Souboj cyklopočítačů s GPS: Garmin vs. Holux [video]

Ani během letních výletů se nemusíte vzdát počítačů. Vyjeďte si na kole a na řídítka si připněte chytrou technologickou hračku. Poradíme vám jakou.

Začalo léto a byl by hřích prosedět celé dny u počítače. Vyrazte ven třeba na kolo a my vám poradíme, jak si takové výlety zpestřit i z hlediska výpočetní techniky. Vyzkoušeli jsme cenově dostupné cyklopočítače s GPS, a to jak od dobře známého Garminu, tak od nadějné konkurence Holux.

Srovnávací videotest přímo v terénu

GPS 01.JPGDo srovnání jsme zařadili malé nemapové cyklopočítače Garmin Edge 200 a Holux GPSport 245, které jsou vyhledávanou alternativou klasických tachometrů. Poskytnou ale navíc záznam trasy či údaje o nadmořské výšce. K tomu jsme přibrali zástupce cenově nejdostupnějších mapových navigací na kolo: Holux FunTrek 130 Pro měl za soupeře cenově srovnatelný Garmin Dakota 20, ovšem zároveň jsme vyzkoušeli výbavou trochu omezenou, ovšem levnější a na kolo připravenou verzi Dakota 10 Cyklo.

V následujícím videu uvidíte a uslyšíte vše podstatné, pod videem pak ještě doplňujeme krátké textové zhodnocení.

Aktualizováno: Pokud software Holux ezTour ručně aktualizujete na verzi 2.01, ve videu zmiňovaný problém se zobrazováním map vymizí a zaznamenané trady uvidíte v Google mapách přímo v aplikaci.

Garmin Edge 200 nebo Holux GPSport 245?

Při hledání nejlevnější GPS na kolo narazíte na Holux GPSport 245, který se dá koupit s cenou pod dva tisíce korun. Svou funkci splní – změří rychlost a vzdálenost, průběžně počítá další parametry a zapíše trasu do souboru. Ale konkurenční Garmin Edge 200 teprve ukazuje, jak by takový přístroj měl ideálně vypadat.

GPS 02.JPG GPS 03.JPG GPS 04.JPG 
Garmin Edge 200 je menší a lehčí než konkurent od Holuxu, musíte si ale připlatit 

Edge 200 má intuitivnější ovládání, inteligentní systém upozorňování, lépe čitelný displej, menší rozměry a hmotnost, rychlejší fixování satelitů, použitelný software, možnost slepé navigace po uložené trase a také mnohem lépe vypadá. Příplatek je oproti Holuxu nemalý, ale je adekvátní. Kromě toho můžete jedním klikem nahrát naježděné trasy přímo na web Garmin Connect, nebo třeba RunKeeper.

 Garmin Edge 200Holux GPSport 245
Velikost displej30 × 37 mm30 × 30 mm
Rozlišení displeje128 × 160 bodů128 × 128 bodů
Hmotnost58 g72 g
Rozměry48 × 69 × 22 mm82 × 53 × 23 mm
Výdržaž 14 hodinaž 18 hodin
Cena3 490 Kč2 000 Kč

Pro všechny testované přístroje platí, že jsou vodotěsné a v češtině. Záznam trasy je téměř identický, přístroje nevykazovaly žádné podstatné odchylky. Horší už to bylo v případě sledování nadmořské výšky, kde Holux GPSport 245 počítal se surovými daty bez korekce.

Holux FunTrek 130 Pro nebo Garmin Dakota 20/10?

Přístroje Holux FunTrek 130 Pro a Garmin Dakota 20 jsou po stránce základních parametrů téměř identické – je tu barevný dotykový displej, GPS, barometrický výškoměr, kompas a možnost připojení bezdrátových čidel. Zabaleno v krabičce za šest tisíc.

GPS 05.JPG GPS 06.JPG GPS 07.JPG
Oranžová nebo žlutá: mapový Holux i Garmin používají výrazné doplňkové barvy, které se hodí v okamžiku, kdy budete přístroje hledat, ale k málokterému kolu budou ladit vizuálně.

Bližší zkoumání parametrů nahrává Holuxu – má větší a jemnější displej, který se navíc v praxi ukázal daleko lépe čitelnějším za denního světla. Přístroj je také lehčí a placatější, turisticky laděný Garmin vedle něj působí až příliš baculatě a na řídítkách potřebuje pevnější úchop. Na druhou stranu, právě úchyt má Holux řešený dost nešťastně – je velký a vyžaduje manipulaci s opevňovacím šroubkem.

 Garmin Dakota 10 CykloGarmin Dakota 20Holux FunTrek 130 Pro
Velikost displej55 × 35 mm55 × 35 mm66 × 40 mm
Rozlišení displeje160 × 240 bodů160 × 240 bodů240 × 400 bodů
Hmotnost149 g (vč. baterií)149 g (vč. baterií)124 g
Rozměry55 × 10 × 33 mm55 × 10 × 33 mm85 × 105 × 23 mm
Výdržaž 20 hodinaž 20 hodinaž 8,5 hodiny
MapyTOPO Czech 2012TOPO Czech 2012SmartMaps
Zvláštní výbavadržák na kolobarometrický výškoměr, kompas, bezdrátová technologie, MicroSDdržák na kolo, barometrický výškoměr, kompas, bezdrátová technologie, MicroSD
Cena3 990 Kč5 490 Kč5 990 Kč

Garmin Dakota je původem čistě turistický přístroj do dlaně a pokud byste střídali cyklo a pěší turistiku, obstojí dobře. Oceníte třeba i možnost napájení běžnými tužkovými bateriemi. Na čistou cykloturistiku se ale více hodí Holux FunTrek 130 Pro, už jen kvůli daleko lepšímu displeji. V terénu v něm oceníte i detailnější rastrové mapy a nižší hmotnost. Samozřejmě ho lze použít i na pěší turistiku, ovšem při delší túrách je nutné myslet na omezenou výdrž vestavěného akumulátoru.

Garmin Dakota 10 Cyklo je alternativou pro spořivější. Nemapové přístroje nás přesvědčily, že i bez barometrického výškoměru je záznam výškového profilu docela dobrý a u kompasu se musíte smířit s tím, že bude fungovat jen za chůze a nebude tolik přesný (tzn. kompas prostřednictvím GPS). Na rozdíl od Dakoty 20 však dostanete přímo v balení držák na kolo, ten je pro vyšší model k dokoupení za 450 Kč.

S mapou nebo bez mapy?

Možná ještě nemáte jasno v základní otázce – zda na kole potřebujete mapový, nebo nemapový cyklopočítač. Nemapové jsou menší, lehčí a déle vydrží. Na druhou stranu splní zhruba tolik, co běžný tachometr a GPS logger za tisíc korun v kapse dresu. Je to ale komfortnější řešení a cenný údaj o nastoupaných metrech vám zobrazí až dražší verze tachometrů s barometrickým výškoměrem.

U mapových přístrojů bychom mohli podobně argumentovat chytrým mobilním telefonem, u kterého však narážíme na omezenou výdrž, často velké rozměry pro umístění na řídítka a v závislosti na softwaru nutnost datových sítí, které nemusí být vždy dostupné. Mapová navigace pracuje stále offline, snese hrubější zacházení a podrobné turistické mapy má už v základu.

Ajťáci mají svůj závod horských kol! Přihlaste se na IT Challenge 2012, my tam chybět rozhodně nebudeme.

Pokud máte sportovní ambice a přístroje chcete využívat k tréninku, bude lepší poohlédnout se po některém z lehkých přístrojů umístěných výše v řadě Edge od Garminu. Ty umožňují připojení bezdrátového čidla otáček. Praxe nás už opakovaně přesvědčila, že měření vzdálenosti a rychlosti pouze prostřednictvím GPS může mít odchylky pro trénink významné. Viz naše loňské video:

Diskuze (46) Další článek: Legendární Atari oslavilo čtyřicáté narozeniny

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,