Souboj v ADSL: Česko proti Slovensku

Diskuze čtenářů k článku

Maros  |  29. 09. 2004 21:31

Zaujimavy clanok...nevedel som, ze u vas v CR je takato situacia...myslel som, ze data cez vikend a sviatky (pri programoch bez agregacie) je uplne bezna vec vsade a teda aj u Vas. Ale zase ani Vas a duplom nie nas trh nie je taky velky, ze by mohli niektori z providerov internetu spat! Ide o to, ze Slovanet zacal s predajom ADSL ale aj inych programov este predtym, ako mali dohodu s ST; riskli to a vyslo im to. Vdaka Slovanetu sa podarilo na Slovensku stlacit ceny nadol na enormne nizku uroven. Ale vsetko ma svoj hacik. Nizky pausal pri obmedzeni prenosu dat (okrem vikendov a sviatkov) prinasa bud vysoke (relativne) naklady na zavedenie ADSL (modem + linka DSL) alebo dlhu viazanost na rok alebo dva. Cim kratsie, tym su vstupne poplatky vyssie! A ako je to u Vas?

Dalsou nevyhodou alternativnych operatorov(dalej len AO) je, ze DSL linku poskytuje iba ST. Takze bud poziadate AO o komplet zriadenie aj s pristupom na internet co trva dlhsie alebo to vybavite priamo s ST. A tu je kamen urazu! ST mam tymto obrovsku vyhodu pred AO a to preto, lebo mate u ST vsetko pod jednou strechou. Nehovoriac o tom, ze ST podmienoval ADSL existujucou pevnou linkou teda ked ste chceli stahovat/surfovat rychlejsie ako s dialom, museli ste si objednat (ak ste pevnu linku nemali) 3 produkty! Nastastie Telekomunikacny urad im klepol po prstoch, pretoze telefon a DSL ficia na uplne inych frekvenciach. Ale tusim az od tohto oktobra to nesmu podmienovat. Takze: ked sa clovek, ktory sa velmi o veci verejne a veci SVINSKE, hlavne zo strany monoplonych institucii ako je ST a este k tomu aj komunistickych, nezaujimal, dosiel do ST a objednanim si DSL vlastne ST predalo 2+1 produkt, ak dotycny nemal pevnu linku. Ja, ako clovek, ktoreho taketo veci seru strasne a je uplne zatrpknuty voci ST, Slovenskym Elektrarnam, Slovenskej Poste, Zelezniciam SR, Policii SR, McDonald a nikdy, aj keby mi akokolvek tvrdili, ze sa zmenili na nepoznanie a ze neberu uplatky(neplati Ti pre Mc Donald) a podobne, som bol nuteny ist do ST, s odporom podpisat zmluvu o zriadeni DSL (pevnu linku doma mame, ale keby bolo na mne tak jej uz davno niet!). Skusal som vsetko, dokonca aj mobil+bluetooth, len aby som sa tomu vyhol, ale nedalo sa...ST ma presviedcali, aby som cez nich mal aj pristup na internet a same zvasty, ale to by ma museli zabit. Mal som vybraty Slovanet....ale...zalezi na detailoch; aj ked mi boli velmi sympaticky za svoju anti-politiku voci monopolo, nakoniec som isiel k Nextre. Dovodom bol operator na zakaznickom centre, ktory nebol moc ochotny, nemastny-neslany, skratka nepochopil, ze nie je vsetko o najlepsej cene (jeho nadriadeny?). Aj ked ani na Slovensku a ani v Cechach este zdaleka nejde az tak o kvalitu ako o cenu (vo vsetkych oblastiach), uz sa to zacina zobudzat. A toto by nemali podnikatelia a AO takisto prehliadat. Nextra - uplny rozdiel! Ochota, rychlost, kvalita a super cena v jednom. Modem som mal kupeny vo velkoobchode za 1960,-Sk (maj 2004), ST a AO predavali za cca 3000-4000Sk (bez viazanosti). Pri dvojrocnej viazanosti 1,-Sk ale ja sa nebudem viazat na 2 roky.

Mimochodom, prave som nasiel clanok, ktory odporucam: http://www.etrend.sk/generate_page.php?page_id=39021

Slovanet je na predaj a kto ho asi tak chce kupit, haa???Az je mi zle!

Takze tolko o situacii na Slovensku; nie je to az take ruzove ako by sa Vam zdalo. Dolezite je, ze vikendy a sviatky su gratis (stahovanie), mam limit 2BG a spolu so vsetkymi poplatkami ma to vyjde do 1000,-Sk mesacne.Len pre uplnost, produkt sa vola DSL DOMA - 384D/64U. Na www.dsl.cz mi to pravidelne nameria 450k/sec....tak to je pohoda. Ale aj tak by to chcela 1Mbit

A co na zaver? Podla mna bol vlastne autorov clanok uplne zbytocny - teda aspon sa mi autor zda ako nekonecny romantik a naivator pretoze sleduje porovnania vyspelych krajin so CR/SR pritom mu musi byt jasne, ze zvasty nejakych komunistickych darmozracov nemoze brat vazne a mylne dufa, ze snad sa to CR/SR vyhupne niekde vyssie - nie, nie, zabudni. Ide iba o to, aby mali prachy na svoje vily a BMW a kurvy a chlast a to aj za cenu nicenia obchodnej sutaze a teda konkurencie. Ludia odpajaju pevne linky, lebo CT a ST uz od dobroty nevedia, co by pytali za telefonovanie a za pausal, pritom sa o to nijako nepricinili; zdedili hotove siete od komunistickych predchodcov a to, ze musia sem tam nieco opravit? Pripadne upgradnut z analog na digital? To malo byt uz davno hotove! Tak ako aj dialnica z Bratislavy do Kosic, neovoriac o bratislavskom pristavnom moste, ktory bol uz aj s dialnicou na mape od roku 1962! Len si niekto potreboval uliat, tak nezvysili peniaze!

Howgh 

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
audyna  |  29. 09. 2004 23:58

Precital som prve dve vety a zaspal som. Ked som sa prebral citil som neodkladne nutkanie prerusit tvoj roman na pokracovanie. Aj pre ostatnych: uvedomte si ze ludia nebudu citat viac ako jeden odstavec!!!

k veci: chello rulez :)

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Lomax  |  29. 09. 2004 17:54

Je to drahý a líný jako svině. Nemůžu si pomoct ale myslim že v tom má prsty náš milovaný Telecum.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
MMM  |  29. 09. 2004 14:20

ČT pořád něco žvaní o zlepšující se dostupnosti služby, ale jako obvykle tím mají na mysli jenom Prahu. Já bydlím ve 3-tím největším (krajském) městě v ČR, na dohled od hlavního náměstí (cca 2 km), ale slavný telecom stále (běží 2 rok) není schopen zpřístupnit ADSL.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
XPC  |  29. 09. 2004 15:01

Bud rad. Ja mam ten jejich "internetexpres" (256/64) a max jsem mel na 200Kb. Bezne chodi jako klasicky analogmodem tzn 40-50Kb. Obcas me dostane, kdyz to nedela ani 14:(

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
yef  |  29. 09. 2004 16:29

no to je ozaj sila. aby 256kB isla 14kB!!!

neni niekde v zmluve min garantovana rychlost?

yef

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
C.  |  29. 09. 2004 12:35

1, Hocijaky alternativny operator montuje v SR DSL pripojky asi takto (uz vieme, ze si DSLko dat mozeme, objedname ho cez alternativneho operatora):

a, domov nabehne chlapik so splittrom
b, zavola na ustrednu (ST) a poziada ho, nech danu pripojku zapoji do DSLAM
c, ked je zapojene, fajn
d, provider zaplati Telecomu za pripojku a z toho dostane proviziu, ako aj z mesacnych pausalov.

Cize zatial VSETKO musi ist cez Slovak Telecom, akurat hlavicka na papieri je ina.

2, Slovanet uplatnuje dost velku agregaciu - vsak musi platit Telecomu prepojovacie poplatky! Vychadza to tak, ze uz po cca 5GB je uz provider stratovy (Telecomu musi zaplatit za prepojene data viacej, ako dostane od klienta), takze uplatni dost citelnu agregaciu - uz pri pomere 1:3 to urobi z rychlosti 256 kbps len nejaku 80ku.

Preto som sa rozhodol pre ST Online (naco si bude Telecom sam sebe platit poplatky? Akurat si tym zvysi obrat ); agregaciu vobec necitit, stahujem dost vela a stale mam svojich zaplatenych 256 kbps FLAT.

3, Akurat by to mohli "trosku" zjednodusit - poplatok za ST DSL (rozumej pripojka, nie inet) by mohol byt sucastou pripojenia na net. Predsa ked si niekto da 256 Flat internet, tak si nebude platit 1,5 Mbit linku, nie??? A pri datovo meranych sluzbach by bol program napr. 1 GB 384 kbps, 1 GB 512 kbps atd., pricom poplatok by uz obsahoval v sebe aj pausal za ST DSL.

Vyhody?
Odpadlo by robenie 2tych faktur, usetrili by sa administrativne poplatky a vyuctovania by robili firmy navzajom (napr. 1000 pripojok mesacne) a nie po kazdom klientovi (= treba platit obsluhu, vsetky tie papiere atd...).

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
dfs  |  29. 09. 2004 11:01

sice uz nemam DSL ale mal som u nas na SVK od nextry 1Mbit linku udajne "neagregovanu" rychlost stahovania bola z dobrych zdrojov 150KB/s cize pohoda. teraz ficime na chello 1.8Mbit/s, stahovanie 220-235KB/s

 

cize spokojnost

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
jonko  |  29. 09. 2004 11:03

No myslim ze na Chello tak ako je urobene u nas by isiel kazdy slovak ... Skoda ze iba BA ... ale sak aj to sa zmeni

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
jonko  |  29. 09. 2004 10:52

Zdravim pani ... U nas sa dlhe rocky nadavalo na telecom no v poslednej dobe tele flame neako ustal ... Mam kupenu 1500DSL ... spokojnost vysoka ... vsak ked vam to ide v kuse takto

Rýchlosť Vašeho pripojenia je 2009.7 Kbps (Kilobitov za sekundu) alebo tiež 251.2 KB/sec (Kilobytov za sekundu).

preco by ste nadavali ... :) aj ked nieco potrebujem sosnut a ide my to pod 250 kb tak sa normalne cudujem ...

Neviem kolko toto nasmu telecomu vydrzi no som spokojny pretoze mame konecne broadband ... No dufam ze este neaky ten rocik ...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Maros  |  29. 09. 2004 21:40

Hmmmm....Ty musis byt milionar alebo jebavas sefovu(ST) manzelku )

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Grovik  |  29. 09. 2004 08:56

Rychlost vašeho internetu:
Rychlost stahování dat:
138.5 KB/sec
Rychlost připojení k Internetu:
1.1 Mbps


a to jeste mam pustenou kazu platim 1300,- a musim rict ze mne prekvapuje co jsou lide schopni zkousnout telecumu.


Grovik
die with smile
http://gph.wz.cz

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
yef  |  29. 09. 2004 06:05

zdravim,

sa mi tak zdá, že vás ten český telekom zdiera ešte viacej, ako nás ten slovenský.. občas hravam csko a na českých serveroch mam s mojim dsl (flat256 1:40 od ST) lepsi ping ako niektorí češi s dslkom. som z 23000mesta kde je len jedna ustredna-jeden dslam, niekedy mam denny dl aj cez 2,5GB a zatial ziadne "fup" ani agregacia sa neprejavuje. dufam ze sa cele CSFR pohne o dost doperdu.

yef

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
yef  |  29. 09. 2004 06:11

este len tak pre porovnanie na www.dsl.cz mi to ukazalo 333Kbps (aj vela kamaratom to tam ukazuje viacej ako maju). na slovenskom www.dsl.sk mi to ukazuje presnejsie (250-260Kbps)

teraz mi napadlo, nema nieco cesky telekom spolocne s www.dsl.cz ? alebo je to len nahoda ze to tam ukazuje vyssiu rychlost ako clovek v skutocnosti ma?

yef

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Petr Souček  |  29. 09. 2004 07:49

No nevím, mě to měří úplně stejně:

Rýchlosť Vašeho pripojenia je 853.9 Kbps (Kilobitov za sekundu) alebo tiež 106.7 KB/sec (Kilobytov za sekundu).

Rychlost vašeho internetu:
Rychlost stahování dat:
106.5 KB/sec
Rychlost připojení k Internetu:
851.8 Kbps


Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Jiří  |  29. 09. 2004 08:48

Bohužel Živě má stále stejnou chybu, kdy mi neumožní reagovat přímo na článek, ale pouze na dříve vloženou reakci. Proto se napojím zde.
Autor uvádí "Svědčí to o neschopnosti našich operátorů, nebo současná velkoobchodní nabídka neumožňuje žádnou velkou konkurenci." K tomu bych jen dodal - ostatní operátoři budou pro člověka, který se dosud připojuje přes modem zajímaví teprve až tehdy, když budou moci nabídnout srovnatelnou cenu včetně hovorového tarifu.
Jinak řečeno, člověka, který uvažuje o přechodu z tarifu Internet780 na ADSL zajímá celková cena, kterou bude měsíčně platit. Do doby než bude cena Internet780 a ADSL srovnatelná a ne dvojnásobná je pro např. mě ADSL stále příliš drahé. Osobně jsem přesvědčen o tom, že nejsem sám, kdo tímto způsobem uvažuje. To platí zejména v případě, kdy případný zájemce o ADSL používá pevnou linku v podstatě jen a pouze pro komutované spojení a hovorovou část nepotřebuje. Opět jsem přesvědčen o tom, že to není pouze můj případ. A od odhlášení pevné linky a využití připojení přes mikrovlnku (která v místě, kde bydlím, dostupná je) mě odrazuje jen to, že se snad blýská vzhledem k poslední nabídce ČTc na lepší časy.

Zajímavé to pro mě začne být teprve v případě, kdy celá cena za připojení přes ADSL bude max v částce kolem 600Kč. Do té doby bude ADSL pro lidi, kteří potřebují večer po práci stáhnout poštu a zhlídnout několik míst stále drahé a raději zkousnou pomalý a ne vždy spolehlivý modem. A to platí jak pro ČTc, tak i pro alternativní operátory.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
FNovak  |  29. 09. 2004 10:03

Jen k té chybě "Živě" - co ten link (dole) "Přidejte k článku svůj názor" - to je to, co hledáte

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Jiří  |  29. 09. 2004 14:42

Chyba - je i není to to, co hledám. Přidej ke článku svůj názor je skutečně to, co chci, ale nahoře i dole funguje stejně. Napíšu příspěvek, kliknu na odeslat a VELKÉ NIC. Nic se neodešle. Chyba je stejná už docela dlouho a od doby kdy jsem ji oznámil snad už uběhlo 1/2 roku ??? Při reakci na už někým jiným vložený příspěvek se VELKÉ NIC nekoná.

Ale toto je o jiném tématu než je článek.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
noname  |  29. 09. 2004 16:47

nemáte náhodou MyIE (Maxthon) a zapnuté filtry reklam? To by byl známý problém se známým řešením (viz fórum)

Když byste napsal co používáte, hned by se vám radilo líp.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Markoff  |  29. 09. 2004 19:00

mas pravdu robi to filter reklam (bez ohladu na browser), pri odosielani noveho prispevku a nie reakcie je totiz v adrese *add* a kedze blokovace blokuju *ad* nenacita mu to tu stranku, takze miesto pindania bych radsej vypol blokovac reklam alebo sa nestazoval ze to musi riesit cez reakciu (ktora uz nema v adrese *ad*)

bohuzial Maxthon ma v novej verzii pre zmenu iny problem, aj ked pisem uz reakciu ktora neobsahuje v adrese *ad* musim beztak vypnut pred pisanim reakcie filter lebo pre zmenu blokuje toto pole pre pisanie textu, asi ho povazuje za nevyziadane...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Bugi  |  29. 09. 2004 16:54

Chyba je nejspíš na Vaší straně. Mě to funguje normálně.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Ladislav N.  |  29. 09. 2004 17:19

Je to tak. Živě používá všechny ty blbosti od Microsoftu a spol. na stránkách, co při lepším bezpečnostním nastavení prohlížeče přestanou fungovat a zobrazovat se.

Mají to tam hlavně proto, aby čtenáři měli horší podmínky pro filtraci reklam. Proto se jim s reklamou přestanou zobrazovat i některé další (vkládané) části stránky...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Ladislav N.  |  29. 09. 2004 02:20

Vladan CRHA se může nechat vyfotit před žlutou zástavou Českého telecomonopolu u vysoké zdi s klamavou reklamou, kterou jeho zaměstnavatel i on sám šíří, kde to jenom jde.
To, co poskytuje ČTc jako ADSL žádné ADSL není. je to jenom jakési torzo, které se blíží vlastnostmi lince 64 kbit/s s občasným rychlejším chodem, než je "garantováno". Tvrdá datová omezení i agregace 1:50 znemožňují využívání vyšší rychlosti a Telecom zkouší z internetu a svého monopolu na poslední míli souvisí se snahou vypadat před prodejem novému investorovi jako prudce se rozvíjející moderní firma, za niž je možno zinkasovat vysokou částku při prodeji akcií (a do kapes papalášů vysoké - milionové - odměny za růst ceny akcií).

Že ten český telecomový internet stojí za starou bačkoru,  to se "provalí" až po čase. Pak se třeba zlepší i agregace a "FUP", aby nespokojení zákazníci ještě nezrychlili tempo odhlašování pevných linek.

P.S.:
Brněnský Netbox (při všech úskocích, které svým zákazníkům již předvedl) nabízí 1Mbit/s neomezenou daty po zaplacení jednorázové částky 3800,- Kč za necelých 500,- měsíčně bez DPH.
Vidíte ten rozdíl? A to je jen malá metropolitní síť, která se musí budovat od nuly, nemá žádné "staré linky", do nichž stačí jen pustit "šťávu"...
Co takhle nechat zbytečných řečí o tom,  kdo je lepší mezi nejhoršími a začít z jiného konce?

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Ladislav N.  |  29. 09. 2004 02:32

(Doplnění "výpadku" v textu)
...
To, co poskytuje ČTc jako ADSL žádné ADSL není. je to jenom jakési torzo, které se blíží vlastnostmi lince 64 kbit/s s občasným rychlejším chodem, než je "garantováno". Tvrdá datová omezení i agregace 1:50 znemožňují využívání vyšší rychlosti a Telecom zkouší z internetu a svého monopolu na poslední míli vytřískat, co se dá.

Přepočítejte si jeho marže, jestliže ve velkém jsou dnes "roury" do Internetu dostupné (jako garantované) 1 Mbit/s za méně než 1000,- Kč bez DPH měsíčně.
Při agregaci používané ČTc (1:50) tak na jednu garantovanou linku 1Mbit/s "posadí" nejméně několik desítek, spíše asi ke stovce "limitovaných" zákazníků. Kolik ale zinkasuje od nich?
Kdyby účtoval jen 500,- Kč měsíčně (bez DPH), pak celková inkasovaná suma je někde v rozmezí 25-50 tisíc Kč !!! Při (u ČTc) obvyklé marži 50% z konečné ceny (50% ponechme na náklady a provozní režii) tak oněch 1000,- Kč za 1Mbit/s zhodnotí nejméně 12x až 25x (což při "drsné" FUP a agregaci zavedené u ČTc je velmi střízlivý odhad).

Pane Sovo, vykašlete se na Crhu a podívejte se Českému telecomu na "zoubek" v cenových kalkulacích. Na to, že je tak málo úspěšná v masovém zavádění ve světě dnes běžných technologií, má ziskovost jednu z nejvyšších v EU. To není samo sebou.

Snaha "rychle" nainstalovat desetitisíce připojení "ADSL" nejspíš souvisí se snahou vypadat před prodejem novému investorovi jako prudce se rozvíjející moderní firma, za niž je možno zinkasovat vysokou částku při prodeji akcií (a do kapes papalášů vysoké - milionové - odměny za růst ceny akcií).
...

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Patrik  |  29. 09. 2004 10:12

Prosím vás, od koho se dá sehnat 1M garantovaná "roura" za 1000 Kč bez  DPH?

A proč jí tedy nemají všichni uživatelé ADSL?

 

 

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Ladislav N.  |  29. 09. 2004 12:38

Psal jsem "ve velkém".

100Mbit/s za 99.000,- Kč nabízela naposled (banner na českých webech) net4net (bývalý TransgasNet) The Network Connection (připojení k Internetu garantovanou rychlostí).
Český telecom tu konektivitu sotva nakupuje dráž.

Souhlasím  |  Nesouhlasím  |  Odpovědět
Zasílat názory e-mailem: Zasílat názory Můj názor