaspal na vavrinoch, typicky monopolne spravanie voci zakaznikom a na niekolko destroci zmrazene ceny stale tej istej technologie, pri (toto je sice subjektivne, ale cely clanok je subjektivny vylev) stale klesajucej kvalite hudby nemoze byt v normalne trhovom prostredi udrzatelny. Vymenne siete su len logickym dosledkom tlaku uzivatelov (teda hlavne to, co sa tam vymiena ) a technologickych moznosti v 3 tisicroci . Takze pani vydavatelia, bojujte, bojujte, veterne mlyny cakaju. Ak vam v najblizsej dobe nedojde co treba urobit, hadam to dojde aspon samotnym "vykonnym umelcom"
pekny den.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Petr  |  28. 04. 2003 14:59

To ja zas jo. A taky byl autorem pan Hlavenka.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Pavel ILLICHMANN  |  28. 04. 2003 09:22

Zaznelo zde jako vzdy x ruznych nazoru a zvlaste ty o vydelcich me dost pobavily. Nevim jakou ma pisatel predstavu  o podnikani, ale kdyz si vezme si kalkulacku tak velice rychle zjisti ze zase tak slavne to neni. Navic chtel bych videt obchodnika, ktery ma 30 % na prodeji CD. Myslim si, ze zrovna Jiri by mu mohl povidat kolik na tech CD, ktere ma na Vltave, vlastne ma procent. A tech 30 to neni ani zdaleka ...tedy jenom v pripade, ze by je sam po nocich lisoval a ve dne sam nahraval ...pak snad 

Na jednu stranu je treba rict ze tento prumysl je lehce zvraceny, zvlaste kdyz muze nekdo dat 1 zpevakovi nekolik stovek milionu dolaru a to jenom proto, aby jej jak on rika udrzel nad vodou a delal mu image. To pak asi na tom neni tak spatne, ze?  

Ale zase na druhou stranu to rozhodnuti tvrde postihuje vse legalni a to neni nijak dobre. V teto chvili jsou vsichni zpevaci a skupiny vydany na nemilost vsem programatorum, kteri jsou schopni usmudlat i ten nejjednodussi vymenny system a jsou nepostizitelni i kdyz to delaji jenom z jednim ucelem. A to dat moznost parazitovat na umeni nekoho jineho.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
PanCena  |  28. 04. 2003 09:04

Fakt je, ze DC++ je lepsi ako kazaa. Fakt je, ze aj v kazaa mozete BROWSovat subory, nemusite davat furt len search. To pouzivame, ked uz nevieme co tahat

Fakt je, ze na vymennych sietach nevidite rozdiel medzi Freeware, shareware a "crackedware" ... to az pri instalacii.

Fakt je, ze RIAA a aj ine spolocnosti hovoria, ze format MP3 je stratovy (to je, ale) a nemoze sa vyrovnat kvalite Audio CD a preto ho nepodporuju. Takze mi si vlastne z Kazaa stahujeme NEKVALITU. No a potom ked chceme kvalitu, tak si musime zakonite kupit Audio CD, nie?  

-----------------------------------
http://canon.pancena.sk

Canon A70       za 14999Sk (400USD)
Canon ixus V3  za 16999Sk (460USD)
canon ixus 400 za 20999Sk (565USD)

 

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Kachliik  |  28. 04. 2003 08:44

Kdyby ty idiotské společnosti, místo peněz za soudy slevnili CD a DVD na polovinu tak by se pirátství určitě snížilo.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Petr Hájek  |  28. 04. 2003 08:43

Autor clanku tvrdi, ze jeste nevidel nikoho, kdo stahuje legalne poskytnuty autorsky material - asi si neuvedomuje, ze takovym autorskym materialem jsou s freewarove a sharewarove programy. Sam jsem takovych stahl nekolik...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Jiří Hlavenka  |  28. 04. 2003 10:23

Do výměníků lidé často nasdílejí legální věci, protože se bojí postihu - pokud sdílíte free věci (i free hudbu), tak jste, pokud by se něco stalo, z obliga, v problému je ten, kdo poskytuje a ne ten, kdo stahuje, alespoň u hudby.

