Software versus plynový sporák

Co je software? Na první pohled by se mohlo zdát, že software je výrobek jako každý jiný: jako plynový sporák, osobní automobil, walkman, počítač, postel, mobilní telefon. Pohled druhý však odhalí, že tato představa je velmi zkreslená. Software se odlišuje způsobem používání a tedy také procesem vývoje.
Popsali jsme si zásadní rozdíly, které se objevují při používání a vyvíjení softwaru a „všeho ostatního“. Je zřejmé, že software je produktem velice specifickým a jako takový má i zcela odlišný proces vývoje. Důsledkem tohoto tvrzení je také úplně jiný poměr nákladů jednotlivých fází vývoje.

Na to je třeba brát ohled při plánování harmonogramu prací a při plánování projektu. Vyplatí se klást dostatečný důraz na „úvodní“, „zbytečný“ balast jako již zmiňované studie, analýzy, specifikace, apod. (později si vše ukážeme prakticky). Ukázali jsme si, že pokud nebude aplikace dostatečně robustní, dimenzovaná a uzpůsobená pro změny, přinese to celou řadu problémů.

Dnešní článek by měl sloužit jako souhrn důkazů pro ty, kteří stále ještě nevěří tomu, že softwarové inženýrství je činnost velmi potřebná. Tento obor přináší nejen nádech organizovanosti do rozsáhlejšího projektu, ale také popisuje, jak přizpůsobit vývoj softwaru jeho specifikům a specifikům jeho používání. To, že používání sporáku je jiné než používání programu, není výmysl softwarových inženýrů. Jak by řekl Cimrman, to je prostě fakt – dnes jsme si to snad dostatečně doložili. Softwarové inženýrství jen hledá a přináší odpověď na otázku, jak se s tímto rozdílem vyrovnat bez ekonomických ztrát.

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,