Botnet | DDoS

Soud obvinil tvůrce obřího botnetu Mirai, zapojili do něj přes 100 tisíc zařízení

Ministerstvo spravedlnosti Spojených států vydalo souhrnnou zprávu o několika obviněných v případech kyberútoků. Mezi nimi najdeme i tři tvůrce botnetu Mirai, který vyřazoval velké internetové služby na podzim 2016. Největší útok se odehrál 21. října, kdy se masivním útokem na DNS poskytovatele Dyn podařilo vyřadit z provozu Twitter, Spotify, Reddit, PayPal či Netflix.

Obvinění v souvislosti s botnetem Mirai jsou tři – Dalton Norman (21), Josiah White (20) a Paras Jha (21). Do botnetu dokázali zapojit přes 100 000 zařízení, především IP kamer, routerů a dalších síťových prvků převážně od čínského výrobce Hangzhou Xiongmai. U nich útočníci využili nezměněné přihlašovací údaje, díky nimž mohli na zařízení spustit vlastní kód.

Následně byl zdrojový kód botnetu vypuštěn na veřejnost a počet napadených zařízení, která se potenciálně mohla účastnit DDoS útoků, stoupl na 400 tisíc.

Kromě toho byli Norman a Jha obviněni z napadení asi sta tisíc zařízení za účelem instalace malwaru, který následně obětem v prohlížeči servíroval reklamy. Ty útočníkům zajišťovaly zisk.

Začalo velké zbrojení. Všichni se připravují na studenou i horkou kyberválku:

Váš názor Další článek: Prohlédněte si přes 100 odtajněných záznamů atomových výbuchů

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,