Soubory: GoldMemory – aby paměť sloužila

Tento týden byla vypuštěna řada nových verzí nejznámějších softwarů. V dnešním výběru novinek však nabízíme pouze jeden z nich - PHP. Ostatní prográmky budou patřit sice mezi ty méně známé, nikoliv však mezi nezajímavé. Pojďme se na ně tedy podívat.

Na prvním místě stojí již výše zmíněné PHP 4.3.7. K mání je už sice testovací verze pětky, termín jejího oficiálního vypuštění je však ještě poměrně daleko. PHP je skriptovací jazyk, který na rozdíl od JavaScriptu, běží na serveru. Původně byl vyvinut pro platformu Unix, ale postupně byl uvolněn i pro Windows. Je speciálně uzpůsoben pro server Apache. Obrovskou výhodou tohoto programu je to, že je šířen na rozdíl od jiných podobných programů jako freeware. Lze s ním ve spojení s databází naprogramovat prakticky cokoli: virtuální dům, e-shop, chat a mnoho dalších.

Zajímavým software je rozhodně SnagIt 7.1 patřící mezi nejlepší programy určené pro získávání screenshotů pracovní plochy, z her a videa. Umožňuje ukládání jako text, obrázek nebo video. Navíc podporuje řadu nejrůznějších formátů. Nevýhodou pro někoho může být shareware omezení.

O&O Defrag Free je program na účinnou defragmentaci disku. Přichází ve verzi 3.5.562 a na rozdíl od SnagIt už je zcela zdarma. Optimalizuje procesy přístupů ke čtení i zápisu souborů a celkově tak urychlí chod systému. Díky doplňkovým funkcím a vylepšením se z tohoto programu stává schopný nástroj na optimalizaci systémových funkcí počítače.

Tentokrát jsme si vzpomněli i na majitele a provozovatele DVD mechanik. DVD Region-Free Lite 5.0 vám umožní přehrávat DVD i z jiných regionů, nežli je ten váš. Umí odblokovat region nejen přímo v mechanice, ale také ve známých a používaných programech jako je například PowerDVD nebo WinDVD.

Jen v krátkosti se zastavíme u Avant Browser 9.02.031. Pokud jste viděli někdy, co dokáže Mozilla nebo Opera a přitom se vám nechce opouštět Internet Explorer, pak můžete sáhnout právě po této nadstavbě s mnoha rozšiřujícími funkcemi, která je podobná například dobře známé utilitě MyIE. Používání Internet Exploreru se pak stane nesrovnatelně příjemnější záležitostí.

Jediným českým zástupcem v dnešní nabídce je GoldMemory 6.64. Tento diagnostický program umožňuje snadno odhalit nesprávnou funkci paměťového systému. Pomocí speciálních algoritmů a intenzivním používáním prověřuje GoldMemory operační paměť, ale i funkci vyrovnávacích pamětí a procesoru ve vztahu k operační paměti. Dokáže tak najít chyby, které mohou nastat vlivem nesprávného nastavení parametrů paměťového systému v BIOSu nebo nestabilním napájením těchto komponent. Bohužel je stejně jako SnagIt k dispozici pouze jako shareware.

A nakonec další systémová utilita System Cleaner 4.94.184. Důkladně vyčistí systém od nepotřebných souborů zabírající místo v paměti a zpomalující procesy. Program obsahuje až 100 názvů souborů, které nejsou v systému potřeba. System Cleaner jich tak dokáže odstranit z vašeho počítače většinu.

Všechny soubory lze stáhnout z našeho archivu.

Článek vznikl ve spolupráci se serverem Pegasoft.cz.

Diskuze (18) Další článek: Jak vybírat palivo digitálním miláčkům

Témata článku: , , , , , , , ,