Sonda New Horizons se probudila z hibernace a míří k objektu Ultima Thule v Kuiperově pásu

Sonda New Horizons – tatáž, která pro nás pořídila úžasné snímky Pluta – pokračuje ve své mimořádně dlouhé cestě vnější částí Sluneční soustavy. Podle dostupných informací se nachází již cca 6 miliard kilometrů daleko od Země.

V současné době putuje Kuiperovým pásem a připravuje se na vzrušující misi, která je naplánována na příští Nový rok. Konkrétně jde o historicky první průlet kolem objektu Ultima Thule, oficiálně známého jako 2014 MU69.

Podle týmu New Horizons se Ultima Thule stane „nejprimitivnějším světem, jaký kdy nějaká sonda pozorovala“.

New Horizons byla od 21. prosince 2017 v režimu hibernaci, aby šetřila zdroje. V úterý ráno však do Johns Hopkins Applied Physics Laboratory dorazily rádiové signály potvrzující, že palubní počítač provedl příkazy nutné pro její probuzení.

„Náš tým je již hluboce ponořen do plánování a simulování nadcházejícího průletu kolem Ultima Thule a nadšen z toho, že New Horizons je opět v aktivním stavu,“ komentoval to hlavní výzkumník mise Alan Stern ze Southwest Research Institute.

Přestože do Nového roku zbývá ještě několik měsíců, podle vesmírných měřítek to má sonda k Ultima Thule už jen kousek – 262 milionů kilometrů. Každý den přitom urazí cca 1 223 420 kilometrů. Chcete-li sledovat její aktuální polohu, uložte si odkaz na tuto stránku.

Foto: NASA

Diskuze (6) Další článek: Malá, ale hodně výkonná grafická karta: Radeon RX Vega 56 Nano je na světě.

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,