Apple | macOS

Souborový systém APFS má v High Sierra kritickou chybu. Hrozí při ní ztráta zálohovaných dat

Systém High Sierra přinesl na Macy jako jednu v hlavních novinek souborový systém APFS. Ten je optimalizovaný pro SSD a odolnější vůči chybám moderních úložišť. Jak ale nyní zjistil vývojář zálohovací utility Carbon Copy Cloner, obsahuje chybu, při které může dojít ke ztrátě dat.

Týká se primárně dynamických diskových obrazů (sparse), které reprezentují data na externím úložišti, typicky na NASu nebo externím disku. Tam lze vytvořit obraz disku tohoto typu a nasměrovat na něj například zálohovací aplikaci. Obraz disku potom ukazuje právě takovou velikost, jakou zabírají data na fyzickém disku.

Problém ale nastane v případě, že se zaplní cílové fyzické úložiště. Systém ne vždy korektně vrátí hodnotu o zaplněném disku a jeho obraz tak stále ukazuje informaci o volném místu (a předá ji dalším aplikacím). A i přesto, že fyzicky není možné data na externí úložiště zkopírovat, systém přenos dat zobrazí jako úspěšný.

Před odpojením disku dokonce lze takto zkopírovaná data z obrazu otevřít a korektně číst. Po odpojení a znovupřipojení se však samozřejmě stanou nedostupná. To je právě v případě použití se zálohovacími aplikacemi kritickou chybou. Náprava by tak měla ze strany Applu přijít co nejdřív.

Diskuze (13) Další článek: ELONOVINKY: S Teslou chce Elon Musk odstavit fosilní paliva na druhou kolej

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,