Soud na Napster: jestli se rozzlobíme, budeme zlí

Napster stanul po dlouhé době opět před soudem a přiblížil se opět intenzivně zavření.
Napster v současné době prochází obdobím pravidelných soudů, na kterých mu je vyhrožováno zavřením, stejně tak se ale Napster dokáže vždy dobře vykroutit, nasypat si na hlavu něco popela a současně zajistit, aby servery fungovaly dál.

Nyní stál opět na pomezí zavření své služby, protože se soudkyně Patelová opět začala zabývat svým nařízením, aby Napster zajistil účinné blokování skladeb. Jak všichni dobře víme, blokování sice zavedení je, ale není velkým problémem se ke skladbám dostat, když se trochu snažíte. RIAA proto logicky obrací ve svůj prospěch a označuje snahy Napsteru za neúčinné a trvá na likvidaci Napsteru. Soud nyní dal za pravdu RIAA v tom, že použité filtry jsou nedostatečné, ale Napster ještě dostal čas na nápravu. Hlavním důvodem je to, že soud se neodvážil sám rozhodnout, nakolik je vůbec možné skladby blokovat a nechal si v tomto bodě vypracovat znalecký posudek od nezávislého experta A.J. Nicholse. Ten by měl rozhodnout, zda je současný použitý filtr reálně použitelný (zde se dá předpokládat, že filtr moc oceněný nebude), ale hlavně také navrhnout podobu filtru, která by vyhovovala RIAA i Napsteru dohromady. Soud se tedy snaží najít takové východisko, které by zajistilo Napsteru jakés takés přežití, není jeho hlavním cílem zrušit Napster jako takový, pouze se snaží, aby neporušoval autorská práva. Je docela možné, že Napster bude kličkovat celou tu dobu, co mu zbývá do spuštění jeho komerční verze.

Toto kličkování a soudní probírání však čím dál méně zajímá uživatele, které Napster potřebuje nejvíce. Ačkoli provoz na Napsteru v poslední době podle statistik vzrůstá, odliv uživatelů na jiné servery a systémy výměny je více než zřetelný.

Diskuze (5) Další článek: Projektové a procesní řízení počátkem května v Brně

Témata článku: , , , , , , ,