Sony DCR-TRV25E: Digitální kombo

Výrobky, které se snaží integrovat více zařízení v jediném, obvykle nedosahují kvalit specializovaných mechanizmů. Na recenzovanou digitální kameru Sony DCR-TRV25E ale nelze nahlížet jako na spojení videokamery s fotoaparátem s vyváženým postavením obou složek, nýbrž jako na plnohodnotnou kameru, která jako bonus umožňuje pořizovat digitální fotografie.
Tento článek najdete v časopisu Computer 14-15/02, který vyšel 1. srpna 2002.
Kamil Špelda

Dravec

Kamera svým designem působí trochu agresivně a nutno podotknout, že s ohledem na své funkce se jako dravec i chová. Rozmístění ovládacích prvků je povedené a s trochou cviku lze základní funkce ovládat i poslepu. Jen tlačítko pro vstup do ovládacího menu je skryto pod výklopným panelem LCD, a nelze ho tak využít při práci s barevným hledáčkem. Samotný hledáček mohl být trochu více přesazený nad základními liniemi kamery. Především při použití většího akumulátoru jej nelze ve sklopené poloze dostatečně přitisknout na oko.

Nepříliš vydařený je kryt konektorů, jimiž je kamera vybavena. Jde o zřejmou úlitbu designu kamery. Výsledek vypadá tak, že poměrně velká dvířka visí na jediném pryžovém pantu, což v souhrnu dojem nepoddajnosti ani zdaleka nevyvolá.

Pokud chcete kameru připojit k externímu zařízení, otevírá se vám široká škála analogových i digitálních vstupů a výstupů. Kameru lze použít i jako digitalizační převodník mezi analogovým zdrojem a počítačem. Bohužel součástí dodávky není DV kabel pro připojení přes rozhraní FireWire. Pro počítačové zpracování je přiložen program Pixela ImageMixer, který ale představuje pouze nezbytné minimum a do budoucna musíte počítat s pořízením kvalitnějšího softwaru.

Milionář

Snímací prvek kamery je vybaven milionem bodů, což je pro video množství víc než dostatečné. Přebytečné body jsou využívány k výborné elektronické stabilizaci obrazu, kvalitnějšímu digitálnímu zoomu či ke tvorbě digitálních efektů. Optická část je tvořena osvědčeným objektivem Carl Zeiss s desetinásobným zoomem.

Práce s kamerou je komfortní, i když při přípravě záběru může dojem pokazit funkce automatického vypnutí. Naprostá většina funkcí je svěřena skvěle fungující automatice. Dáváte-li přednost individuálnímu nastavení, máte k dispozici několik propracovaných expozičních programů, vyvážení bílé, širokou škálu digitálních efektů, a jestliže nepočítáte s pozdější editací, i několik přechodů mezi jednotlivými záběry. Nabízí se také možnost ručního ostření prstencem objektivu. Toho ale moc neužijete, protože automatika funguje dobře; mimo jiné je schopna zaostřit vzdálenější objekty přes transparentní povrchy, jako je například záclona. Ruční doostření přichází na řadu pouze s ubývajícím světlem.

Ani naprostá tma nemusí znamenat konec tvůrčí činnosti. Stačí využít noční vidění podporované infrazářičem, který však vytváří zřetelný světelný kruh a jeho výkon by přece jen mohl být o něco vyšší. Pokud trocha světla ještě zbývá, můžete využít pomalé závěrky pro barevné záběry. V tomto případě si budete muset odpustit záběry rychleji se pohybujících objektů.

Výsledný obraz poskytovaný kamerou je na vysoké úrovni, vytknout se dá snad trochu vyšší šum při zhoršených světelných podmínkách.

Úsměv prosím

Pokud milion snímacích bodů představoval pro video doslova přepych, digitální fotografie má vyšší nároky. Maximální výstupní rozlišení činí 1 152 × 864 bodů při třech stupních komprese. Lidé zvyklí na kvalitní několikamegapixlové přístroje jistě ohrnou nos, amatér se patrně dokáže i s nižší kvalitou smířit. Velké možnosti nabízí funkce, kdy lze data uložená na médiu Memory Stick, které je určeno právě pro fotografování, kombinovat s videozáznamem. Výrobce dokonce nabízí i některé přednastavené rámečky, ty ovšem působí poněkud kýčovitě.

Konektorů je přehršel, hledáček by ale mohl být delší. Na zančkové kameře značkový objektiv.

Firma Sony ukazuje, že ani formát miniDV jí není cizí. Dlouhodobá praxe v oboru se u této kamery nezapře. Uvažujete-li o její koupi, je namístě zvážit, zda by vám nestačila kamera formátu Digital8 ze stejné stáje, která je při stejných funkcích a větších rozměrech nabízena za příznivější cenu.

+ kvalitní obraz
+ paleta vstupů/výstupů
+ možnost fotografování
kryt konektorů
automatické vypnutí
není dodáván DV kabel

snímací prvek 1 070 000 bodů
snímací prvek efektivně cca 1 000 000 bodů (foto), cca 690 000 bodů (video)
systém miniDV
objektiv Carl Zeiss (3,7–37 mm)
stabilizátor elektronický (Super Steady Shot)
nahrávací rychlosti 2 (standard, long)
paměťové médium kazeta miniDV, Memory Stick
komunikační rozhraní USB 1.1, FireWire (DV in/out)
analog. vstup/výstup ano/ano (S-Video, Mini A/V)
LCD úhlopříčka 62 mm, 123 000 bodů
rozměry 76 × 93 × 163 mm
hmotnost (bez akumul.) 640 g

digitální videokamera Sony DCR-TRV25E
Zdroj: Elvia Pro, Brno
Telefon: (05) 42 22 13 80
Cena: 44 990 Kč vč. DPH
Záruka: 1 rok

Diskuze (11) Další článek: Výzkumník Sony tvrdí, že roboti potřebují vlastní kulturu

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,