Ale v životě by mě nenapadlo si nainstalovat a používat file swapping službu pro to, abych si stáhl něco, co mohu mít s podstatně menší námahou a třikrát rychleji, zaručeně bez virů a v poslední verzi z www.download.com.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Jirka  |  28. 04. 2003 11:12

Z fóra týkající se užitečného mailového prográmku PopTray:
http://poptray.crause.co.za/
KY DAVE: PoPTray se stal programem na CNET Download, o kterém se nejvíc mluví. RENIER (autor programu): Bohužel je na downloadu. com jen PoPTray 2.0 a umístění nové verze stojí peníze. Mnohé se změnilo od verze 2.0, ale jejich web není tak důležitý, abych platil 79 dolarů za umístění. Zvláště u freewarového programu to nedává moc smyslu.
(orig. verze: KY DAVE: PopTray has made the MOST TALKED ABOUT programs on CNET's Download page. RENIER: Unfortunately download.com only has PopTray 2.0 on, and to update it on their site costs money. A lot has changed since PopTray 2.0, but their site is not so important that I will pay $79 to be listed there. Especially for a freeware program it doesn't make much sense.)

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Jaf  |  28. 04. 2003 07:36

No ja nevim, oduvodneni je dost vagni, ale stejnak s nim souhlasim. Podle me jsou prave tyhle sdileci systemy jediny veci ktery hudebni prumysl drzi nad vodou. Porad si mysli ze prodej klesa kvuli sdilen, ale vysoke ceny, klesajici ekonomiky apod. je vubec nezajima. Ja si osobne taky neco stahuju a neco kupuju, ale vec je ta, ze si to poslechnu nez to koupim - a ruku na srdce - ne proto ze si neco nemuzu stahnout - stejne si to nekoupim. Kdezto kdyz mam neco stazeny, porad si to klidne koupim a je mi fuk zda je to film na DVD nebo hudba.

Sdileni souboru je i velkou propagaci ruznych nahravek, autoru, studii apod. Je to skodlivy? Jisteze je par takovych, ktery jenom stahuji a nic nekupuji.... ale... urcite by si to koupili jen protoze to nestahli?

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
CD  |  28. 04. 2003 08:05

Sestra kupovala originalni CD Madonny jako darek. <b>Cena 600Kc</b> Neprohlasoval nekdo na podzim jak slevnili, aby podporili prodej. Nezlobte se ale za tyhle penize to jde kupovat opravdu jen a jen vyjimecne.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
ufik  |  28. 04. 2003 08:37

Ale vzdyt oni za ty vysoky ceny nemuzou. Za to muze stat (dph 22%) a obchodnici (marze kolem 30%). Aspon to tak hudebni vydavatele tvrdi .

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Jiří Hlavenka  |  28. 04. 2003 09:49

Obchodní marže jsou trochu nižší, než udáváte, okolo 30% mají spíš jen řetězce nebo největší prodejny v zemi. Ale nejsou to nijak přehnané marže - podle obratu, který tyto prodejny dělají, to je právě tak akorát, aby mohly podnikatelsky fungovat. Maloobchod s cédéčky dnes rozhodně není zlatý důl, a vlastnit někde malý krámek v okresním městě je na hranici efektivity, zbohatnout se na tom nedá.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
-pekr-  |  28. 04. 2003 10:27

No dobře, ale zjednodušeně by se dalo říci - koho to zajímá a strejda Klaus by zřejmě řekl, že to je holt tržní mechanismus Ale teď trochu věcně - dostalo se mi do rukou poslední vydání časopisu (myslím) Audio. Přečetl jsem si úvodník, kde bylo psáno, že se teďka dost lidí uchýlilo k nákupu DVD přes web někde z austrálie, kde jde paradoxně sehnat film i s českými titulky za třetinovou, maximálně poloviční cenu - legální vydání. Řekněte mi tedy, jak to, že u nás je to tak drahé? Nebo budeme tvrdit, že australané dumpují ceny?

... samozřejmě jsem si zatím tvrzení autora článku neověřoval, ale zdálo se mi to přinejmenším zajímavé ...

Co se mě osobně týče, kupuju si již jen tutovky - tedy kapely, které poslouchám dost výrazně a jež prostě "musím mít". Kdyby ovšem nebylo .mp3, nemohl bych si za poslední rok přidat do svého repertoáru další dvě kapely, protože doom-metalové kousky prostě u nás v prodejně běžně nemají a prodejce mi je neobjedná, pokud se nezavážu k odběru Někdy jsou ty věci relativní, ikdyž nejsem naivní a je jasné že budou i týpci, co si nikdy nic nekoupí ...

Ale vzhledem k tomu co jsem napsal - hudební vydavatelství jsou myslím si sami proti sobě - místo toho aby se sami zajímali, jak si zřídit například nějaký subscription service a už se připravovat na on-line poskytování médií, kostnatě se snaží bránit své současné pozice a ani je zřejmě nenapadne, že by bylo načase se přizpůsobit ...

cheers,
-pekr-

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Jiří Hlavenka  |  28. 04. 2003 10:54

Trh s DVD je u nás poněkud deformovaný oproti velkým trhům - není zde tak volná soutěž na dodavatelské straně jako například v USA, kde jdou disky prodejcům různými kanály: od vydavatelů, přes velkodistributory, přes diskonťáky až třeba k různým klubovkám. Zde je takřka monopolní dodavatel, souhlasím, že bez dalších tlaků je ta cena příliš vysoká, a DVD jsou jednou z mála věcí, která jde venku kupovat za zlomek ceny. Také kupuji DVD se zahraničními filmy výhradně venku (konkrétně na eBay), často vyjde DVD na 1 USD, což je humorné. Samozřejmě je potřeba multizónový přehrávač (např. Nintaus).

Jinak "bottom line" k vysokým cenám s DVD a CD: kdyby našinec žil v USA, tak by určitě tak nelamentoval na vysoké ceny a na to, jak se chovají hudební vydavatelé. Thrash biny v amerických supermarketech s cédéčky za 6-7 USD obsahují perly, které se u nás vyskytují v naglancovaných regálech za 500-600 Kč; každou chvilku vydavatel dá na trh kompletní edici výborné kapely ze 70. let do "Nice price" atd. To,co je u nás, je prostě příznak malého trhu, kde velkým hráčům nestojí za to spolu bojovat o zákazníka všemi cestami, nevyplatí se jim to - v Maďarsku, na SLovensku atd. je to stejné.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
BoodOk  |  28. 04. 2003 18:02

V tom pripade je ale vysoka mira piratstvi u nas vcelku pochopitelna a amiky by to nemelo prekvapovat.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Sisa  |  28. 04. 2003 12:39

AD Austrálie: Nevím jestli mám správnou informaci, ale v Austrálii, myslím, je LEGÁLNÍ vytvářek digitální kopie.
Ale jak říkám, nevím jestli mám správné informace...!

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Vláďa  |  28. 04. 2003 16:18

Vytvářet digitální je kopie je legální všude, kromě USA, kde je to omezený (DMCA). Nelegální je, ty kopie prodávat nebo jinak distribuovat. A to je nelegální všude (možná kromě Čingistánu). V tom to neni. Čau, Vláďa

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Jerry III  |  29. 04. 2003 08:31

Jen upresnim, DMCA nezakazuje delat kopie, DMCA zakazuje obchazet protikopirovaci technologie. Pokud na dile zadny nejsou (anebo ti kopii dovoli) tak si muzes pro vlastni potrebu delat kopii kolik chces. A ze se treba chranenejch CDcek ve statech prodava, co

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
jan  |  28. 04. 2003 08:38

no jo, to je fakt zajímavej argument, že Kazaa a Morpheus drží hudební průmysl nad vodou. A co jej teda drželo nad vodou před pár lety, když žádný výměníky nebyly?

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Vít  |  28. 04. 2003 09:12

...když žádný výměníky nebyly...

Výměníky byly odjakživa na nádraží

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Error  |  28. 04. 2003 17:17

Víťa nebyl nikdy nádražák, jinak by věděl, že na nádraží se jedná o výměny!!!

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Spiro  |  28. 04. 2003 01:45

...ještě jsem ve výměnné síti neviděl uživatele, který by stahoval legálně poskytnuté autorské materiály...

pane Hlavenko, neni to NAHODOU tim ze jste proste spatne hledal? Pokud' vim, v techto sitich na prvni pohled nepoznate zda je material legalni nebo ne, to by jste MUSEL vedet nazev skupiny prip. skladby od nekoho kdo neni Madonna a ani Britney Spears Vetsinou NEZNAME a NEVYDAVANE OFICIALNE kapely a interpreti tyto site vyuzivaji ke sve LEGALNI a ZADANE propagaci - schvalne, kolik jich nazvu/jmen znate z pameti??? To se ZASE spolehate na svuj brilantni rentgenovy zrak neomylneho a nejlepsiho badatele a prognostika vsech dob???

Tato Vase perla nebezpecne konkuruje vyroku nasi (nekdejsi) pani hlavni ucetni, ktera onehdy leta pane XY prohlasila neco ve stylu "hledala jsem na TOM NTERNETU aspon NECO uzitecneho A NIC JSEM NENASLA", za cimz nasledoval jeji soukromy nazor na to k cemu ten Internet vlastne je (cenzored)

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Petr  |  28. 04. 2003 02:04

...zkuste nebyt pokrytec. Samozrejme ze se tam obcas legalni soubor najde, ale budme uprimni, pro freeware na Kazu nechodite, ze.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Rigor  |  28. 04. 2003 03:14

Už se to tady objevilo jednou:
Jestliže někdo zprovozní výměnnou síť a eventuelně každého uživatele upozorní na právní důsledky porušování autorských práv,není právně zodpovědný za to,že někdo tento jeho počin zneužije k nezákonným účelům.

Jestliže budu vlastníkem kopírky a někdo z mého okolí tuto využije na okopírování nějakého chráněného výtvarného díla ,nebo knihy,nebudou mne trestat za jeho čin,i když jsem mohl kontrolovat co zrovna kopíruje a zabránit mu v tom.

Když půjčím svému kamarádovi ,který je vlastníkem zbr. průkazu svoji zbraň a on s ní "udělá"
banku,tak za to asi těžko půjdu sedět. I když jsem ho dostatečně neupozornil,že to je nezákonné.
Rigor 

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Jaf  |  28. 04. 2003 07:39

To je neco jinyho. To je padelani dokumentu.... v tomhle pripade je "Poruseni autorskych prave (design prukazu? :p)" mensi zlo.

 

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Bilbo  |  28. 04. 2003 08:44

Tak nejak, treba na Dirctconnectu jsem nasel jeden freewarovy programek co jsem programoval ... a i jiny freeware. I kdyz pravda, warez dost prevazuje....

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Jiří Hlavenka  |  28. 04. 2003 08:30

Obávám se, že nemáte naprosto pravdu a situace je zcela opačná, než popisujete.

Pokud "neznámá" kapela, jak píšete, dá svoje věci do výměnného systému, tak si její věci nikdo nestáhne, protože když kapelu nikdo nezná, tak nikdo neví, co má zadat. Ve výměnných systémech existuje jen "search", nikoli "browse". Neznámá kapela, která se chce prosadit a přitom jde mimo oficiální vydavatelské kanály, postupuje úplně jinak: postaví si pěknou domovskou stránku (s downloady, ale PŘEDEVŠÍM s dalšími informacemi, jako jsou fotografie, verše, něco z historie kapely, videa atd.), a taky umístí své nahrávky na weby, které se soustřeďují na katalogizaci a prezentaci nevydávaných kapel - venku typicky mp3.com a u nás freemusic.com. Protože tam mohou být a jsou PREZENTOVÁNY, a o to jde - ne že někde možná od někoho si můžete stáhnout pár MP3 souborů. Výměnné systémy jsou určeny právě pro onu "Madonnu", protože ji nabízejí všichni; dáte search a vyběhne vám pět tisíc kopií posledního alba Madonny, takže je stáhnete snadno.

"PRopagace" pomocí výměnného systému je navíc technicky primitivní metoda - nejde to jinak než že si dáte nahrávky na svoje PC, připojíte se k Internetu (natrvalo, jestli chcete, aby věci byly k dispozici natrvalo!) a čekáte, jestli někdo bude sosat přes vaši mizernou bandwith. Výměníky jsou právě určeny pro získávání souborů, které nejsou nikde pro přímý download - tedy souborů nelegálních.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
nhgood  |  28. 04. 2003 09:52

k vyroku: "Ve výměnných systémech existuje jen "search", nikoli "browse"", skousel jste Tesla??? tam se muzete u kazdeho uzivatele podivat co sdili, bylo by to i u osatnich ale myslim ze uznate ze vypisovat vsechny zdilene soubory na KaZaA by asi nebylo rozumne(ale i tam se muzete podivat co ktery uzivatel sdili)

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
milbi  |  28. 04. 2003 14:28

Pane Hlavenko

Tlačítko Browse má i program KaZaA, takže najít neznámou skupinu není až tak těžké. Spíše jste nikdy nehledat "alternativní kapely" a pokud p2p sítě používáte (pokud ne, pak tedy píšete o něčem, co jste nikdy neviděl), pak převážně stahujete "main stream" a pak se tedy řadíte k těm, kteří hledají na těchto sítích pouze nelegální obsah.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Jiří Hlavenka  |  28. 04. 2003 16:01

Pane, poučte mě, jak se dá najít neznámá věc. Buď něco znám, a pak mohu hledat, protože znám alespoň jedno klíčové slovo, podle kterého hledám. Nebo to neznám a pak to nemůžu najít. Pokud ovšem máte pod "hledáním neznámé kapely" na mysli to, že procházíte adresáře sdílečů na Kazaa a padnete na název kapely, který vám vůbec ni neříká, ale jinak je libozvučný, třeb "Ptakopysk řiťolezný", takže si řeknete, tohle asi bude moc pěkná muzika, to si stáhnu, tak to souhlasím, to je moc príma metoda.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
milbi  |  28. 04. 2003 16:32

Ano, přesně tak, projít sdílené složky a pokud má někdo nasdílené větší množství hudby od kapely, která mi nic neříká, pak zkusím něco stáhnout a uvidím (nemusím ani stahovat celou písničku). Navíc většina p2p klientů má implementovanou komunikaci mezi uživateli (chat nebo pouze vzkazy mezi dvěma lidmi), pak není problém, pokud se nám nějaký styl líbí, pak si nechat o někoho ochotného něco doporučit. Také existuje mnoho serverů, které se zabívají alternativní scénou a kde můžeme najít i hodnocení některých děl.

Kdo chce něco najít, ten se musí snažit, ani internet není médium, kde vám informace vyskočí pod nos, ale budete-li hledat, pak něco najdeme. Přímá metoda to rozhodně není, ale je to jedna z mála šancí, jak sehnat něco, co není propagováno velkými labely a co je možná kvalitnější, než komerčně propagované kapely a zpěváci. I na CD Competeru jsou někdy kapely, jejichž hudba se mi líbí a pak si řeknu, že si zkusím sehnat něco dalšího, případně podobného.

P.S.: Vyhledávat se dá také podle stylů hudby vyplněné v id3tag, bohužel ale spousta sdílečů a tvůrců hudby na tuto možnost kašle.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Jirka  |  28. 04. 2003 17:46

Souhlasím, i když se pochopitelně šíří sítěmi P2P hlavně mainstreamové věci, je to slušná a také finančně nenáročná příležitost i pro ty, jejichž reklamu nikdo nevylepí na billboardy, (za což se ovšem nemuseli nikomu upsat tělem i duší). Nepodceňoval bych lidi, co okrajové věci shánějí, oni jsou zvyklí hledat. To, co není hlavní proud, vám nikde běžně necpou, často se to v normální distribuci nedá vůbec sehnat. Takže myslím, že ty sítě jistě přinesou i více potřebné alternativy. Až se ještě více rozrostou, přijdou si na své třeba i příznivci experimentálních uzbeckých amatérských filmů z roku 1950

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Rek  |  29. 04. 2003 08:51

Pane Hlavenka, já to často dělám tak, že když někdo stahuje ode mně, tak má asi stejný vkus jako já a podívám se na jeho archív. Vidím že má hodně písniček, které už mám a taky vidím něco co neznám. Tak si to hned stáhnu a poslechnu, je velká pravděpodobnost, že se mi to bude taky líbit. Takže používám Browse mnohem častěji než Search.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Pavel Vrany  |  29. 04. 2003 17:21

1) prime listovani nasdilenyma slozkama
2) popis zanru (napr. rock'n'roll vam muze vyjet seznam sklateb/slozek u kterych je tento termin pouzit)

V tuto chvili p2p site jsou zahlceny nelegalnim obsahem, ale toto soudni rozhodnuti muze vse zmenit.
Kez by se kamenici vrhli na koncove uzivatele, alespon by je tak ponoukli hledat jinde a umoznili vetsi rozkvet jimi neovladanych alternativnich interpretu. (Neco jako kauza MS a linux, MS dal prosperuje, ale linuxu pomaha pokles sw piratstvi k rustu)

Neskryva se za tim vasim odsouzenim trochu konflikt zajmu jako prodejce?

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
H. Sekerka  |  29. 04. 2003 00:12

Jak najit novou skupinu ??

treba zadanim žánru , Kazaa totiž nehledá jen v názvu songu ale i v žánru a ostatních meta informacích...

Na tenhle způsob hledání je Kazaa opravdu geniální - dostanu se totiž vždycky rovno k audio souboru , po poslechu se rozhodnu , jestli si kapelu dohledám třeba na webu...

Ok , asi nemá cenu zadávat tak obecné výrazy jako rock,techno. Jestli ale hledáte něco konkrétního , je podle mě kazaa nedocenitelná..

Opravdu , pane Hlavenko , nesnažte se zobecňovat za každou cenu . Neustále opakujete ty samé chyby .

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
scorp1one  |  28. 04. 2003 11:16

omg to si budujes ego kritizovanim niekoho? skus dorazt.

Grokster a Streamcast nejsou významně odlišné od firem, které prodávají videorekordéry a kopírky.
tento argument sudcu je "mimo misu", to by museli firmy vyrabat kopirky ktore skopirovany material automaticky umoznia spristupnit ludom na celom svete. Uz vidim tie videorekordery, urobim si zaloznu kopiu a niekomu v kuala lumpur som ulahcil jeho pracu s tvorenim jednej legalnej zalohy.

asi by bolo velmi nainvne mysliet si ze to donuti legalnych zlodejov(RIAA) k zmene cien?

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Jarda  |  28. 04. 2003 01:16

vložit smajlík 2vložit smajlík 11vložit smajlík 2

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Zasílat názory e-mailem: Zasílat názory Můj názor