iPhone | Garmin | Satelit

SOS i bez mobilních operátorů. Komunikovat přes satelity umí Apple, Huawei a díky Garminu i všechny ostatní smartphony

Představte si, že jste na nějakém odlehlém místě, kde není mobilní signál, a potřebujete poslat nouzovou zprávu. Doteď jste museli mít satelitní telefon, nyní si však vystačíte s iPhonem či telefonem od Huawei.

Po různých výstřelcích, kdy šlo telefony používat například jako vysílačky, dosáhla honba za revolučními funkcemi tak daleko, že některé novinky dokážou komunikovat se satelity a poslat nouzovou zprávu třeba pro přivolání pomoci i v místech bez jakéhokoli mobilního signálu. Nejde sice o satelitní telefony v pravém slova smyslu, nepočítejte se satelitním voláním, internetem či SMS, ale v případě nouze máte jistotu, že se alespoň nějak spojíte se světem.

Apple vyvolal poprask se satelitní komunikací v nových iPhonech 14. Ty díky spolupráci s firmou Globalstar dokážou posílat speciální zprávy přes její satelity. Nemůžete to však srovnávat se Starlinkem od SpaceX, jde o klasickou komunikaci se satelity na vyšších orbitách, k čemuž by běžně byla potřeba velká anténa.

fe3147c7-88dd-41a4-9e7a-6fb4bb4943f2
Takhle vás iPhone navádí, abyste namířili antény přímo k satelitu.

To se podařilo Applu vyřešit, je však stále nutné, aby byl uživatel na volném prostranství a namířil (pomocí aplikace) telefon směrem k satelitu. Nelze poslat klasické zprávy, ale vyberete si z několika přednastavených možností popisujících váš problém, přičemž se současně odešlou i údaje o vaší poloze, stavu baterie, případně zdravotní údaje. Komunikace je jednosměrná.

V pokračování pro předplatitele také najdete

Jaké jsou bolístky satelitní komunikace v iPhonu.

Umí to i Huawei, ale pouze v Číně.

Zato krabičku od Garminu si může koupit kdokoliv kdekoliv.

Chci Premium a Živě.cz bez reklam Od 41 Kč měsíčně
Diskuze (1) Další článek: Tohle je nejlepší nový notebook za 5000 Kč, který si můžete koupit

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,