Souboj platebních systémů v USA: eBay pohlcuje Billpoint

V mikroplatebních a platebních systémech je horko. Navíc se v nich překvapivě vydělávají těžké peníze.
Mohou mikroplatební systémy vydělávat „makro“ peníze? Americké zkušenosti ukazují, že ano, pokud se ovšem etablují v „makro“ platbách – nikoli centy, ale dolary, či nejlépe stovky dolarů. Firma, které se to podařilo, se jmenuje PayPal.com a může se dokonce pyšnit tím, že se jí jako jediné čistě internetové firmě v posledních měsících podařil vstup na burzu. Bohužel, je to výjimka potvrzující pravidlo, nikdo další se o to ani nepokusil.

Firma PayPal vznikla především kvůli placení mezi prodejci a kupci na americké aukci eBay. Dnes je nabízen na cca 70 % aukcích na eBay.com, což znamená, že jej má zaregistrováno přes dvanáct miliónů uživatelů (!) a na poplatcích firma loni utržila krásných 105 miliónů dolarů (okolo čtyř miliard korun). Firma eBay sama loni utržila přes 700 mil. dolarů.

Ebay.com má přitom vlastní platební systém, zvaný Billpoint, který nabízí asi 30 % prodejců na její aukci – je tedy vidět, že i přes velké rozšíření platebních karet v největším americkém aukčním domě zřetelně vedou právě elektronické platební systémy. Billpoint byl spuštěn ve spolupráci s bankovním domem Wells Fargo, který jej částečně zafinancoval a získal v něm třicetiprocentní podíl – až do současné doby, kdy jej od banky zpětně pohltila firma eBay, a to za 44 mil. dolarů (to není málo – celá polovina loňského zisku eBay).

V elektronických platebních systémech v USA bude horko – eBay se bude snažit rychle rostoucí a úspěšný PayPal vytlačit z trhu díky vlastní nabídce; dokonce krajní možností je jej svým prodejcům zakázat, ale to by už bylo zřejmě natolik agresivní a monopolistické počínání, že by nemuselo u regulačních orgánů projít, nehledě na velmi nespokojené zákazníky.

V Americe jsou i přes rozšířenost platebních karet internetové platební systémy velké a úspěšné; je to náznak, že podobně tomu může být brzy i u nás? Je zde ale velký rozdíl, spočívající v rozšířenosti aukčních serverů v USA a v jejich „skomírání“ u nás. Platební systémy jako PayPal, Billpoint (dnes už s názvem „eBay Payments“) či BidPay už, jak naznačují jejich názvy, existují v podstatě jen kvůli aukčnímu placení – tam totiž dochází ke styku dvou osob, takže platba kartou téměř nepřipadá v úvahu. Málokdo si zřídí možnost přijímat platby kartou, když chce prodat v aukcích pár kousků zboží – je to drahé, nevyplatí se to. Zato internetový obchod si přijímání plateb kreditkou už zřídí. Trh internetových aukcí je ale u nás zatím velice malý – pár desítek kusů prodaného zboží denně proti stovkám tisíc v USA, takže zbývá právě poohlédnout se po obchodech na Internetu a dalších službách. Zde je nyní šance, protože platební karty u nás zatím ještě úplně rozšířené nejsou a, což je možná důležitější, lidé nechtějí dávat k dispozici jejich čísla přes Internet (a mají k tomu pádný důvod – zneužití kreditek při nákupech přes Internet je u nás časté). Je to paradoxní: zatímco často nakupuji na Internetu v zahraničí a vždy tam dávám k dispozici číslo své kreditky, velice bych váhal tak učinit u českého internetového obchodu. Situace se v tomto směru asi brzy nezmění, a proto mohou mít internetové platební systémy na českém Internetu velký úspěch, protože i v případě zneužití v nich můžete nejhůř přijít pouze o tu částku, kterou máte „v internetové peněžence“, což je vždy o řády méně, než o co můžete přijít při „vyluxování“ kreditky.

Diskuze (1) Další článek: Celerony levnější

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , ,