Sony Librié: nejpovedenější nebo nejzpackanější elektronická kniha?

Jak říká klasik, nejlepší DRM je žádné DRM. Ale ta čtečka je úžasná.

Související odkazy

Slovník
DivX
download
LCD
MP3
online
PDF

Katalog produktů
LCD monitory

Elektronické knihy (e-books) jsou zatím daleko vzadu za digitální hudbou (MP3) a filmem (DivX a spol.). Prodeje e-booků jsou zatím nepatrné, i když rostou, a pro většinu knižních vydavatelů, pokud se jim vůbec věnují, jsou jen nedůležitým doplněním nabídky. Z trojice nových médií (kniha, hudba, film), kterým byl před řadou let věštěn přechod do digitální podoby s využitím online stahování zdrojů z internetu, jsou e-books zatím daleko, daleko pozadu.

Hlavní důvod pro úspěch hudby a filmu a neúspěch e-books je úplně prozaický: zatímco digitální hudba i film bez nesnází dosáhnou stejné kvality jako jejich analogové verze, digitální kniha je od něčeho podobného na míle daleko. Přes pokroky v technologiích, jako jsou LCD monitory, které jsou příjemnější pro oko, a speciální softwarové postupy na hladké a čisté zobrazování černobílých textů, je závěr zákazníků jednoznačný: pro běžné použití stěží použitelné. Přečíst si třistastránkovou knihu na počítači je menší mučení pro oči, a tuto „čtečku“ si není možné vzít ani na toaletu, ani do postele.

Zvrátit situaci se pokusil produkt nazvaný Sony Librié; byl oznámen letos na jaře a již jsme o něm podrobně technicky informovali zde, takže není potřeba se rozsáhle opakovat. To zásadní je, že používá technologii E-Ink (vyvinula firma stejného jména), který vytváří na displeji odrazný, nikoli svítící obraz. Čtečka s e-inkem je tedy jako kniha: ve tmě si moc nepočtete (ovšem lze použít funkci podsvícení), naopak za denního světla, ba zářivého sluníčka se kniha čte báječně. Čtečka Librié se pak podobá knize tak, jak to jenom je možné: používá elektronický inkoust, má rozměr i hmotnost tenkého (tloušťka 13 mm) paperbacku. Argumenty odpůrců elektronických knih prakticky mizí – z hlediska uživatelského (čtenářského) zážitku není mezi používáním Librié a knihy žádný významný rozdíl.

Firma Sony se však, což je pro ni ale poměrně typické, jakoby současně s vyprodukováním fantastického (nebojím se za to slovo) výrobku rozhodla jeho užívání maximálně zprotivit. Ještě není tak hrozné, že čtečka Librié je dostupná jen v Japonsku, uživatelé jinde na světě rádi počkají. Horší ale je, že čtečka používá proprietární formát dat – knihu lze koupit a downloadovat pouze z webu Sony – a že firma vymyslela svou vlastní verzi digital rights managementu (DRM), kterou oponenti právem nazývají jako „zkriplovanou“.

Kniha, kterou si koupíte a natáhnete do Librié, totiž po šedesáti dnech od zakoupení „expiruje“ a nelze ji dále číst. Takto restriktivní DRM nenajdeme nikde na světě – je ale typické, že prodejci digitálních autorských děl považují své zákazníky automaticky za zloděje a podvodníky a dávají jim to patřičně najevo. Na oplátku samozřejmě zákazníci cítí k těmto výrobcům podobnou lásku a snaží se jejich omezení všemi cestami obejít, i porušováním zákona, protože cítí, že mají svým způsobem „morální právo“ takto činit (viz např. ochrany typu Cactus u hudebních CD).

Je zvláštní, jak dlouho trvá velkým společnostem, než si uvědomí, že nejlepší DRM je žádný DRM. U legálně downloadované (kupované) hudby cítíme postupné snižování ochran – je povolováno více, nebo i neomezené kopírování, přehrávače podporují stále více formátů (nejen ty s digitálními autorskými právy), je povolováno vypálení atd. Každý nový prodejce online hudby o kousíček upustí z těchto restrikcí a nepochybuji o tom, že během několika let budou všechny prodávané soubory zbavené zákaznických omezení.

Vyžádá si to tlak trhu, který postupně hudební vydavatelé (neboť ti si DRM vynucují) budou muset akceptovat – už proto, že zde stále existuje a bude existovat obrovský konkurent v podobě výměnných sítí. Totéž bude platit i o elektronických knihách: nakonec i Sony přijde na to, že je dobré podporovat nejobvyklejší standardy (např. PDF od Adobe) a že říkat zákazníkům, že si sice kupují knihu, ale pokud ji do dvou měsíců nestačí přečíst, tato se zablokuje, a tak už se nikdy nedozví, jak to dopadlo, byl velmi hloupý nápad. Kniha – zejména kniha jako zdroj vzdělání a kultury – byla vždy určena k vícenásobnému čtení, studování, kolování v rodině a mezi známými. A nezmění na tom nic ani sebekrásnější elektronický papír od Sony.

Diskuze (29) Další článek: Olympus začne vyrábět MP3 přehrávače, jeden se zabudovaným fotoaparátem

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , ,