Sony Movie Studio 13 Platinum: skvělý editor videa nemusí být drahý

  • Sony Movie Studio 13 Platinum je perfektní videoeditor pro pokročilé domácí uživatele
  • Vychází ze známého Vegas Pro a nabízí hromadu pokročilých funkcí
  • Program je stabilní, dobře se ovládá a není drahý

Střihový software od Sony, to nemusí znamenat jen známý Vegas Pro. Ten má sice skvělé reference a používá ho řada profíků, ale pro potřeby střihu „hobby“ charakteru je zbytečně drahý. Existuje však odlehčená verze – Sony Movie Studio. Je to pokročilý videoeditor, který vychází z Vegasu. Žádné zásadní funkce mu nechybí a ceny startující na dvanácti stovkách. Vyzkoušeli jsme ho.

Hned na úvod se hodí udělat pořádek ve verzích a edicích. Sony Movie Studio se aktuálně nabízí ve verzi 13, přičemž má několik edic. Základní nemá žádné další označení a je nejlevnější. Koupíte ji za 49,95 $ anebo 1 200 Kč v českých obchodech. Tato edice je ale hodně ořezaná a chybí ji například pokročilý editační mód a řada užitečných filtrů. Pro základní střih však stačí, umožní práci až s deseti videostopami a přes 300 efektů dává i prostor ke kreativitě.

Sony Movie Studio 005.jpg 
Toto je Sony Movie Studio. Střihový program od Sony, odvozený od známého Vegas Pro. V doporučeníhodné edici Platinum se prodává za 1 900 Kč, ale v akci na Steamu cena klesá až na 1 200 Kč. A rovnou můžeme říct, že to je skvělá cena, protože Movie Studio toho nabídne opravdu dost a osvědčilo se lépe než třeba Pinnacle Studio.

Za doporučení stojí příplatek za edici Platinum. Ta stojí 79,95 $ anebo 1 900 Kč, jenomže pozor – tato edice je dostupná i na herní platformě Steam, kde se často dostává do slevových akcí a cena klesá až k 1 200 Kč. Platinum má oproti základní edici řadu výhod – předně pokročilý editační mód, nastavitelné rozložení oken, grafikou akcelerované kódování AVC/H.264, korekce barev a další užitečné funkce. Právě tuto edici jsem vyzkoušel.

Dále Existuje edice Suite, které navíc obsahuje doplňkové nástroje a efekty. Příplatek je nemalý a nástroje navíc mají specifické využití. Zásadním nedostatkem Movie Studia je absence výstupu do rozlišení 4K, přestože zpracovávat a střihat zdroje ve 4K možné je. Pokud tedy chcete produkovat 4K videa za pomoci softwaru od Sony, už musíte sáhnout po Vegas Pro. A to už se s cenou dostaváme na deset tisíc korun.

Představení programu, jeho ovládání a funkcí

Sony Movie Studio 010.jpgSony Movie Studio 030.jpg
Pojďme si předvést, jak se s Movie Studiem pracuje. Takhle to vypadá na začátku při založení projektu. Pracovní formát lze později změnit. • Další přirozeným krokem je načtení médií, které v novém projektu použijete. Videa, fotky, hudba… můžete vybrat směsku z jakýchkoli složek v počítači. Vše se přehledně zobrazuje na panelu „Průzkumníka“ vlevo nahoře, zvýrazněno je pak rychlé filtrování, které se v praxi velmi hodí.
Sony Movie Studio 040.jpgSony Movie Studio 050.jpg
Zobrazení je celkem variabilní. Pokud se raději orientujete podle názvů a popisků, není problém. • Po kliknutí pravým tlačítkem můžete zvolit Vlastnosti a soubor si pojmenovat nebo třeba nastavit jeho rotaci, pokud to kamera neuložila správně.
Sony Movie Studio 060.jpgSony Movie Studio 070.jpg
Trochu nepříjemné je, že ve složce se zdrojovými soubory se objeví matoucí indexové soubory s příponou sfk. Na druhou stranu to lze brát jako upozornění, abyste soubor nemazali či nepřesouvali, protože je použitý v nějakém projektu. • Na zdrojové soubory lze nahlížet různými způsoby. Nemusíte si třeba dělat „hromádku“ potřebných souborů předem, ale přepnutím na kartu Explorer lze procházet jednotlivé složky na disku a soubory vybírat do projektu postupně jednotlivě, jak se to zrovna bude hodit.
Sony Movie Studio 080.jpgSony Movie Studio 090.jpg
Když vlevo vyberete soubor, vpravo uvidíte jeho náhled. Klasika. Movie Studio umí náhledy posílat i na druhý monitor, pokud je k dispozici. • I takový obyčejný náhled může mít víc funkcí. Umožní vám například kontrolu kompozice a barev. 
Sony Movie Studio 100.jpgSony Movie Studio 110.jpg
A jdeme na samotné zpracování videa. Nejprve si vlevo nahoře můžete zvolit, zda chcete pracovat v přehlednějším, ale funkčně jednodušším módu Simple, anebo v pokročilém Advanced. • Takto vypadá mód Simple. Jak vidno, funkce u náhledu jsou fuč a chybí toho mnohem víc. Ale celá pracovní plocha je na první pohled jednodušší a zorientuje se tu i méně zkušený uživatel. V základní edici Sony Movie Studia je k dispozici jen tento Simple mód, Advanced najdete až v edici Platinum.
Sony Movie Studio 120.jpgSony Movie Studio 130.jpg
A jsme zpět v zajímavějším módu Advanced a vidíte funkci nápovědy. Ta je hodně praktická a hodí se ji neignorovat. Poskytuje nejen popis jednotlivých prvků programu a jejich funkce, ale i tutoriály, jak co v programu udělat. Nápovědu najdete nahoře v liště ve formě dvou tlačítek. • Takhle pak vypadá interaktivní nápověda, když vám například není jasné, co všechno nabízí timeline. Popisky jsou ale bohužel jen v angličtině, čeština chybí.
Sony Movie Studio 140.jpgSony Movie Studio 160.jpg
A tohle už je klasická práce. Vezmete zdrojový záběr nebo fotku a přetáhnete ji do časové osy… • Jednotlivé stopy , který může být až dvacet, si můžete pro pořádek pojmenovat, anebo i obarvit.
Sony Movie Studio 170.jpgSony Movie Studio 175.jpg
Audio stopy jsou vedeny zvlášť. Video má svou audiostoupu vždy spárovanou, ale lze je samozřejmě oddělit. Audiostopy mají trochu jiné možnosti dalšího nastavení, přizpůsobené zvuku. • Pod časovou osou je sada základních editačních funkcí. Vše je dostupné i rychleji prostřednictvím klávesových zkratek. V nastavení si pak můžete zvolit, jak se mají nástroje chovat.
Sony Movie Studio 176.jpgSony Movie Studio 176a.jpg
A tohle už je základní editace v časové ose, konkrétně ořez videa. Můžete vzít okraj záběru a zkracovat dle libosti, nebo naopak natahovat. Pokud dosáhnete nakonec, začne se opakovat smyčka. • A pokud zároveň s kliknutím stisknete CTRL, zůstane záběr celý, ale bude se zrychlovat či zpomalovat podle požadované délky. Takto velmi snadno zařadíte slow-motion mezistřihy.
Sony Movie Studio 177.jpgSony Movie Studio 178.jpg
Změňte editační nástroj a můžete dělat postupné náběhy nebo naopak stmívání. Funguje s videem i zvukem. • Když dvě videa překryjete, automaticky se vytvoří prolnutí. Můžete přitom libovolně posunout, jak se které video má prolínat.
Sony Movie Studio 179.jpgSony Movie Studio 180.jpg
Na všechno existují klávesové zkratky. Uvidíte je v popisných blublinách. Tak třeba tady už víte, že pro rozdělení zaměřeného klipu stačí stisknout S. • Pokud chcete jiný přechod, než je výchozí ostří střih nebo prolnutí, stačí je vybrat za nabídky zdrojů. Knihovna je velmi pestrá. Vybraný přechod pak jednoduše přetáhněte tam, kam ho chcete.
Sony Movie Studio 180a.jpgSony Movie Studio 181.jpg
U většiny přechodů je následně možnost detailního nastavení efektu. • A úplně stejně můžete z knihovnu vybírat různorodé efekty a filtry, které pak přetažením aplikujete na vybrané klipy nebo fotografie v časové ose.
Sony Movie Studio 182.jpgSony Movie Studio 185.jpg
Zde vidíte jeden z mnoha filtrů. Tento vám umožní upravit barvy. Možnosti nastavení jsou zpravidla docela detailní. • Filtrů můžete na jeden záběr aplikovat hned několik najednou a pak je jednotlivě zapínat, vypínat a přenastavovat. V náhledu hned vidíte výsledek.
Sony Movie Studio 187.jpgSony Movie Studio 188.jpg
Výsledek okamžitě neuvidíte pouze u funkce stabilizace, tam je pochopitelně nutná analýza obrazu a jeho zpracování. Od softwarové stabilizace nečekejte zázraky, ale na mírný třes funguje velmi dobře. • Některé editační úkony můžete provádět s celou stopou, například nastavení pozice obrazu. To se v praxi hodí například v případě, když chcete mít jednu stopu vyčleněnou pro záběr „obrazu v obraze“. V dialogovém okně můžete nastavit přesnou polohu, rozměry a další podrobnosti, v náhledovém okně hned vidíte výsledek.
Sony Movie Studio 189.jpgSony Movie Studio 190.jpg
Obraz v obraze ale klidně můžete udělat jen u určitého záběru. Vždy platí, že časová osa umístěná v seznamu výš překrývá všechny pod ní. A s překryvným videem si pak můžete všelijak hrát. Například mu nastavit jen výřez a ten ještě nechat putovat po obrazovce. Pozici totiž můžete definovat v čase. • Překryvné efekty se hodí i jindy. Zde například aplikujeme masku efektu vinětace.
Sony Movie Studio 191.jpgSony Movie Studio 192.jpg
A zde si zas gradientem pomůžeme vylepšit záběr s přepálenou oblohou. Vlastnosti překryvného přechodu si můžete detailně nastavit. • Knihovna různých efektových prvků k překrytí je opět docela všestranná. Tato základní nabídka je v podstatě jen výchozí inspirací, vše si můžete předefinovat dle vlastních představ. Vše se ale točí výhradě kolem plochých nebo kruhovitých (eliptických) přechodech.
Sony Movie Studio 193.jpgSony Movie Studio 194.jpg
A překrývat videa lze samozřejmě i textem. • Překryvné texty si opět můžete detailně nastavovat. Všimněte si zeleného zvýraznění – takto můžete každé nastavení přetáhnout do dílčí časové osy a efekty pak rozpohybovat. Písmo se tak může různě posouvat, měnit velikost, barvy, stíny… možnosti jsou nekonečné.
Sony Movie Studio 195.jpgSony Movie Studio 196.jpg
A nechybí ani editor závěrečných titulků. I zde se můžete vyřádit. • K dispozici jsou i pokročilé funkce, jako je klíčování. Sice nemůžete přesně ručně definovat masku, to umožňuje až Vegas Pro, ale pokud máte zelené či modré plátno a slušné nasvícení, detekce funguje výborně a optimální výsledek můžete ještě doladit.
Sony Movie Studio 197.jpgSony Movie Studio 210.jpgVyklíčovaný objekt pak můžete vložit do videa a případně i rozpohybovat jeho pozici či měřítko. • Užitečné funkce číhají i v kontextových nabídkách. Například pravým klikem nad úvodním panelem vybrané stopy můžete zapnout tzv. obálky…
Sony Movie Studio 211.jpgSony Movie Studio 220.jpg
…což je v praxi možnost jednoduché plynulé změny vybraného parametru v čase, a to jen přetahováním myší v libovolných bodech. Zde například průběžně měníme hlasitost. • A takto se v Sony Movie Studiu pracuje s fotkami. Posuv, otáčení, zoomování… máte naprostou volnost, rozhýbat je můžete jakkoli, stačí si osvojit tento dialog.
Sony Movie Studio 225.jpgSony Movie Studio 270.jpg
Když pravým tlačítkem kliknete nad videem… Všimněte si nejen funkcí, ale i většího odřádkování, aby se program dobře ovládal i na dotykovém displeji. • A kontextová nabídka pro audio. Je fajn, že i zde máte pokročilé volby, například možnost rozdělení kanálů.
Sony Movie Studio 420.jpgSony Movie Studio 440.jpg
Vzhled programu si můžete různě přizpůsobovat, volby nabízí nabídka View. Můžete také měnit poměr jednotlivých modulů v rozvržení programu, případně je zcela vytrhnout a průzkumníka či okno s náhledem si umístit třeba na druhý monitor. • Tohle už je nastavení předvoleb programu. Na program této cenové kategorie jsou možnosti přizpůsobení nebývale široké.
Sony Movie Studio 450.jpgSony Movie Studio 460.jpg
A vše završuje správa veškerých podrobných nastavení. • Možnosti přizpůsobení jsou obrovské.
Sony Movie Studio 470.jpgSony Movie Studio 480.jpg
Program si můžete přizpůsobit svým potřebám a zvyklostem. • Ale vraťme se ještě k samotné tvorbě projektu. Kdykoli v průběhu editace můžete změnit vlastnosti projektu, abyste měli podklady optimálně připraveny k exportu.
Sony Movie Studio 490.jpgSony Movie Studio 500.jpg
A to už přistupujeme k samotnému exportu. Můžete odtud rovnou uploadovat na YouTube nebo Facebook, případně vypálit film na DVD. Anebo klasicky uložit na disk. • Na úplný závěr ještě volba formátu. Předdefinované parametry si můžete v pokročilém nastavení zcela překonfigurovat. Maximální možné výstupní rozlišení je však vždy Full HD. Pokud chcete 4K, musíte zvolit jiný program.
yyy.jpgzzz.jpg
Tak to je Sony Movie Studio 13 Platinum. Program se velmi dobře osvědčil a v cenové kategorii kolem dvou tisíc korun jej aktuálně považuji za nejlepší možnou volbu. Důvěrně znám i Pinnacle Studio v poslední verzi, které je v Česku velmi oblíbené. Je však nestabilní a méně intuitivní. Sony Movie Studio během testu nespadlo ani jednou a ovládá se přirozeně. • Nakonec ještě upoutávka na Steam. Tam totiž můžete Sony Movie Studio 13 Platinum koupit jako běžnou hru. A často se dostane do tradičních slevových akcí, kdy cena padne až ke 1 200 Kč. 

Ukázkové video vytvořené v Sony Movie Studio 13

Diskuze (46) Další článek: Extrémní notebook Asus ROG GX700 s vodním chlazením už se prodává. Na cenu se ani neptejte

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,