Sonda Juno pořídila další fantastické fotky Jupitera

Sonda Juno 16. prosince úspěšně dokončila v pořadí již desátý „výlet“ kolem Jupitera. Její nástroj JunoCam během něj samozřejmě nezahálel a pořídil další zajímavé snímky. Ty následně ještě vylepšili různí nadšenci, díky čemuž vznikly úžasné barevné obrázky.

„Tak krásná, jak jen planeta může být, ale dostat se příliš blízko a Jupiter s vámi skoncuje,“ komentoval ji umělec Sean Doran, který s NASA spolupracuje už dlouhou dobu.

Připomeňme, že Juno, jejíž výroba stála cca miliardu dolarů, byla v rámci programu New Frontiers vypuštěna 5. srpna 2011. K plynnému obru dorazila po necelých pěti letech – 5. července 2016.

NASA jí nicméně nakonec zničí. Chce totiž zabránit její případné srážce s Jupiterovým ledovým měsícem Europa, na němž by se teoreticky mohl nacházet oceán… a tím pádem i nějaká forma mimozemského života.

Do té doby by však Juno mohla přispět například k odhalení tajemství podivných Jupiterových mraků. Ty jsou mimořádně pestré a v jejich horních vrstvách lze pozorovat velmi složité pohyby.

Zdroj: Business Insider, Foto: NASA/JPL-Caltech/SwRI/MSSS/Kevin Gill

Diskuze (3) Další článek: Samsung vyšlechtil svého zabijáka OLED: ukázal novou televizi s mikrodiodami

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,