Velká Británie | Boeing

Softwarová chyba označila ženy za 35kg dívky a britské letadlo málem nevzlétlo

Britský úřad pro vyšetřování leteckých nehod AAIB publikoval závěrečnou zprávu k incidentu z loňského července. Boeing 737-8K5 s registrací G-TAWG charterového dopravce TUI Airways tehdy odletěl z Birminghamu na Baleárské ostrovy, ačkoliv byl o 1 200 kilogramů těžší, než si posádka myslela.

A proč o tom píšeme na Živě.cz? Za vše totiž mohla docela legrační chyba v rezervačním systému, která 38 pasažérkám ubrala dohromady více než tunu na váze.

38 žen s chybnou hmotností 35 kilogramů

Softwarový systém připravil výpis pro kapitána s předpokládanou vzletovou hmotností, který vycházel z počtu cestujících a jejich typické váhy. Zatímco u žen program počítal s hmotností 69 kilogramů, u dětí pouze s 35 kilogramy.

Systém nicméně špatně interpretoval označení cestujícího na Paní/Slečna, tedy Ms/Miss. Ženy, které byly označené jako Miss, považoval za nezletilé dívky, neboť v zemi, kde software vyvíjeli (mimo Velkou Británii), se právě jako Miss označují výhradně školou povinná děvčata, zatímco dospělé ženy naopak Ms.

778e0fa8-c4cb-4670-b366-2ad7bebe2d41
Chybný výpočet hmotnosti pro piloty (Zdroj: Závěrečná zpráva AAIB)

Z 38 žen se tedy rázem staly děti s 35kg normovanou hmotností, no a zbytek už známe. Let sice proběhl bezpečně, odlišná vzletová hmotnost letounu ale byla znát na tahu motorů a případ začala vyšetřovat jako formální dopravní incident zmíněná agentura britského ministerstva dopravy.

Plné znění závěrečné zprávy vyšetřovatelů:

Diskuze (49) Další článek: To musel být bzukot! V Šanghaji překonalo 3281 dronů světový rekord

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , ,