Sony G200: plochá si razí cestu

Společnost Sony obměňuje svoji řadu monitorů, takže v její nabídce najdete už jen ploché modely. Jedním z nich je sedmnáctipalcová G200, která patří do středního proudu. Je docela levná a přitom příkladně kvalitní.
Pavel Broža: Společnost Sony obměňuje svoji řadu monitorů, takže v její nabídce najdete už jen ploché modely. Jedním z nich je sedmnáctipalcová G200, která patří do středního proudu. Je docela levná a přitom příkladně kvalitní.

Obrazovka je typu FD Trinitron, tedy plochá štěrbinová maska. Zde bych zvlášť zdůraznil jednu zajímavou vlastnost: obrazovka je nejen plochá, dokonce se i jeví jako plochá; klasická plochá obrazovka totiž vypadá jako prohnutá dovnitř. I díky tomu je obraz ostrý a barevně stálý, a to ve všech rozlišeních. To může být až 1 600 × 1 200 bodů při vertikální obnovovací frekvenci 78 Hz (při rozlišení 1 600 × 900 je to již 85 Hz). Nicméně od monitoru této kategorie se to očekává. Obrazovka minimalizuje odlesky a má rozteč bodů 0,24 mm. Navíc na zadní straně najdete dvojitý vstup, pracovat lze tedy s dvěma počítači a přepínat zobrazení.

Ladič amatér
Konvergence monitoru je vynikající a malé vertikální rozladění, které bylo pravděpodobně způsobeno při dopravě, šlo snadno vyladit a odstranit. Ladění konvergence je obousměrné a v případě, že nebude sedět, lze velice jemně nastavit. Geometrie obrazuje je dobrá, malé chybičky v rozích nevadí. Monitor splňuje normu vyzařování TCO 99 a má funkci pro odstraňování moaré.

Pět hvězdiček
Ovládání je řešeno pomocí malého joysticku, podobně jako jej mají např. monitory Eizo. Stisknutím tohoto joysticku zároveň potvrzujete volbu, takže není potřeba žádné další tlačítko nutné k ovládání nabídky OSD. Občas se ale stane, že se místo potvrzení přesunete na další volbu; joystick je velmi citlivý.

Kromě ovládání nabídky OSD je na předním panelu tlačítko Reset, které nastavuje tovární nastavení zobrazení, a tlačítko Input, kterým volíte vstupní obrazový signál.

Připlatíte si?
Monitor Sony Multiscan CPD-G200 nemá prakticky žádnou vadu na kráse. Jednoduše ovladatelná nabídka OSD, výborná konvergence, laditelné moaré, dobrá geometrie - nic, na co bych si mohl stěžovat. Rovněž cena je docela příznivá, když už ne za 17" monitor, tak za 17" monitor Sony určitě.
17" monitor
Sony Multiscan CPD-G200
Zdroj: Sony Czech, Praha
Telefon: (02) 22 86 41 11
Cena: 15 990 Kč bez DPH
19 500 Kč vč. DPH
Záruka: 3 roky
Parametry: úhlopříčka 17", viditelná úhlopříčka 16", maximální rozlišení 1 600 × 1 200 při vertikální obnovovací frekvenci 78 Hz, hmotnost 20 kg, obrazovka FD Trinitron.
Diskuze (4) Další článek: Za Whistlerem leží Blackcomb

Témata článku: , , , , , , , ,