Chatovací AI | ChatGPT | Bard

Souboj umělých inteligencí. Zkusili jsme, jestli lépe programuje Google Bard, nebo ChatGPT

  • Google Bard umí nově generovat programový kód a také jej analyzuje
  • ChatGPT zvládá podobné kousky už od začátku
  • Tak schválně, kdo z nich lépe vyřeší šest úkolů

AI chatbot Bard od Googlu už umí stejně jako ChatGPT a Bingprogramovat, analyzovat kód a dělat další vývojářské lumpárny, píše firma na blogu.

Jenže máme skoro konec dubna 2023 a to samé zvládne konkurenční ChatGPT už dávno. A to jak se starším motorem GPT-3.5, tak ještě lépe s nejnovějším AI modelem GPT-4.

Namísto testu, jak umí Bard bastlit jednoduché prográmky, ho proto v šesti úlohách porovnáme s ChatGPT a jeho Čtyřkou pod kapotou. Oba dostanou několik naprosto identických slovních úloh v angličtině (Bard nerozumí česky) a za správnou odpověď dostanou bod.

Budeme místy vycházet z úloh, kterými jsme trápili starší GPT-3.5 už zkraje letošního února, můžete si je tedy připomenout v samotném článku.

Bard není dostupný v Česku, ale...

Google Bard sice není dodnes dostupný pro zájemce z České republiky, nicméně stačí, když jeho stránky navštívíte s americkou IP adresou. Pomůže třeba vestavěná VPNka v prohlížeči Opera. Nejprve si ale musíte o Bard zažádat a čekat, až vás Google pustí dovnitř.

3119cc3d-85dc-492d-99bf-45f706e066a3310533c7-7fd6-422f-9abd-fde6c83b33a1
Hrátky s Bardem pomocí vestavěné VPNky v prohlížeči Opera

Takže dost řečí, jdeme na první úlohu, ve které si osvěžíme vzorečky v Excelu.

1. Úloha v Excelu

V první ukázce jsme před třemi měsíci potrápili GPT 3.5 jednoduchou úlohou v Excelu: „Vytvoř vzorec pro Excel, který vyhledá hodnotu zadanou do buňky J1 ve sloupci A a poté do buňky J2 vypíše odpovídající buňku ze sloupce E.“

050b072d-1251-410f-bbbc-98e0ad88b158
Chceme docílit funkčního vyhledávače ve sloupcích A a E podle zadání hodnoty do buňky J1 s vypsáním výsledku do buňky J2

Tehdy to nebylo jen tak, Excel totiž používá odlišné názvosloví v české a anglické verzi, a tak to tentokrát nebudeme komplikovat a v angličtině dotaz upřesníme, abychom nemuseli vést s chatbotem sáhodlouhý dialog. Na ten se klidně podívejte v původním článku.

Přikážeme proto oběma chatbotům, aby pro řešení použili funkci xlookup, která má stejný název i v české lokalizaci, a aby zvolili pro oddělení parametrů funkce středník – výchozí oddělovač seznamu v české lokalizaci Windows.

Asi bychom po Microsoftu chtěli hodně, kdyby tento nešvar po letech konečně sjednotil, že? Představte si třeba Javascript, který by používal odlišnou syntaxi v češtině a odlišnou v angličtině. Uf.

Odpověď ChatGPT (GPT-4)

ChatGPT zareagoval na jedničku, pochopil podmínku funkce xlookup a středníku jako oddělovače, takže výraz po zkopírování do příkazového řádku Excelu vyrobil funkční vyhledávač v tabulce jako na obrázku výše.

b851796f-81c3-4a08-8ff5-b797e2372e0e
Perfektní odpověď, funguje to na jedničku

Odpověď Google Bard (LaMDA)

Google Bard byl v odpovědi sice mnohem ukecanější a encyklopedicky popsal funkci xlookup, nicméně to bylo celé k ničemu, protože jeho odpověď obsahuje chybu. Když se podíváte pozorně, za prvním parametrem funkce použil namísto středníku čárku.

b0835eaa-dfde-49f9-8cc9-1aca87d00ac7
Sice dlouhá, ale špatná odpověď

Dáme Bardovi ještě jednu šanci a znovu jej upozorníme, že parametry funkce musí oddělovat znak středníku:

561f11ba-ed2d-42eb-839e-c86d9284424f
Bard použil samé středníky, ale má tam ještě jednu chybu

Výborně, Bard tentokrát nahradil všechny čárky za středníky, nicméně tam má ještě jednu chybu a to ve všech třech návrzích, které pokaždé vygeneruje. Parametr „Not Found“ představující odpověď, pokud vyhledávač nic nenajde, totiž umístil o jedno políčko dál, kde nemá co dělat.

Ne, dost! Toto měl být souboj na jeden jediný život. V této chvíli by si už totiž každý raději dohledal korektní odpověď v normálním Googlu, anebo rovnou navštívil dokumentaci Microsoftu.


Aktuální skóre: 1:0 pro ChatGPT

Diskuze (9) Další článek: Když na centimetrech záleží. Ženy mají o 30 centimetrů delší tenké střevo než muži

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,