Souboj tučňáků: srovnání tří linuxových desktopů

Existuje nepřeberné množství (ne)komerčních linuxových distribucí, ale jen hrstka z nich vešla do veřejného povědomí.
Kapitoly článku

SUSE Linux

Další známou „značkou“, o které se často mluví a píše, je distribuce od společnosti Novell – SUSE Linux. Jedná se o distribuci, která je stejně jako Mandriva a Red Hat založena na „RPM balíčkovacím systému“. Jako hlavní administrativní nástroj využívá program YaST2, který je pro tuto distribuci typický. Pomocí YaST2 je možné na jednom místě pohodlně konfigurovat hardware, ovládat a instalovat programy.

V současné době existují tyto edice SUSE Linuxu: openSUSE, SUSE Linux Enterprise Desktop 10 a SUSE Linux Enterprise Server 10.

OpenSUSE je projekt, který je dílem celosvětového komunitního programu sponzorovaného společností Novell. Jedná se o volně šiřitelnou distribuci, určenou především pro domácí použití.

SUSE Linux Enterprise Desktop 10 směřuje především na desktopové stanice pro práci koncových uživatelů.  Jde o komerční distribuci, u které získáváte zakoupením technickou podporu a právo na přístup k aktualizacím.

SUSE Linux Enterprise Server 10 je na rozdíl od předchozího sestavení vybaven serverovými balíčky a grafickými konfigurátory pro serverové aplikace. Podobně jako u edice „Desktop“ si můžete stáhnout a nainstalovat 60 denní zkušební verzi.

Instalace

Nyní otestujeme edici SUSE Linux Enterprise Desktop 10, která obsahuje opět dvě DVD média. Obě nesou stejný název edice, ale jedno je určeno pro 32bitové procesory typu x86, zatímco druhé pro AMD64 a Intel EM65T. Instalace SUSE Linuxu je rozdělena do tří oddělených částí. První částí je příprava vlastní instalace, kdy jste dotazování na základní otázky, které mají instalátoru objasnit, co a kam chcete instalovat (jazyk, lokalizace, výběr instalovaných softwarových balíků, rozdělení disku). V druhé části probíhá naformátování vybraných oddílů disku a automatická instalace vámi předem vybraných softwarových balíků. Po dokončení automatické instalace proběhne restart a můžete pokračovat v třetí instalační fázi. V této fázi instalace vás čekají otázky a nastavení, které se týkají osobního přizpůsobení desktopu (uživatelské účty, prostředí, sítě, rozlišení a podobně).

00.png 01.png 02.png
03.png 04.png 05.png
06.png 07.png
08.png 09.png

Prostředí

Po dokončení instalace se můžete přihlásit. Pro SUSE Linux je standardním přednastaveným pracovním prostředím grafický správce oken „GNOME“. Prostředí je na první pohled jednoduché a působí strohým, leč učesaným dojmem. První nezvyklou věcí je umístění lišty GNOME dole. Pravé překvapení však nastane při otevření menu „GNOME“. Nový vzhled menu je zajímavý, ale jeho praktičnost necháme na posouzení každého z vás. Dobrým nápadem je integrace fulltextového vyhledávače „Beagle“ přímo do menu. Tento vyhledávač indexuje vše, s čím se setká – soubory na disku, obsahy dokumentů, obsah prohlížených internetových stránek, atd. Další poněkud nezvyklou věcí pro linuxově zběhlé uživatele je to, že prostředí je nastaveno na jednu pracovní plochu místo obvyklých čtyř.

start1.png start2.png suse-10-menu.png
menu.png control panel.png

Výběr software

V základní (přednastavené) instalaci jsou nainstalovány pouze nejvíce potřebné aplikace pro použití v kanceláři, jako je e-mailový klient, balík OpenOffice, internetový prohlížeč a pár dalších drobností. Jedna z věcí, kterou bude při své práci asi hodně lidí postrádat, je například slušný vypalovací software, ten je třeba doinstalovat. Shrnutí reprezentativní nabídky programů SUSE, vypadá asi následovně: GNOME 2.12, KDE 3.5.1, OpenOffice.org  2.0.2, Mozilla-Firefox  1.5, Gaim 1.5 (program pro IM), Kmail 1.9.1, Amarok 1.3.8, Gimp 2.2.10, Kino 0.8 a K3B 0.12.

Z přehledu aplikací a jejich verzí si můžete všimnout, že oproti dříve popisované Mandrivě jsou verze programů znatelně nižší.

detail_sw.png install_sw.png gearth.png
oo1.png oo2.png

Podpora hardware

Seznam podporovaného hardware můžete nalézt na stránkách výrobce. Rozsah podporovaného hardware je v SUSE opravdu rozsáhlý. Navíc jsou některá zařízení renomovaných výrobců (IBM, HP, DELL, Acer a další) certifikována pro použití tohoto operačního systému. Na testovacím hardware se však v „defaultní“ instalaci nepodařilo zprovoznit akcelerovaný 3D desktop, protože SUSE neobsahuje proprietární ovladače, ty je třeba doinstalovat.

Podpora a dokumentace

Pro placenou podnikovou verzi je zdarma poskytována instalační podpora po dobu 90-ti dní, a to formou e-mailovou nebo telefonickou. V případě že vám nebude stačit, je možné si zakoupit rozšířenou podporu, čímž získáváte technickou podporu na vyšší úrovni (například v základní podpoře není obsažena konfigurace RAID polí, nebo detailní nastavení sítí). Dále máte k dispozici rozsáhlý portál na adrese: www.suseportal.cz. Zakoupením také získáváte právo na jeden rok aktualizací.

Hodnocení

SUSE Linux Enterprise Desktop 10 si jistě zaslouží svou pozornost a lze říci, že je to velmi dobrá distribuce. Je však potřeba si uvědomit, že je určena spíše do firemního prostředí, nežli do domácností. Vše je velice dobře připraveno na práci ve firemních sítích (začlenění do Active Directory, spolupráce s Micorosoft Exchange a podobně). Domácí uživatelé by asi byli zklamáni, kdyby zjistili, že si nemohou pod touto distribucí přehrát film z DVD, anebo přehrát jejich oblíbené video v AVI formátu. Pro tyto funkce je třeba sáhnout do neoficiálních zdrojů.

 

plusy

velmi dobrá možnost integrace do firemního prostředí

stabilita systému a aplikací

rozsáhlý internetový portál, dokumentace a podpora

minusy

podpora multimédií (video DVD, video soubory, hudba)

absence některých ovladačů a tím snížení možnosti maximálního využití funkcí hardware

 

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,