Sonder Keyboard: klávesnice s elektronickým inkoustem

Konceptů klávesnic s proměnnými popisky jsme již viděli poměrně dost. Většina z nich spoléhala na běžné LCD displeje, které se však pro tento typ zařízení příliš nehodí. Vhodnějším zobrazovatelem může být e-ink, který běžně známe především ze čteček elektronických knih. Výhodou je především minimální energetická náročnost, kdy je napájení vyžadováno pouze při změně zobrazeného obsahu.

Použítí elektronického inkoustu pro klávesnici s měnitelnými popisky určitě není nový nápad. V roce 2013 jsme obdivovali například koncept ze studia Yanko Design.  Ten se však do reálné produkce nikdy nedostal.

K výrobě má mnohem blíž klávesnice Sonder, kterou je možné předobjednat za 199 dolarů (asi 4 900 Kč). Klávesnice je bezdrátová a pro komunikaci používá standardní Bluetooth. Snadno ji tak připojíte k většině počítačů s libovolným operačním systémem. Klávesy jsou tvořeny transparentní pryskyřicí, za níž se ukrývají samotné popisky. Na rozdíl od modelů s LCD displeji nebo výše zmíněného konceptu, se vývojáři rozhodli pro použití jediného zobrazovacího panelu, který se stará o zobrazení všech popisků.

Desktop121.gif
Sonder Keyboard

Klávesnice se může hodit grafikům nebo editorům videa pro zobrazení klávesových zkratek. Nabízí se i přepínání rozložení klávesnice. Mezi QWERTZ, QWERTY, AZERTY nebo zjednodušenou klávesnicí Dvorak tak už nebude potřeba přepínat jen virtuálně, ale i se změnou fyzických popisků kláves. Podobně bude možné zobrazit čínštinu nebo azbuku.

Ještě než se dostanou první klávesnice k zákazníkům, pravděpodobně dojde na kampaň prostřednictvím Kickstarteru. V té chtějí tvůrci vybrat finance i na tvorbu bezplatné databáze rozvržení klávesnice, které by byly přístupné uživatelům.

Diskuze (11) Další článek: ECS Liva Core a X2: pasivně chlazené počítače pro Cortanu

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,