Sony připravuje terabytovou AIT pásku

Firma Sony vytvořila magnetický materiál, díky kterému bude možné vyrobit 8mm AIT datovou kazetu s neuvěřitelnou kapacitou 1 TB. Současné pásky AIT-1 dosahují kapacity 25 GB, AIT-2 pásky mají kapacitu 50 nebo 72 GB.
Firma Sony vytvořila magnetický materiál, díky kterému bude možné vyrobit 8mm AIT datovou kazetu s neuvěřitelnou kapacitou 1 TB. Současné pásky AIT-1 dosahují kapacity 25 GB, AIT-2 pásky mají kapacitu 50 nebo 72 GB. Datová hustota 6,5 Gb na čtvereční palec (832 MB na čtvereční palec nebo 1,29 MB/mm2) je 17x vyšší, než u dnešních AIT-2 pásek. Firma Sony hodlá novými páskami vstoupit na trh v roce 2003 až 2004.

Nový materiál používá stejně jako doposud kovový oxid kobaltu s tím, že spodní vrstva je z čistého kobaltu a kryje ji oxid kobaltu. Tloušťka vrstvy se zmenšila na šestinu současných hodnot. Magnetická vrstva pásky AIT-1 nebo AIT-2 je 185 nm, kdežto nově připravovaná páska má tloušťku pouhých 33 nm. Vysoká kapacita není problém jen pásky jako datového nosiče, ale i magnetických hlav. Plánovaná šířka stopy bude 0,8 mikrometrů, minimální délka zaznamenaného bitu bude 0,1 mikrometrů.

Porovnání tloušťky současné AIT a připravované pásky

Porovnání tloušťky současné AIT a připravované pásky

Živě komentuje: Kapacitu v řádech terabytů známe prakticky jen z vyprávění nebo z velkých páskových knihoven velkých firem. Před lety jsme úplně stejně nahlíželi na gigabytovou kapacitu, která je dnes samozřejmostí i u nejmenších disků, a to včetně těch notebookových. Tedy upřímně řečeno všichni víme nebo alespoň tušíme, co bychom s takovou kapacitou dělali. Místo skladeb MP3 v nižší bitové rychlosti by se skladovaly desítky alb v původní CD kvalitě, jedna páska by postačila na docela rozumné množství MPEG-2 filmů.

Firmy tuto pásku uvítají jako náhradu za současné jukeboxy, které vlastně nedělají nic jiného, než simulují vyšší kapacitu pásky. Pokud se tento postup nahradí jedinou mechanikou, celek se zlevní. Na druhou stranu je nutné dodat, že ani uživatelé zálohovaných serverů nezůstanou pozadu. Však to znáte – pevný disk jakékoli kapacity není problém zaplnit do čtrnácti dnů. Stejný princip se samozřejmě vztahuje i na pásky. Za deset let si budeme stěžovat, že na ty pásky kapacity jen 1 TB se nedá ukládat, protože se tam nic nevejde.

Diskuze (5) Další článek: Computer 1/01

Témata článku: , , , , , , , , , , ,