Soubory: FeedReader – neúnavný sběratel informací

Nástroj kontrolující dial-up připojení, klient pro sdílení souborů, čtečka RSS, program určený k práci s FTP, utility spravující grafické karty, procesory i paměti a nakonec software pro editaci souborů. Taková je dnešní nabídka.

Český zástupce ve výběru softwarových novinek vždy potěší. Dnes jím je Connection Meter 5.7.3. Od jeho posledního představení v našem výběru uplynulo více než čtvrt roku a tak nebude od věci, když si dnes již klasický program připomeneme. Jen formálně si doplňme, že se jedná původně o software pro dial-up připojení, který umí přehledně monitorovat i logovat délku připojení, vytáčená čísla a především množství „prosurfovaných“ peněz. Connection Meter si navíc rozumí také s ISDN nebo třeba GPRS. V době, kdy nám Český Telecom zrušil paušální dial-up, se tak ConMet dostává opět do kursu. Plná verze programu stojí přijatelných 160 Kč.

Program eDonkey2000 v1.0 je rovněž spjat s internetem. Jedná se ale o klienta, který pracuje na principu sdílení souborů. Obsahuje dva adresáře. První je incoming pro download a druhý temp pro upload. Pro připojení k některým lepším serverům je potřeba mít 1 GB sdílených dat. Dnes už jinak poměrně běžnou výhodou je, že program umožňuje rychlejší stahování pomocí připojení k více zdrojům. Dále je možno u programu nastavit vlastní skiny. Program je sice zdarma, patří však do kategorie adware.

Vůbec poprvé se v nedělních souborech představuje FeedReader 2.7.645, nejznámější čtečka souborů s XML s RSS obsahem. V dnešní době se tento systém využívá především ve spojitosti s aktuálním informováním novinek z určitého webu. Veškeré informace čtečka vypisuje v přehledném obsahu a nově aktualizované části jsou pro rychlou navigaci zvýrazněny. FeedReader je nutností pro všechny zvědavce, kterým nesmí uniknout žádná důležitá informace. RSS se na českém internetu čím dál více rozmáhá a dnes už tento formát najdeme na většině významných českých serverů. FeedReader je zdarma.

Stejně tak je zdarma FileZilla 2.2.7c. V nejnovější verzi tento FTP klient a server nabízí například slovenskou jazykovou verzi, což jistě potěší především východní sousedy. FileZilla nabízí množství běžných i nadstandardních funkcí a služeb. Navíc patří tento program do kategorie Open source, takže jej lze modifikovat podle vlastních potřeb.

Zřejmě nejznámějším softem z dnešní nabídky bude PowerStrip v3.52. Program pro monitorování API s rozsáhlou hardwarovou podporou. Jednoduchý pracovní nástroj poskytuje rychlý přístup k vyladění displeje. Můžete tak nastavit například zvětšení a zmenšení „desktop“ velikosti, komplexní kalibrování barev či ovládací prvky se třemi horkými klávesami. Dále lze diagnostikovat systém, nastavit fonty, barevnou hloubku, rezoluce a obnovovací frekvenci. PowerStrip podporuje většinu chipsetů grafických karet, a tak si jednoduše a hlavně bezpečně můžete přetaktovat vaši grafickou kartu a nebo povolit její "skryté" funkce. Rovněž obsahuje databázi s více než 1500 monitory. Instalátor Powerstripu zabírá méně než jeden megabyte paměti a program je volně nabízen jen jako shareware.

Druhým z malých prográmků je RightMark Memory Analyzer 3.3. Navazujeme tak na 3D Sound od stejné firmy, který jsme si představili před dvěma týdny. Druhý kůň ze stáje Rightmarku dokáže pořídit detailní informace a testy o CPU, chipsetu a paměti RAM. Zjistí například jméno jádra nebo dodavatele procesoru, velikosti cache, výrobce, časování a typ pamětí nebo jiné vlastnosti. Stejně jako 3D Sound je k dispozici zdarma.

A na závěr ještě jednou shareware. UltraEdit-32 v10.20c je program na editaci souborů. Patří mezi nejkvalitnější v oboru a to díky obrovskému množství funkcí a vlastností jako jsou převody ASCI / UNIX / MAC / DOS / EBDIC / UNICODE / OEM, hexový editor, HTML editor, slovníky, makra, vylepšené hledání, nahrazování, formátování, podpora programovacích jazyků, externích programů a další. Nová verze mimo jiné odstraňuje problém s tiskem ve Windows NT. Pokud však považujete UltraEdit-32 za zbytečný přepych, pak vám snad postačí Notepad.

Všechny soubory lze stáhnout z našeho archivu.

Článek vznikl ve spolupráci se serverem Pegasoft.cz.

Diskuze (16) Další článek: Duel nejmenších a nejlehčích notebooků: Asus proti IBM

Témata článku: , , , , , , , , , ,