Souboj o telefon a úplně první patent

Aktuální kalendárium se nese ve znamení patentů, řeč totiž bude o „telefonních socích“ Elishu Grayovi a A. G. Bellovi.

Patentová prohra Elishy Graye

Druhý srpnový den můžeme zavzpomínat na slavného vynálezce Elishu Graye, který se narodil naznačeného 2. srpna roku 1835. Jeho jméno je nejvíce spojováno s vynálezem telefonu a podáním patentové přihlášky, kdy prohrál rychlostní souboj s Alexanderem Grahamem Bellem.

gray.jpg
Elisha Gray (zdroj: Oberlin.edu)

Dětství malý Elisha věnoval četbě, nad naučnými knihami trávil poměrně hodně času. Také díky tomu na střední škole propadl fyzice a začal se v ní rychle orientovat. Jeden z prvních patentů pak získal v roce 1867, kdy se mu takto podařilo uchránit vlastní návrh vylepšení klasického telegrafu. V případě pozdější patentové přihlášky už se mu ale tolik nezadařilo…

Elisha Gray se postupem času rozhodl pro vlastní nezávislý výzkum, opustil tak společnost Western Electric Manufacturing. V bitvě patentového přihlášení telefonu s Alexanderem Grahamem Bellem prohrál jen o několik málo hodin, celý průběh a odpovídající dohry jsou k dispozici například na této archivní stránce. Vynález telefonu samozřejmě přinesl velice výrazné změny v budoucích možnostech komunikace – historii populárních zařízení se podrobně věnují například stránky Telephony Museum, The History of the Telephone a celá řada dalších.

Další informace:Informace o telefonu na stránkách anglické Wikipedie.Patentový souboj česky na serveru Rozanek.cz.

Papírový vítěz Alexander Graham Bell

Jestliže byla řeč o Elishu Grayovi, je více než symbolické, že na druhého srpna připadá také výročí spojené s Alexanderem Grahamem Bellem. Narodil se dne 3. března roku 1847, do aktuálního kalendária se tak dostává datem své smrti, tedy již zmiňovaným druhým srpnem roku 1922. Jeho první vědecké kroky ale nesměřovaly k technice, zaměřil se totiž na medicínu, jíž se začal naplno věnovat.

bell.jpg
Alexander Graham Bell (zdroj: FI.edu)

Pokud se vám Bellovo počáteční směrování do světa medicíny zdá poněkud překvapivé, vše mělo racionální základ: Bellova matka byla postižena částečnou hluchotou, mladý Alexander se proto rozhodl najít způsob, jak jí pomoci. Díky tomu vynalezl rozličná zařízení pro přenos hlasu, jeho zesílení a úpravu – kapitolu samu o sobě zde samozřejmě představuje právě vynález telefonu, kdy vyhrál již zmíněný souboj s podáním patentové přihlášky.

Kromě toho však Bell vynalezl například také klasický uhlíkový mikrofon nebo zařízení zvané fotofon (photophone). Za svůj život získal přímo na své jméno necelou dvacítku patentů, o dalších dvanáct se pak zasloužil s dalšími vědci jako spoluvynálezce. Bellův již zmiňovaný fotofon sloužil pro přenos hlasu pomocí světla a jeho originální schémata můžete nalézt na této webové stránce. Experimentálně se pomocí fotofonu podařilo komunikovat na vzdálenost zhruba dvou stovek metrů, avšak přenos jen stěží odolával různým vnějším rušivým jevům.

Další informace:Životopis A. G. Bella v podání stránek anglického serveru About.com.Bellova česky psaná biografie na serveru Converter.cz.

První patent

Na řádcích kalendária průběžně zmiňujeme patenty, jejich držitele a další související informace. Na tento týden připadá výročí prvního uděleného amerického patentu, který dne 31. července roku 1790 od tamějšího patentového úřadu získal vynálezce Samuel Hopkins. Jeho původní znění se můžete dočíst například na těchto stránkách, kde se nachází ucelený popis.

Tradice a systém udělování patentů výrazně ovlivnil běh událostí a další vynálezy, samozřejmě nejen ve světě výpočetní techniky. Prvnímu softwarovému patentu jsme se věnovali v článku Vznik Ethernetu a softwarové patenty.

Další informace:Samuel Hopkins na stránkách anglické Wikipedie.

Diskuze (4) Další článek: Toshiba SS RX1: prcek jde na trh, bohužel jen na ten japonský

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,