Sony Librié – elektronický inkoust do komerčního nasazení

Sony začne za chvíli prodávat čtečku elektronických knih, která využívá obrazovku z elektronického inkoustu. Vypadá to jako papír, čte se to jako z papíru, spotřebovává to energii pomalu jako papír, ale papír to není.

Přesně před rokem na CeBITu jsem obdivoval prezentaci elektronického inkoustu na stánku Philipsu, který tam měl prototyp displeje s elektronickým inkoustem. Po roce je tu oznámení Sony, že to začíná prodávat. Zatím sice jen na japonském trhu, ale co, důležité je, že se to začíná prosazovat i ve spotřebitelském segmentu.

Nějaké různé čtečky elektronických knih se zatím vždy objevily jen ve fázi prototypů a za chvíli se zjistilo, že by vlastně byly jen hodně drahé a zbytečně jednoúčelové. Microsoft Reader se z hardwarového produktu přeměnil jen na softwarové řešení a spolehnul se plně na kapesní počítače nebo notebooky. Podobně, často hůře dopadly i další pokusy.

Problém totiž často je nejen v jednoúčelovosti, ale nepohodlném čtení ze svítící obrazovky. Čtení z LCD obrazovky není úplně to pravé ořechové, není nad počtení z papíru, stejně tak spotřeba LCD obrazovek a jejich podsvícení se nevhodně podepisuje na výdrži. Určitě by vás nebavilo číst knížku, které se po třech hodinách vypne.

Tyto problémy právě dokáže odstranit elektronický inkoust. V jeho případě je energie nutná pouze pro překreslení obrazu, již ne pro jeho udržování. Jednotlivé body jsou tvořeny malými nádržkami, kde se černý pigment střídá s bílým podle náboje. Sony pro svou malou obrazovku zvolila rozlišení 800x600, díky čemuž je výsledné rozlišení 170 dpi. Obrazovky navíc umí zobrazit čtyři odstíny šedi, které jsou použity pro vyhlazování písmen. Obrazovka s elektronickým inkoustem je jen černobílá, barvu nepodporuje, navíc trpí velmi pomalým překreslováním (co jsem viděl, tak odhaduji 0,2 sekundy na překreslení), není tedy vhodná na animované sekvence. Je tak vhodná jen pro černobílý statický obraz, což je ale pro elektronické knihy bohatě postačující. Výhodou elektronického papíru je taky široký pozorovací úhel. Vypadá na pohled skutečně jako obyčejný papír.

Novinka Sony s označením LIBRIé vypadá jako větší kapesní počítač. Má rozměry 126×13×190mm a váhu 190 gramů. Napájena je čtyřmi AAA bateriemi, přičemž je udávaná výdrž 10 000 stran – velká výhoda elektronického papíru. Pod displejem je i klávesnice, která se používá pro zadávání textu pro vyhledávání a také další ovládací tlačítka. V přístroji je vestavěno 10 MB paměti což stačí na 20 knih o 250 stranách, mimoto lze ale použít i Memory Stick Pro pro další rozšíření paměti.

LIBRIé bude uvedena v dubnu na japonský trh a půjde především o zařízení pro přístup k placené internetové službě pro stahování elektronických knih. K dispozici bude i program LIBRIe LE for Windows, který by měl ale umožnit pouze čtení knih na počítači ne jejich vytváření. Knížky budou ve standardu BBeB (Broadband eBook) což je kombinace XML s ochranou autorských práv.Mimo textových knížek jsou možné i ilustrace, tedy například prohlížení comicsů, díky vestavěnému reproduktoru je možné i čtení textů.

Klikni pro větší obrázek. Klikni pro větší obrázek. Klikni pro větší obrázek. Klikni pro větší obrázek.

Nahoře je Memorystick, dole zbývající konektory, tloušťku mají na svědomí baterie. Umí to zobrazovat i comicsy. Obrázky jsou z PCWatch.

Novinku Sony LIBRIé musíme brát jako první vlaštovku, která by měla především osondovat trh. Japonci mají rádi podobné hračky a těch zhruba 400 dolarů, co to bude stát, by mohli zaplatit. Rozhodně se ale můžeme postupně těšit na další takové produkty i za nižší cenu. Elektronický papír je skutečně dobrou technologií, která i při svých současných nedostatcích dokáže splnit řadu požadavků.

Diskuze (29) Další článek: RealPlayer 10.0 finální

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , ,