Sony v Japonsku zavádí domácí internet s rychlostí 2 Gb/s

Zatímco v naší republice je již ve velkých městech relativně dobře dostupný domácí internet s rychlostí kolem 100 Mb/s, v Japonsku je už kolem 25 % domácností připojeno přes optickou linku s rychlosti v oblasti 1 Gb/s.

O podobný krok s optickou linkou přímo do domu a gigabitovým internetem se pokusil i Google v Kansas City a projekt míří do dalšího města v Americe – Austinu v Texasu.

So-net, internetová odnož společnosti Sony nabízející v Japonsku služby z oblasti internetu (ISP), ale nyní představila nový tarif s označením Nuro, který zahrnuje rychlost 2 Gb/s (použitá technologie GPON podporuje až 2,488 Gb/s). Upload je sice o polovinu pomalejší, ale 1 Gb/s pro nahrávání souborů by mělo v dnešní době stačit i těm nejnáročnějším uživatelům.

Vzhledem k vysoké rychlost, kterou nepodporují ani rozšířené adaptéry ethernet s rychlostí maximálně 1 Gb/s, So-net počítá i se společným využitím v rámci několika domácností.

A jaká je cena? V přepočtu na naše podmínky za optické připojení s rychlostí 2 Gb/s zaplatíte „pouze“ přibližně 1 200 Kč s DPH (s dvouletým úvazkem).

 

Diskuze (54) Další článek: Panasonic ToughPad 4K: tenký 20palcový tablet s vysokým rozlišením

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,