Sony uvádí Memory Stick Duo

Pokud vám připadal původní Memory Stick malý, nový standard bude ještě menší. Půjde dokonce vložit do redukce, která z něj udělá tradiční Memory Stick.
Memory Stick Duo je malý, Sony uvádí zhruba třetinové rozměry a poloviční hmotnost vůči současnému Memory Sticku. Rozměry se tedy bude blížit běžné SIM kartě pro mobily. Na trh by měl přijít v červenci a nejdříve v Japonsku.

Současné provedení Memory Sticku je již menší než u řady jiných paměťových médií, Sony ale chce obsadit i ty oblasti, kde se paměťové karty objevují jen pozvolna. Jedná se o mobily integrované s digitálními fotoaparáty a případně hudebními přehrávači. Tato kategorie přístrojů vyžaduje ještě menší paměťové karty, než jsou nyní uváděné na trhu. V mobilních telefonech se usídlily MMC karty, Sony má na japonském trhu v nabídce také mobil s Memory Stickem, karta ale v mobilu přece jen zabírá hodně místa.

Sony tuto novinku ohlásila na Memory Stick Partners forum, přičemž spolu s ní oznámila i nové partnery pro Memory Stick. Mezi paměťovými kartami má zatím Memory Stick poměrně zvláštní pozici. V porovnání s ostatními kartami není příliš rozšířen, ale obrovský tlak Sony, která jej tlačí kudy může do svých produktů, z něj dělá solidní paměťové médium. I když má Sony 246 partnerů využívajících Memory Stick, stále jen ona vyrábí dvě třetiny všech výrobků s jeho podporou. Podpoře Memory Sticku snad letos konečně pomůže rozšíření jeho využití z paměťových karet i na další oblasti podobně, jako je třeba nyní k dispozici Bluetooth adaptér v SD kartě. Sony ukazovala projekty jako GPS, kamera, zabezpečovací systémy a podobně.

Memory Stick Duo bude dodáván zatím jen s kapacitou 16 MB, nebude ale i tak patřit k nejlevnějším. Spolu s ním totiž bude dodávána i redukce na větší Memory Stick, takže se nákup jistě trochu prodraží. Na druhou stranu Memory Stick Duo se k nám jen tak nedostane, takže počáteční problémy nás nemusí trápit.

Kapacita

Memory Stick v současné době do 128 MB,
Memory Stick Duo do 64 MB

Konektor 10-ti pinový konektor
Rozhraní sériové
Kmitočet hodin max. 20MHz
Rychlost zápisu max. 2 MB/s
Rychlost čtení max. 2,45 MB/s
Napájení 2,7V - 3,6V
Velikost 20 x 31 x 1.6 mm
Velikost (s redukcí) 21.5 x 50 x 2.8 mm
 Klasický Memory Stick Váha 2 gramy (bez redukce)
4 gramy (s redukcí)
 Memory Stick Duo adaptér
Diskuze (16) Další článek: Beta nVidia Detonatory 29.42 WHQL

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , ,